Doğada ve evrende en küçük yapı taşı dediğimizde akla gelen ilk kavram atomlardır. Dijital evrende ise bunun karşılığı pikseldir. Pikseller bir görüntünün en küçük birimine denmektedir. Piksel Kelimesi İngilizcedeki Picture ve element kelimesinden türetilmiştir.
Dijital platformda bir görüntü gördüğümüz zaman aslında bu görüntünün baytlarına ayrıştırılmış piksellerlerin bir araya gelmesidir.
Monitörlerimizde gördüğümüz her şeyin bir piksel sayısı vardır.
Bilgisayardan bir işlem yaptığımız zaman genelde LCD monitörler kullanıyoruz bu monitörler de aslında piksel tabanlıdır monitörümüzün içinde noktalar vardır.
Pikseller Nasıl Renklendirilir?
Red(Kırmızı) Green(Yeşil) Blue(Mavi) renkleridir bu renklerin birbirlerine kombinasyonlarıyla bir renk ortaya çıkar. Her bir renk 255 adet farklı değer alabilir aldığı her bir değere ‘bit’ adı verilir. Örneğin R:255 G:255 B:255 Dersek ortaya beyaz rengi çıkarmış oluruz ya da R:0 G:0 B:0 dersek ortaya siyah rengini çıkarmış oluruz.
Çözünürlük Nedir?
Özet olarak günümüzün çağı teknoloji çağı olarak adlandırılmakta. Bu çağda hayatımızın büyük bir kısmını geçirdiğimiz dijital ortamlarda bizlere görüntünün aktarılmasını sağlayan en küçük yapı birimi olan piksel, dijital evrenin adeta atomu olarak adlandırabiliriz. Bir piksel harf gibi tek basına bir şey ifade etmeyebilir ama bir ara geldiklerinde bir kelime gibi bizlere bir şeyler anlatır.
Yazar: Bilal Çetin