Üniversiteye başladığımız zaman çoğu öğrencinin hayali bir öğrenci evine çıkmatır. Ama bir eve çıkmak yurtta kalmaya göre avantajlı olsa da dezavantajlı durumları da bulunmaktadır. Öğrenci evine çıkabilmek için öncelikli olarak çok iyi bir planlama yapmanız gerekmektedir. Çünkü çoğu şey sonradan ortaya çıkabiliyor. Özellikle ilk defa 0 dan eve çıkıcaksanız, birçok beklenmeyen masraf, birçok sorun ile karşı karşıya kalacaksınız. Bu sorunların bazılarından sizlere bahsedeceğiz. Yazımızda ortaya çıkabilecek sorunların yanı sıra öğrenci evine çıkarken neler yapmanız, almanız, planlamanız gerektiğinden bahsedeceğiz. İşte Öğrenci evine çıkacaklar veya çıkmayı düşünenler için tavsiyeler:
İçerik
- 1- Doğru Bütçe ve Maliyet Planlaması
- 2- Doğru Ev Arkadaşı Seçimi
- 3- Ev Arkadaşınızla Sırınları ve Sorumluluklarınızı Konuşun
- 4-Hijyen ve Temizlik Konularına Özen Gösterin:
- 5-Güvenlik Önlemlerini Alın:
- 6-Faturaları Düzenli Ödeyin:
- 7-Ortak Alanları Ortak Kararlarla Yönetin:
- Öğrenci Evine Çıkmanın Avantajları Nelerdir?
- Öğrenci Evine Çıkmanın Dezavantajları Nelerdir?
1- Doğru Bütçe ve Maliyet Planlaması
Özellikle daha önce hiç bir eve çıkmadıysanız ve ailenizden ilk defa farklı bir yerde yaşayacaksanız, bir evin sandığınızdan çok daha fazla masrafı olacak. Kira bedelinin yanı sıra, faturalar, gıda giderleri, temizlik giderleri, eşya, mobilya giderleri gibi bir çok gider öğrenci evine çıkarken sizi bekliyor. Bu yüzden aylık ne kadar bir geliriniz var bunu bilmeli ve gider planınızı çok iyi hesaplamalısınız. Eğer eve çıkacaksanız ve planlama yapıyorsanız rutin olarak temel gider kaynakları şunlar olacaktır:
- Aylık Ev Kirası
- Elektrik, Su, Doğalgaz, İnternet Faturası
- Evin Aidatı
- Gıda/Mutfak Giderleri,
- Yol Parası (Okula Uzaksa),
- Temizlik Malzemesi Giderleri
Yukarda listelemiş olduğumuz maddeler, Ortalama bir öğrenci evinin her ay rutin olarak oluşan giderleridir. Bütçe planı yaparken bu giderleri muhakkak değerlendirerek bir plan yapın.
2- Doğru Ev Arkadaşı Seçimi
Yukarıda yazdığımız rutin giderleri öğrencilerin %80’i tek başına sağlayabilecek güçte değil. Bu sebepten dolayı bir eve çıkmak isteyenler giderleri paylaşabilmek için bir ev arkadaşına ihtiyaç duyarlar. Öncelikli olarak iyi bir arkadaş iyi bir ev arkadaşı olamayabiliyor. Eğer bir eve çıkıcaksanız kesinlikle sorumluluk sahibi insanları ev arkadaşı olarak tercih edin. Yaşam alışkanlıkları, kültürel birikimi sizden farklı olan kişilerle aynı eve çıktığınızda, çok iyi anlaşsanız bile sorun yaşama ihtimaliniz oldukça yüksektir. Bu. yüzden ev arkadaşı seçerken, Yaşam ve kültürel altyapınız uyan kişileri tercih edin
3- Ev Arkadaşınızla Sırınları ve Sorumluluklarınızı Konuşun
Her ne kadar yaşam tarzınının uyduğu çok sevdiğiniz bir kişiyle eve çıkmaya karar verseniz de her kişinin kırmızı çizgileri faklıdır. Bu yüzden eve çıkarken kırmızı çizgilerinizi paylaşsın ve sınırları belirleyin. Bunun yanında evin bir çok sorunu oluyor, iş bölümünü eve çıkmadan önce belirlemeniz gerekmektedir. Örneğin temizlik nasıl olacak, yemekler nasıl yapılacak vs. gibi konuları eve çıkmadan önce konuşun. Ayrıca maddi yükümlülükleri de belirleyin. Kimin ne kadar para vermesi gerektiğini yapılacak her işlemde belirleyin. Bu size sonrada oluşulacak sorunlarda rahatlık verir. Ya da müstakbel ev arkadaşınızın size uyumlu olmadığını öğrenirsiniz.
4-Hijyen ve Temizlik Konularına Özen Gösterin:
Eğer özellikle aile evinde temizlik işlerinde bir rolünüz yoksa, öğrenci evinde en çok şaşıracağınız durum, evin ne kadar hızlı kirlendiği, tozlandığı olacaktır. Ve bu vurumun önlemini önceden almazsanız bir çığ gibi büyüyecek ve o çok bilinen öğrenci evi manzaralarına dönüşecektir. Bu sebepten dolayı, ev arkadaşınızla veya kendi odanız için periyodik bir temizlik planı oluşturun. Hangi bölgeri kimin ne zaman temizleyeceğini belirleyin ve ertelemeyin. Çünkü aile evinde aileniz temizlediğinden ve siz bunları çok sık görmediğinizden evin ne kadar hızlı kirlendiğini bilememektesiniz. Öğrenci evinde kesinlikle, hijyen ve temizliğe özen gösterin.
5-Güvenlik Önlemlerini Alın:
Öğrenci evlerine çok fazla kişi girip çıkmaktadır. Bu sebepten dolayı çok fazla güvenlik sorunları olabilmektedir. Ev arkadaşınızın getirdiği bir kişinin çeşitli vukuatları bulunabilir. Ya da sadece birileri tarafından hedef seçilmiş olabilirsiniz. Bu sebepten dolayı evinizin güvenlik önlemlerinizi muhakkak alın. Nakit paranızı değerli eşyalarınızı güvendiğiniz bir konuma saklayın. Ev arkadaşınızla konuşun ve evden çıkmadan önce evde kimse yokken muhakkak kapıyı kilitleyin. Ayrıca ev sakinleri dışında kimseye yedek anahtar vermeyin ve çeşitli güvenlik önemlerinizi uygulayın.
6-Faturaları Düzenli Ödeyin:
Özellikle sorumululuk birçok kişideyken, faturaların kim tarafından ne zaman ödeneceği belirsiz olmaktadır. önceden bu konuyu belirleyin ve faturalarınızı geciktirmeyin. Çünkü aboneliğiniz fatura ödenmemesinden dolayı kesilirse tekrardan açtırmanın maliyetleri olabilmektedir. Kimin ne zaman nasıl ödeyeceğini belirleyin ve ortak şekilde bu süreçleri takip edin
7-Ortak Alanları Ortak Kararlarla Yönetin:
Öğrenci evinde genellikle herkesin kendine ait odaları bulunmaktadır. Bu odalarda ne yapılacağını kişinin kendisi karar verir ve diğer sakinlerin ciddi rahatsızlıklar oluşturmuyorsa karışmaya hakkı yoktur. Ama aynı çatı altında 2-3-4 kişi yaşadığınızdan, mutfak, salon, tuvalet, koridorlar gibi alanlar ortak kullanım alanlarıdır. Bu alanların nasıl kullanılacağı hakkında kesin bir karar alınmalıdır. Ki herkes bu kurallara uymalıdır. Salonda kişisel eşya bırakmama, herkesin kendi bulaşığını yıkama, tuvaletleri temiz bırakma gibi konuları önceden belirlenmeli ve ona göre yaşanmalıdır.
Öğrenci Evine Çıkmanın Avantajları Nelerdir?
Öğrenci evine çıkacaklar için genel tavsiyelerimizi tamamladık. Ama bir çok kuraldan giderden de bahsettik. Öğrenci evinin göründüğü gibi zorlukları olduğu gibi, aile evinde veya yurtta yaşamaya kıyasla avantajları bulunmaktadır. Bu avantajlar şunlardır:
Özgürlük ve Bağımsızlık: Öncelikli olarak Türkiye’deki çoğu aile yapısı ve ya yurt yönetimi genellikle eve geç saatte girmeye karşıdır. Ya da oda içinde nasıl yaşanılacağına karışılır ama kendinize ait bir odanız ve eve çıktığınızda sizin yaşamınıza doğrudan karışıcak kişi ve etmen sayısı da çok fazla düşmektedir.
Sorumluluk Sahibi Olmak: Çoğu kişi için dezavantaj olarak görülebilecek bu maddeyi biz bir avantaj olarak görüyoruz. Ayrı eve çıkmanın getirdiği sorumluluk duygusu insanı bir sonraki yaşamına ve iş dünyasına hazırlayan çok önemli bir etmendir.
Planlı Hareket Etmeyi Öğrenmek: Ev tutmak, fatura ödemek, yemek yapmak gibi davranışlar gün veya ay içinde planlanması gereken davranışlardır. Bunlar bir rutin olduğundan kişi öğrenci evinde plan yapmayı ve planlı yaşamayı görmektedir.
Daha Sosyal Bir Yaşam: Aile evlerinde ve yurtlarda dışarıdan bir arkadaşınızı getirmek oldukça sınırılı ve zordur. Ama kendi evinizde bu tarz sınırlamalar olmayacağından daha sosyal bir yaşama dahil olabilirsiniz.
Özel Alan: Özellikle yurtta kalıyorsanız aynı odada 1 den fazla kişi kalıyorsunuz demektir. Bu sebepten dolayı bir özel alanınız yoktur. Bazen sadece odamıza kapanıp kendimizle baş başa kalmak isteriz işte bu olay öğrenci evinin getirdiği bir avantajdır.
Sosyal Becerilerin Gelişmesi ve Daha Aktif Bir Öğrenci Hayatı: Eve çıktığınızda hem ev arkadaşınız hem üniversite arkadaşlarınız olacağından daha sosyal ve aktif bir üniversite hayatı diğer alternatiflere göre yaşabilirsiniz.
Öğrenci Evine Çıkmanın Dezavantajları Nelerdir?
Öğrenci evine çıkmak demek yeni bir hayata atılmak demektir. Bir sürü yeni sorumluluk ve sorunlar sizi bekliyor olacaktır. Bu durum öğrenci evine çıkmanın dezavantajlarıdır. Bu dezavantajları şunlardır:
Düzenli Bir Gider Döngüsü: Öğrenci evine çıkmanın en büyük dezavantajı artan ve düzenli maliyetlerdir. Yukarıda da belirttiğiniz gibi bir çok yeni gider hayatınıza girecektir ve bunun için ekstra olarak ödeme yapmak zorunda kalacaksınız. Bu durum öğrenci evine çıkmanın en büyük dezavantajıdır.
Ev İşlerine Çok fazla Zaman Ayırmak: Evin temizliği, yemeği, düzeni gibi konular tamamen sizin sorumluluğunuzda olacağından, ev işlerine diğer alternatiflere göre daha fazla zaman harcayacaksınız.
Ev Yemeklerine Özlem: Çoğu öğrenci kendi yemeklerini yapsa da annesinin yaptığı kadar iyi olmuyor. Bu sebepten dolayı daha güzel ve düşük maliyetli yemeklere öğrenciler sıklıkla özlem duymaktadır.
Uyum Sorunları: Özellikle ev arkadaşınızla anlaşamazsanız öğrenci evi hayatı büyük dezavantajları doğurur. Ya da yalnız kalmaya veya sorumluluklara alışamayabilirsiniz bu uyum sorunları öğrenci evlerinde sıkça karşılaşılan dezavantajdan birdir.