Banner Nedir? Nasıl Yapılır?

Banner, internet üzerindeki reklam ve tanıtım amaçlı kullanılan görsel bir materyaldir. Genellikle web sitelerinde, sosyal medya platformlarında ve diğer dijital ortamlarda kullanılır. Bannerlar, çeşitli boyut ve biçimlerde olabilirler ve genellikle bir reklamverenin, bir ürünün veya bir hizmetin tanıtımını yapmak için kullanılırlar.

Bannerlar, genellikle görsel öğeler, kısa metinler ve bir çağrıda bulunma (call-to-action) içerirler. Bannerlar, farklı tasarım stillerinde olabilirler ve genellikle hareketli veya statik olarak sunulabilirler. Bazı bannerlar, tıklanabilir olabilir ve kullanıcıları belirli bir web sitesine yönlendirebilirler.

Bannerlar, online reklamcılığın önemli bir parçasıdır ve çevrimiçi pazarlamada etkili bir araçtır. Doğru şekilde tasarlanmış bir banner, hedef kitleyi çekmek, ilgi uyandırmak ve dönüşüm sağlamak için kullanılabilir.

Banner Nedir?

Banner kelimesi dijital dünyada çok sık karşımıza çıkan bir kelimedir. Kelimenin kökeni İngilizce olmakla beraber Türkçe’de afiş, poster, kapak gibi anlamlara gelmektedir. Genellikle web ortamlardaki afişleri tanımlamak amacıyla kullanılan bir kelimedir. Dijital ortamda reklam amaçlı belli boyutlara göre oluşturulmuş tasarımlara banner denmektedir. Bannerlar web ortamlarında yerleştirerek kullanıcıyı harekete geçirmeye yönelik olarak hazırlanmış tasarımlardır. Günümüz teknolojisinde dijital ortamlar çok öneli bir yer kapladığından bu gibi ortamların olmazsa olmazı reklamlardır. Bir reklamın en önemli unsuru da o reklamın yüzü olan bannerdır.

Bannerlar Nerelerde Kullanılır?

Banner her ne kadar kelime anlamı afiş, poster olsa da ülkemizde kullanım alanı dijital dünyanın afişlerini tanımlamak için kullanılıyor. Bir ajansa gittiğinizde bir bannera ihtiyacınızın olduğunuzu söylediğinizde, bir baskı ürü değil bir dijital tasarım çalışması hazırlayacaktır. Çünkü banner kelimesiyle ülkemiz dijital ortamda karşılaşmıştır. Diğer ülkelerde baskı ürünleri anlamına da gelse, ülkemizde dijital tasarımlarda kullanılmaktadır. Bannerlar dijitalde her yerde kullanılabilir tasarımlardır, ister kişisel web sitenizde, ister Facebook reklamlarınızda, isterseniz de Google ads reklamlarında kullanabilirsiniz. Kullanım alanı tamamen kullanıcıya, hedefe ve amaca bağlıdır.

Etkili Bir Banner Nasıl Olmalı?

Bir arabayla son sürat hızla gittiğinizi düşünün o arabada giderken otoyolun kenarında devasa boyutta bir billboard gördüğünüzü hayal edin. Hayal ettiğiniz devasa boyuttaki bilboarda ne kadar çok yazı yazılabilir öyle değil mi? Reklamını yapmak istediğiniz termal otelin tarihçesinden, içinde bulunan menüsüne kadar hepsi eklenebilir. ama hiçbir billboard tasarımı bu şekilde değildir. Sebebi; Son sürat gittiğiniz araçta o bilboarda sadece 3 veya 4 saniye bakabilecekseniz daha fazlası için arabanızı kenara çekip, dikkatli okumanız gerekmektedir. Bunu kimse yapmaz. Bu yüzden insanların 3-4 saniyede okuyabilecekleri, akıllarında yer edebilecekleri bir tasarım yapmanız gerekmektedir. Huzurlu bir termal havuz ve büyük puntolar ile ‘termal hotelimizde %50 indirim şeklinde’ bir tasarım ile çok daha etkili sonuçlar alınacaktır. Banner tasarımları da böyledir. İnternet inanılmaz hızlı tüketilen bir bölgedir. Bu bölgede kullanıcıları aynı billboard tasarımındaki gibi hızlı bir şekilde yakalayıp dikkatlerini çekmeniz gerekmektedir. Bunun için belli belli başlı uymanızı önereceğimiz unsurlar vardır;

Ürününüzü veya hizmetinizi tanımlayacak bir görsel kullanın; Bannerınızda Ürününüzün veya hizmetinizi tanımlayacak bir görsel kullanmanız hedef kitlenizin reklamı gördüğündeki ilk saniyeden itibaren konusunu bilecek ve arzı varsa reklamınızla ilgilenecektir.

Canlı Renkler kullanın;

web alanları %80’i beyaz ve siyahtır bu kadar renksiz olunan bir platformda beyaz üstüne siyah bir yazı ile yapılmış bir banner kullanıcının dikkatini çok çekmeyecektir. Hizmetinize veya markanıza uygun bir renk belirleyerek tasarımlarınızı daha canlı renklerden oluşturmanızda fayda var.

Bir kampanyanız olsun;

Bir bannerı reklam amaçlı hazırlıyorsanız, bir kampanyanızın olması şarttır, marka bilirinirliği gibi konuları hedeflemiyorsanız bir kampanya oluşturunun ve hedef kitlenize olağandan farklı bir ürün veya hizmet olduğunu gösterin. Dönüşüm oranınızı yükseltecektir.

Boşluğun gücü;

billboard tasarımında olduğu gibi banner tasarımında da netlik önemlidir. Mesajınız ve ürününüz dışında çok fazla karmaşa yapmaya gerek yoktur aksi taktirde kullanıcı yorulur hiç okumaz. Gerekli detayları dönüşüm yapacağınız sayfada vermekte çok büyük bir fayda var tasarımınızı ferah tutun.

Harekete Geçirin;

Kampanya mesajlarında kullanıcıyı harekete geçirin. ‘Hemen rezervasyon yap’ ‘Hemen Satın Al’ ‘Simdi randevu al’ gibi cümleler dönüşümünüze oldukça katkı sağlayacaktır. Bir de görselinizde ‘Call To Action’ dediğimiz butonlara yer verebilirsiniz herkesin içinde kırmızı butona tıklama isteği vardır.

Nasıl Banner Yapılır?

Banner Nasıl Yapılır?
Banner Nasıl Yapılır?

Bir banner tasarımı yapmak için önceliğiniz olan bir tasarım arayüzü yazılımıdır. Başka hiçbir şeye gerek yoktur. Tabii teknik olarak. İsterseniz paintten dahil tasarım çalışması yapabilirsiniz. Tabi banner tasarım çalışması yapmak için bir çok yazılım geliştirildi. Bu yazılımları sizler için listeliyoruz.

Adobe Photoshop;

Piksel tabanlı olması sebebiyle banner tasarımında en çok kullanılan ve bizimde 1 numarada önerdiğimiz program. Dilediğiniz boyutta banner çalışması yapabilir, çıktısını alabilirsiniz.

Adobe Illustrator;

bir diğer Adobe tasarım programı olan Illustrator’un Photoshop’tan en büyük farkı vektör tabanlı olması. Her ne kadar vektör tabanlı olsa da piksel şeklinde çıktı alabilirsiniz. Photoshop’unuz yoksa veya kullanmayı bilmiyorsanız Illustarator iyi bir alternatif olacaktır.

Canva;

Web üzerinden tasarımınızı gerçekleştirebileceğiniz bir uygulamadır.

Banner boyutları nelerdir?

Banner Boyutları
Banner Boyutları

Bannerlar web üzerinde yayınlanan taşırlar olduğundan ölçü birimi pikseldir (px). Banner boyutları kullanım amacına göre değişilik göstermektedir ama bazı kalıplaşmış banner boyutları vardır. Bunlar şöyledir;

Google Ads Banner Boyutları;

200×200

250×250

300×250

336×280

120×600

160×600

300×600

468×60

728×90

320×100

Google kurallarına göre yaptığınız tasarımın boyutu 150kb’ı geçmemesi gerekmektedir.

Facebook Reklam Banner Boyutları;

1200×628; Akış, Haber akışı
1080×1080; Akış, Haber akışı
1080×1920; Story

İnstagram Reklam Banner boyutları;

1080×1080; Akış, Keşfet
1080×1920; Story

Youtube Kapak Banner Boyutları;

2560×1440

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Öne Çıkan Yazılarımız