DSLR bir kamera ile fotoğraf çekerken, karşımıza dosya çıkış formatı olarak iki farklı seçenek sunar. Bunlardan birisi RAW formatı, diğeri ise JPEG formatıdır. Bu iki formatın bize sunduğu çıktılar, birbirinden yapısal olarak farklı çıktılardır ve farklı özellikleri vardır. Bunun sebebi, iki formatın da dosyaları kaydederken, uyguladığı yöntemdir. Bu farkları anlamak için en başta formatların kayıt biçimlerini öğrenmemiz gerekmektedir.
Temel olarak bakarsak, bu iki format arasındaki en büyük iki fark şu şekildedir;
- RAW formatı, çekilen fotoğrafın çiğ, ham halini kaydettiği için, pozlama sırasında sensöre düşen her bilginin; eğrilerini, renk bilgilerini, kontrastını, vb. bilgilerini, geniş bir çerçevede kaydeder (diyafram ve enstantane verilerini değiştiremezsiniz). Bu formatta herhangi bir sıkıştırma işlemi bulunmaz.
- JPEG dosyası, format biçiminin gerektirdiği dinamiklere göre, fotoğrafta bir sıkıştırma işlemi uygular. Raw formatına kıyasla tüm bilgileri değil, belirli bilgileri, fotoğrafın çıktısına aktarır.
İçerik
RAW Formatının Çalışma Biçimi
RAW İngilizcede “çiğ” anlamına gelmektedir. Bilgisayar dilindeki RAW formatı da bu anlamda kullanılabilmektedir. Çok genel bir dosya formatı olan RAW’ın, onlarca farklı alt formatları bulunmaktadır. RAR dosyasının DSLR kameralarda çalışma biçimi, sensöre gelen ve sensörün yakaladığı her bilgiyi aynen kaydetmesi, bu bilgileri oluşan çıktının içinde de barındırmasını sağlamaktadır.
JPEG Dosyasının Çalışma Biçimi
JPEG’in açılımı Joint Photographic Experts Group olup, dilimize “Birleşmiş Fotoğraf Uzmanları Grubu” olarak çevrilebilir. JPEG, evrensel bir fotoğraf görüntüleme formatıdır. Birleşik fotoğraf uzmanları tarafından, geliştirilmiş olan bu format sayesinde, görselleriniz hemen hemen her cihazda görüntülemenizi sağlar. DSLR kameralarda fotoğraf çektiğimiz zaman da bu formatın işleme biçimini baz alarak, kameramızın sensörüne düşen bilgileri, dijital hale getirilebilirsiniz.
RAW Formatta Çekmenin Avantajları;
- RAW Formatında çekilen fotoğraflar, fotoğrafların ham görüntüleri olduğu için, post prodüksiyon kısmında çok daha detaylı bir düzenleme imkanı sağlar. Eğrileri, renkleri, dolgunluğu, gölgeleri, beyazları, siyahları, higlightları, RAW formatında çekilmiş bir fotoğrafı düzenlerken, oldukça düşük kalite kayıplarında bulunarak, bu ayarlar üzerinde düzenlemeler yapabilirsiniz.
- Raw formatta daha geniş renk aralığı bulunmaktadır.
JPEG Formatta Çekmenin Avantajları;
- JPEG sıkıştırılmış bir dosya biçimi olduğundan dolayı, fotoğrafların depolama alanındaki boyutları, RAW formatına göre oldukça düşük olacaktır.
- JPEG dosyaları evrensel bir format olduğundan her cihazda çalıştırılmaktadır.
Hangi Formatta Fotoğraf Çekmeliyim
Yazımızın üst kısımlarında, iki formatın da avantajlarından bahsettik. Çoğu profesyonel fotoğrafçı fotoğraflarını çekerken, RAW formatında çekmektedir. Bunun sebebi JPEG’in getirdiği avantajlara kıyasla, RAW formatının getirdiği avantajlar çok daha fazladır. Dosya boyutları, fotoğrafçıların yüksek kapasiteli hafıza belleklerine kıyasla çok da büyük bir sorun değildir. Önemli olan fotoğrafı post-prodüksiyon tarafında en iyi şekilde düzenleyebilmektir. Eğer depolama sorununuz yoksa ve başka cihazlarda fotoğrafı göstermeyi planlamıyorsanız (Bu da RAW formatta çektikten sonra tekrardan export alınarak fotoğrafı JPEG haline getirilerek çözülebilir.) RAW formatında fotoğraflarınızı çekmekte fayda bulunmaktadır.