Kiremit rengi ismini yapı, inşa ve çatı sektöründe sıkça kullanılan kiremit maddesinden ve bu maddenin genelde taşıdığı renkten alır. Kiremit genellikle evlerin çatısına konulan tuğlalara denir. Kiremit yapında kil kullanılmaktadır. Kil maddesi ısıtıldığında hafifi kahverengi, hafif turuncumsu ve hafif de kırmızının karşımı olan bir renge dönüşür. Bu özel renge halk arasında kiremit rengi denmektedir.
İçerik
Kiremit Rengin Özelliği
Kiremit rengi moda, mobilya, dekorasyon, grafik tasarım gibi birçok alanda tercih edilen bir renktir. Çok fazla tercih edilmesinin başlıca sebebi ne çok cırtlak ve baskın bir renk olması ne de çok soluk ve cansız bir renk olmamasından kaynaklıdır. Kiremit rengini dilerseniz ön planda dilerseniz de arka planda kullanabilirsiniz.
İçinde bulunan kırmızı renginden oldukça dikkat çekici, turuncu renginden kaynaklı çok daha ferah ve kahve renginden kaynaklı da çok cırtlak olmaması öne çıkmasını sağıyor. Kiremit renginin bu üç rengin çok doğal bir şekilde karışmasından kaynaklı kendine has bir asilliği ve dikkat çekiciliği vardır.
Kiremit Rengiyle Uyumlu Renkler Nelerdir?
Kiremit rengi özelliği gereği birçok renkle uyumludur. Çok cırlak olmaması, arada bir ton olması ve bu özellikleriyle birlikte canlılığından ve zarafetinden asla ödün vermemesiyle kombim ve uyumların vazgeçilmez rengidir. Kiremit rengi daha koyu ve canlı bir renk olduğundan, gri, vizon, pastel mavi, gibi tam zıt, açık ve koyu renklerle benzersiz bir dualite uyumu sağlamaktadır.
Bunun yerine tam canlılık isteyen kişiler içinse, beyaz, krem rengi, bej gibi çok açık renklerle de benzersiz bir uyum sağlayacaktır.
Daha koyu, daha az dikkat çekici ama daha asil bir görünüm isteyenler içinse kiremit renginin koyu renklerle uyumu sizin için vazgeçilmez olacaktır. Kiremit renginin hâkî ve koyu antrasit rengiyle uyumu oldukça başarılıdır.
Yukarıda kiremit renginin uyumlu olduğu renklerinden bahsettik, bu renkler yan yana geldiğinde ise bu görünümü bize vermektedir;
Kiremit Rengi Nerelerde Kullanılır?
Kiremit rengi öncelikli olarak adını da aldığı maddenin kullanım alanı olan yapı ve dekorasyon alanında çok sık tercih edilmektedir. Dış dekorasyonun yanı sıra iç dekorasyonda da oldukça fazla tercih edilmektedir.
Bunun yanı sıra moda alanında da çok fazla dikkat çekmeden zarif bir kıyafet elde etmek için kiremit rengini markalar çok sık tercih edilmektedir. İçinde bulunan renklerinden dolayı birçok renkle kombin yapılan kiremit rengi, moda dünyasının da vazgeçilmez renklerindendir.
Çok fazla renklerle uyumlu olmasından kaynaklı mobilya sektöründe de oldukça tercih edilmektedir.
Kiremit renk özellikleri bakımından dikkat çekiciliği, duruluğu ve uyumluluğu ile her türlü alanda, sektörde kullanıldığını görmekteyiz. Kombin ve uyum isteyenlerin vazgeçilmez renkleri arasında kiremit renk bulunmaktadır.
Kiremit Rengi Nasıl Elde Edilir?
Kiremit rengine baktığımızda baskın olan renkler olarak, turuncu ve kırmızı renklerini görmekteyiz. Kiremit rengi daha yoğun olarak turuncu barınılarak kırmızı eklenilmesiyle ilk aşaması elde edilir. Lakin kiremit rengine baktığımızda, kırmızı ve turuncunun en ham, cırlak halinin kullanılmadığını da görmekteyiz. Bu durumda ikinci aşamada, elde edilen rengi pastelleştirmek ama canlılığını öldürmemek adına, biraz kahverengi eklenmektedir. Kiremit rengi bu üç rengin birleşiminden meydana gelmektedir.
Kiremit Rengi Turuncu Mu?
Hayır, tam olarak turuncu rengi değil çünkü kiremit rengi yukarıda da anlattığımız gibi, içinde kırmızı ve kahve rengi barınılarak elde edilen bir renktir.