Gatekeeper Dilimize ingilizceden geçmiş bir kelime olup Türkçe kaşılığı eşik bekçiliğidir. Gatekeeping kelimesi ise eylemin gerçekleştirilmesine denir.
Gatekeeper aslında bizim de çok kullandığımız bir tabir olan eşik bekçiliğinin Türkçesidir. Eşik bekçiliğinin anlamı, bir kapının önünde duran ve kimin geçip geçmeyeceğine karar veren kişilere denir. Bu anlamı hem gatekeeper hem de eşik bekçiliği için geçerlidir. Ama halk arasında bu terimler daha soyut anlamda da kullanıldığını görmekteyiz. Özellikle düşüncesel olarak bir tarafın içinde bir kişi baskın, yetkili ve bilinirse eşik bekçiliğini yaptığını yani o topluluğa kimin dahil olacağını veya kimin onaylancağını karar verdiğini görmekteyiz. Gatekeeper bu sebepten dolayı olumsuz ve negatif karşılanan bir terimdir ve söylendiğinde karşı taraf daha kaba veya hakaret anlamı çıkarabilmektedir.
İçerik
Gatekeeping Ne Demek?
Gatekeeper kavramı birçok alanda ve sektörde varlığını sürdüren bir kavramdır. İş hayatında, sosyal medyada, iletişimde ve pazarlamada, gatekeeperları çok sıkça görmekteyiz. Gatekeeperlar kendi gücünü ve otoritesini kullanarak, ideolojisi doğrultusunda kişileri, fikirleri geçersiz kılıyorlar. Geçersiz kılınma işlemi, farklı şekillerde yapılabilmektedir. Umursamayarak, görmezden gelinerek, küçümseyerek vb. şekilde gatekeeper eylemi gerçekleştirilebilir. Ortaya çıkan eyeleme ve sürece ise gatekeeping denmektedir.
İş Dünyasında Gatekeeper:
İş dünyasında gatekeeper terimi, bir organizasyonda veya şirkette bilgi akışını kontrol eden veya yönlendiren kişiyi ifade eder. Söz konuşu kişi şirkette bilgi akışını yönetebilcek konumdadır ve bu gücünü kendi istekleri doğrultusunda kullanılır. Kişiler arası iletişime izin vermez veya sadece belli başlı kişilerin düşüncelerine önem verilir. İş dünyasında gatekeeping çoğu zaman mobingle sonuçlanmaktadır. İşe alım süreçlerinde de iş dünyasında gatekeeping davranışlar görmekteyiz.
İletişimde Gatekeeper:
İletişimde gatekeeper, bilgi veya iletişim akışını düzenleyen veya sınırlayan kişiyi ifade eder. Gazetecilik ve çeşitli medya platformlarında bilginin yayılmasında sıklıkla gatekeeping işlemi uygulanır. Herhangi bir bilginin kendi çıkarlarına uyuşmaması durumda bu bilginin yayılımını konumu sayesinde engelliyorsa bu kişiye gatekeeper denmektedir.
Pazarlama ve Satışta Gatekeeper:
Pazarlama ve satış süreçlerinde de gatekeeper kavramı önemli bir rol oynar. Özellikle pazarlama ekibinin yöneticisi pazarlama ekibinin müşteri iletişim bilgilerine ulaşmasını engelleyerek, pazarlama ekibine gatekeeperlık uygulayabilir.
Bilgi Akışı ve Erişiminde Gatekeeper:
İnternet çağında bilgi erişimi, gatekeeperlar tarafından da kontrol edilebilir. Özellikle büyük internet devleri, sosyal medya platformları, arama motorları bilgi akışını engellemek için çeşitle gatekeepingler yapabilirler. Böylelikle gatekeeperlığı sadece bir kişi değil bir şirketin de yapabildiğini görmekteyiz.
Sosyal Medya/İnfulancer Gatekepeerlığı
Sosyal medyanın ortaya çıkması ve infulencer denilen kişilerin, dijital bir güç kazanmasıyla beraber, bu kişiilerin de çeşitli formatlarda gatekeeperlık yaptığını görmekteyiz. Sosyal medyada kişiler kendi hayatını ve siyasi düşüncelerini paylaşabilmektedirler. Bu alanda çok fazla kişiye hitap eden kişiler biraz politik bir şahsiyetse kendi düşüncelerinin gatekeepingi yapabilmektedir. Söz konusu düşünce, sosyal medya araçlarında genellikle metinlerle ifade edildiğinden, duygu barındırmaz. Bu durum ise çok fazla uçlaşmaya ve dışlamaya sebep olabilir. Söz konusu gatekeeperlar kendi düşüncesinden olanı kabullenirken, dış düşünceleri dışlarla, düşman bellerler hatta hain dahi ilan edebilirler. Dijital gatekeeperlar çoğu zaman siber zorbalık yaparken görünmektedirler.