CMYK Nedir?

CMYK adını oluşturduğu renklerin baş harflerinden alan (K harfi hariç) bir renk grubunun adıdır. Bu renk grubunun içindeki renkler şu şekildedir;

Clay (C)
Magenta (M)
Yellow (Y)
Black (K)

CMYK grubunda hepsinin baş harflerinin kullanılmasının yanı sıra siyah için (K) kullanılmıştır, bu haf İngilizcedeki ‘Key’ yani anahtar kelimesinin baş harfinden gelmektedir. CMY renklerinin karışımıyla bütün renkler elde edilebilmekte ama derinlik ve gölgelendirme yapılamamaktadır. Siyah sayesinde bu derinlik ve gölgelendirme gerçekleştirilmiştir. Bu sebepten dolayı Key yani anahtar denmiştir. CMYK eksiltici (Subtractive) renk olarak geçmektedir. Bu demek oluyor ki CMY renkleri karıştığında siyah renk elde ediliyor, çok uzun birse baskılar CMY üzerinde yapılıyordu ama daha sonra bunun maliyetli olduğu anlaşıldı ve siyah ta işin içine girdi.

CMYK Nerelerde kullanılır?

CMYK, Dijital ve ofset baskı sürecinde en yaygın olarak kullanılan renk uzayıdır. Buna 4 renkli baskı işlemi denir ve bu 4 rengi karıştırarak toplam 16.000’den fazla farklı renk kombinasyonu üretebilir. CMYK şuan kullanım amacı baskı ve baskı sürecini belirlemesidir. Bir işin baskıya gideceğini belirtmek için CMYK çalışılmasını tercih edilir.

Baskı Makineleri neden CMYK kullanır?

Baskı sürecini en maliyetsiz bir şekilde yürütmenin yolu CMYK’dan geçer çünkü CMYK renklerinin karışması sonucu siyah renk elde edilir alternatifi olan RGB renklerinin karışımı sonucu ise beyaz renk elde edilir. Kâğıt rengi zaten beyaz olduğundan RGB renklerini kullanmak anlamsız ve maliyetlidir bu yüzden baskı sürecinde CMYK renkleri tercih edilmektedir.

Ekstra olarak baskı sürecinde elde olan mürekkeplerin karışımının tüm renkleri elde etmesi istenmektedir. CMYK renklerini kullanarak çok daha kesin renkler elde edebiliriz. CMYK renkleri sayesinde tüm baskı ürünlerinizin baskı süreci boyunca, mükemmel bir şekilde tutarlı olmasını sağlar ve başarılı bir baskı süreci yürütmüş olursunuz.