Profesyonel Fotoğraf Çekmenin 12 Yolu

Profesyonel fotoğraf çekmek isteğinizde ve nasıl sorusunu sorduğunuz zaman, sizlerin bu sorusuna cevap olacak; Profesyonel Fotoğraf Çekmenin 12 Yolunu derledik.

Fotoğraf çektiğimizde çoğu zaman kalitesinden memnun olmayabiliriz. Çekmiş olduğumuz bu fotoğrafları, profesyonel fotoğraflarla kıyasladığımızda bazen kendimizi kötü hissedebiliriz. Bu kötü hissetme hissi, kimi zaman bazı insanlar için heves kırıcı, bazı insanlar için ise hırs kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Fotoğraf sanatı, çok fazla tecrübe isteyen bir sanattır. Çektiğiniz her fotoğraf, yaptığınız her edit, sizlere daha sonradan fotoğraf yeteneği ve bilgi birikimi olarak geri dönecektir. Her profesyonel fotoğrafçının amatör olduğu zamanlar bulunmaktadır. Kimse üst düzey bir fotoğrafçı olarak dünyaya gelmedi çünkü fotoğraf çekmek, yeni bir sanat dalı olduğundan dolayı, kişi doğumundan daha sonra öğrendiği, kalıtsal olmayan bir beceridir. Profesyonel fotoğrafçılar çektiği binlerce fotoğraftan yola çıkarak, fotoğraflarını fotoğraf çekmeden nasıl sonuç alacağını bilir. Fotoğraf sanatında fotoğraf çekmeden daha iyi olamazsınız. Sanırım ilk tavsiyemiz bulacaktır; Bolca fotoğraf çekmeniz. Fotoğraf çekmenin dışında, profesyonel fotoğrafçılar belli başlı terimlere ve tekniklere oldukça hâkimdir. Bu terimlerden, tekniklerden ve yollardan bazıları şunlardır;

1- Makinenizi Tanıyın

Makinenizi Tanıyın

Makinenizi Tanıyın

Fotoğraf çekerken bir fotoğraf makinesini ihtiyaç duyarız. Bu fotoğraf makinemizin yapabileceklerini, teknik kapasitesini bilmek, fotoğraf çekerken oldukça yardımcı olacaktır. Fotoğraf kameranızın teknik özellikleri, hangi şartlar altında, hangi fotoğrafları çekebileceğinizi bilmeniz, sizlere fotoğrafı çekmeden önce bir tahmin yapmanıza ve çekeceğiniz fotoğrafınızı önceden düşünerek uygulamanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda kendi fotoğraf makinenizin özelliğinizi bilmek, belki de tek şansınız olan o anı doğru bir şekilde yakalamanıza yardımcı olacaktır. Makinenizi tanımadan anlık hareketleri yakalamaya çalıştığınız zaman, çok büyük ihtimalle çekeceğiniz fotoğraf başarısız olacaktır.

2- Iso – Enstantane – Diyafram Değerlerinin İşlevlerini Bilme

Iso – Enstantane- Diyafram Değerlerinin İşlevlerini Bilme

Iso – Enstantane- Diyafram Değerlerinin İşlevlerini Bilme

İso – enstantane ve diyafram fotoğrafçılığın en önemli 3 bileşenidir. Bu üç ayrı değer birbirlerine bağlı olarak hareket eder, fotoğraf makinesinin ışığı nasıl alacağına ve kullanacağını belirler. Bu kullanım ve alım şekillerindeki her bir değerin, fotoğraf üzerinde farklı anlamları bulunmakta. Bu yüzden, bu değerlerin nasıl fotoğrafınızı etkileyeceğini bilmeniz ve bu etkilere kendi amacınız doğrultusunda kullanmayı bilmeniz gerekmektedir.

3- Elinizi Titretmemeye Özen Gösterin

Elinizi Titretmemeye Özen Gösterin

Elinizi Titretmemeye Özen Gösterin

Çoğu zaman özel bir anlam taşımıyorsa bir fotoğrafın net olması oldukça önemlidir. Anlatılmak istenenler, öne çıkarılanlar, vurgular, odaklar net ve temiz bir fotoğrafta daha iyi anlaşılır durumdadır. El titremesi, fotoğrafınızın (pan çekim, gibi bir çekim yapmıyorsanız) netliğini ve estetiğini bozan bir unsurdur. Elinizin titremesini enstantane değerini yükselterek azaltabilirsiniz veya kameranızın ağırlığını azaltacak tutma pozisyonlarında çekim yapabilirsiniz.

4- Raw Formatında Çekim Yapın

Raw formatı, fotoğrafın renklerini, ışıklarını ve diğer değerlerini ham bir şekilde kaydetmenize yarayan çekim formatıdır. Eğer kapasite olarak bir sorununuz yoksa raw formatında çekim yapmak, fotoğrafınızı edit kısmında düzenlerken daha fazla opsiyonel sunacaktır. JPEG bir sıkıştırılmış kaydetme formatıdır. Raw formatına göre çok fazla bilgiye sıkıştırırken kaybetmektedir.

5- 1/3 Kuralına Göre Yerleştirme Yapın

1/3 Kuralına Göre Yerleştirme Yapın

1/3 Kuralına Göre Yerleştirme Yapın

1/3 kuralı göz odağına en yakın ve estetik yerleştirme biçimidir. Bu yerleştirme şekli sayesinde odanızı doğru yere yerleştirip, önceliğinizi, dikkatinizi belirlemiş olursunuz.

6- Bir Kompozisyon Oluşturun

Fotoğraf sanatı, çoğu kişi için normalden farklı anları yakalamak olduğundan, bir kompozisyon sayesinde, normal bir insan gözünün her daim göremeyeceği anları, düzenli bir biçimde sağlamış olursunuz. Başarılı bir kompozisyon sayesinde kendinizi fotoğraf sanatınızda daha iyi ifade edebilirsiniz. Çekmiş olacağınız fotoğrafa nasıl baktığınız, kadrajınızı nasıl oluşturduğunuz, sizin sanatınızı ortaya koyma metotlarından birisidir. Kurduğunuz kompozisyon sizi diğer sanatçılardan ayrılmanızı sağlayan önemli bir etkendir.

7- Alan Derinliğini Kullanın

Alan Derinliğini Kullanın

Alan Derinliğini Kullanın

Alan derinliği, bir fotoğrafın hareketi ve estetiği için oldukça önemli, estetik algılardan birisidir. Alan derinliği sayesinde fotoğrafınızı 2 boyuttan daha farklı bir boyda taşımış olursunuz. Alan derinliği sayesinde vereceğiniz mesajın vurgusunu arttırabilirsiniz. Ya da insan gözünün öncelik olarak bakması gereken yerleri belirleyebilirsiniz. Alan derinliği sayesinde fotoğrafınızda bokeh gibi etkiler yaratabilirsiniz. Bu da estetik olarak daha başarılı fotoğrafları elde etmenizi sağlayabilir. Ya da manzara fotoğrafı çekerken, her bir noktasının daha anlaşılabilir olmasını istiyorsanız alan derinliğinizi geniş tutup, oldukça net fotoğraflar elde edebilirsiniz.

8- Çizgilere, Hareketlere ve Ritme Yer Verin

Çizgilere, Hareketlere ve Ritme Yer Verin

Çizgilere, Hareketlere ve Ritme Yer Verin

Çizgiler ve hareketler insanoğlunun estetik anlayışını etkileyen faktörlerden birisidir. Çizgiler sayesinde, insanın 2 boyutlu olan fotoğraf üzerinde bir yol takibi yapması gerçekleştirilir. Ve bu göz takibi, fotoğrafı 2 boyutlu bir hal değil de daha 3 boyutlu bir perspektif olarak algılar. Bu ritim sayesinde fotoğrafınızda, bir tempo meydana getirir. Bu tempo sayesinde de estetik bir algı elde edebilirsiniz.

9- Işık Kullanımını İyi Yapın

Işık Kullanımını İyi Yapın

Işık Kullanımını İyi Yapın

Işık bir fotoğrafın en önemli değeridir.  Temel olarak fotoğraf ışığı yakalayıp O anki değerleri dijital bir ortama, aktarılması, kaydedilmesi işlemindir.  Işığın ne olduğu, ışığın durumu, ışığın nasıl geldiği, ışığın etkileri, gölgeler, parlaklıklar hepsi fotoğrafın çok önemli maddelerindendir. Durum böyle olduğu için, bir profesyonel fotoğrafçının, ışık hakkında her şeyi bilmesi beklenir. Işığı nasıl kurulacağını, hangi değerlerde, hangi ışıkta fotoğrafın çekileceğini çok iyi ayarlaması gerekmektedir.

10- Flash Kullanmamaya Özen Gösterin

Flash Kullanmamaya Özen Gösterin

Flash Kullanmamaya Özen Gösterin

Özellikle dış mekân çekimleri yaparken, flash kullanımı bir o kadar gereksiz ve fotoğrafın kalitesini bozan etkenlerdendir.  Dış mekan çekimlerinde, yeterli ışığın olmadığını düşündüğünüzde flash kullanmak yerine, fotoğraf makinesinin üç temel ayarlarından, makinenizin ışığı alma ve kullanım şeklini değiştirerek, fotoğrafınızın ışık ihtiyacını karşılamaya çalışın. Doğal ışık kaynağı, özellikle gündüz ve güneşli günlerde, sizin ışık ihtiyacınızı oldukça karşılayacaktır. Doğal ışığın yetmediği durumlarda eğer stüdyo gibi bir ortamınız varsa sürekli ışık veya paraflaş gibi üst seviye ışık kaynakları kullanabilir, fotoğrafınızı o şekilde çekebilirsiniz. Lakin doğal ışığın yetersiz olduğu durumlarda özellikle dahili flash kullanmak, çok doğru bir seçenek olmayacaktır.

11- Fotoğraflarınızı Düzenleyin

Fotoğraflarınızı Düzenleyin

Fotoğraflarınızı Düzenleyin

Bir fotoğrafı düzenlemek, çekilecek olan fotoğrafları çekerken size çok büyük deneyim katacaktır. Çoğu zaman fotoğraf makinemizin dijital ekranında, fotoğraflarımızın kusurlarını göremeyebiliriz. Ama bilgisayar gibi büyük ekranlara sahip ortamlarda, fotoğraflarımızı inceleyip, düzenleyip, son haline getirmeye çalışırken, çok fazla hatamızın olduğunu görebiliriz. Bu hataları çekerken veya fotoğrafı düzenlerken öğrenebiliriz. Bu yüzden çektiğimiz fotoğrafları bir de bilgisayar ortamında bakıp, editleyip, son haline getirmek, bize çok büyük dersler verecektir.

12- Hatalarınızdan Ders Alın

Hata yapmak, fotoğrafçılığın, ustalaşma yolundaki büyük yollarındandır. Hiçbir fotoğrafçı, fotoğrafçılığı, fotoğraf çekmeden öğrenemez. Bu yüzden hata yapmaktan, hatalarınızı kabul etmekten korkmayıp, bu hataları kabul edip,  nasıl düzeltebileceğinizin yolunu bulmanız çok önemlidir. Yapılan hataları sebebini öğrendiğimizde, bu konu üzerinde araştırmalar yaptığınızda, teknik olarak daha üst seviyeye ulaşmış olur, bir sonraki fotoğraf çekimimizde fotoğraflarınızda teknik olarak daha kusursuz çekmenizi sağlayacaktır.