Diyafram Nedir? Ne İşe Yarar?

- Advertisement -

İçindekiler

Diyafram Nedir?

Diyafram, çekilecek bir fotoğraftaki ışığın aynaya hangi yoğunlukta düştüğünün ayarlanmasıdır. Diyaframın ayarlamasını yaptığımızda, objektifimizin açıklığında değişim meydana gelir. Diyaframın kameralardaki simgesi ‘F’ olarak gösterilmektedir. Açıklık değerleri F / X.y şeklinde gösterilmektedir.
Örneğin; F/1.8, F/5.6, F/22 gibi değerleri vardır.
F/1.2, F/1.8 gibi değerler açık diyafram olarak kabul edilen değerlerdir.
Kapalı diyafram olarak kabul edilen değerler ise F/8 üstüdür.

Diyafram Ne İşe yarar? Diyaframın Etkileri Nelerdir?

Diyafram, temelde sizin kameranıza girecek ışık miktarının ayarlanmasıdır. Bunun sonucunda diyafram fotoğrafta ‘alan derinliği ayarı’ ve ‘ışığın miktarı ayarı’ gibi unsurları etkiler. Alan derinliğe ile bir nebze fokus işlemi gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Açık bir diyafram değerinde sadece makine ön kısımlardaki ışığı almaktadır. Bu sebeple objenin dışındaki çevreler bulanık (bokeh) olarak gözükmektedir. Kapalı diyaframda ise, içeri olabildiğince fazla ışık girdiğinden dolayı fotoğrafın her bir noktası oldukça net gözükmektedir.

Diyafram ayarlarını nasıl kullanmalıyız?

Fotoğraf çekerken, gördüğünüz bir anı kaydedip başkalarına da aynı duygu ve düşünceyi aktarmak amacıyla çekersiniz. Bu yüzden diyafram değerlerinin ne olduğunu iyi bilip kendi kişisel mesajınızın içeriğine uygun bir şekilde ayarlamanız gerekmektedir. Ama bazı duyguları belli başlı diyafram değerleriyle anlatabilirsiniz.
• Belli bir nesneyi öne çıkarmak istediğinizde açık diyafram değerleri kullanılarak, alan derinliğini azaltıp, arka planı bulanıklaştırıp istediğiniz nesneyi öne çıkarabiliriz.
• Yetersiz ışık kaynağında çalışırken vermek istediğiniz mesajla paralel bir şekilde, diyafram değerini açarak ışık ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
• Fotoğrafınızı daha bir esrarengiz havaya sokmak istediğinizde açık diyafram kullanabilirsiniz.
• Manzara gibi her bir noktanın önemli olduğu fotoğraflarda, kapalı diyaframla çalışarak alan derinliğini arttırmış olursunuz böylelikle fotoğrafınız her bir noktası net olmuş olur.Doku Fotoğrafları çalışırken kapalı diyaframla çalışmak gerekir çünkü dokunun en ince ayrıntısını alan derinliğini arttırarak bu şekilde yakalamış oluruz.

Yazar: Bilal Çetin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Öne Çıkan Yazılarımız