Sinemada 30 Derece Kuralı Nedir? Önemi Nelerdir?

30 derece kuralı kameranın iki kesme işlemi arasında geçerli bir kuraldır. Arda arda çekilmiş planların arasında geçiş yaparken, kameranın en az 30 derecelik hareket yapması gerektiğini söyleyen bir sinema kuralıdır. Kamera açısı her planda 30 derece hareket etmez ise bu hareket zoom işlemi olarak algılanıp, izleyiciler planların yapaylığı hakkında sorgulama yapmaya başlar hatta hikayeden kopukluğa dahi yol açabilir.Bu 30 derecelik açı değişimi başarılı bir şekilde yapıldığı zaman çekimin zıplama (jump cut) kesiminden ayıran bir yapıya dönüşmektedir. Ancak 30 derece kuralına uyarken 180 derece kuralını aşmamak çok önemlidir. Eksen üzerinde hareket ettiğimiz zaman aynı zamanda kamera objektifinin de 20mm değiştirmek gereklidir ki izleyici başka bir plana geçtiğimizi anlasın

30 Derece Kuralının Önemi Ne? Bütün Bunlar Ne İçin?

30 derece kuralının en önemli önemi iki kamera çekimi arasında kameranızı oynatırken, kameranızı 30 derece oynatmanız gerekmektedir. Bu bizim çekimler arası geçiş yaparken zıplama dediğimiz kesme biçiminden kurtulmamızı sağlar. Sabit bir kamere üzerinden daha yakın bir plana giriyorsunuz, bu sizin görüntünüzde ya hızlı bir zoom işlemi yaptığınızı ya da zıplamalı bir geçiş yaptığınız hissi verir bu sebeple 30 derece hareket ettirmek bir hayli önemlidir.Yapacağınız her bir geçiş, filmin akışını etkilememeli, izleyiciyi duvara çarpıyormuş hissi vermemelidir aksi taktirde bilinçli izleyici hikayenize değil filminizin çekim tekniklerine yoğunlaşır, aklında soru işaretler kalır.

Artık kamerayı nereye koyacağınız hakkında seçenekleriniz var, örneğin geniş plandan bir oyuncunun hareketini çektikten sonra yüz detayları gibi daha yakın bir açıya geçmek istediğinizde, kamerayı ufak bir eksen hareketi ile orta veya yakın bir çekim yapabilirsiniz.

Sinema detaylarıyla güzelleşen bir sanattır. 30 derece gibi sizin yapacağınız ufak hareketler film akıcılığını ve kalitesini olumlu yönde etkiler. Seyirci belki bu hareketinizi fark etmeyebilir ama beyni sizin yaptığını bu hareketleri fark eder çünkü beyin normal olmayan bir davranış, hareketi algılamada usta bir organdır. Çektiğiniz yapımda bu tarz önemli ufak ayrıntılar yer vermeyi unutmayın bu ayrıntılar eserinizin kalitesini arttırır.

Yazar: Bilal Çetin