Retouch İngilizceden entegre edilerek kullanılmış bir kelimedir. Rötuş olarak da bilinir. Yedinden dokunma anlamına gelir. Özellikle fotoğrafçılık alanında çok fazla karşımıza çıkan retouch işlemi çekilmiş bir fotoğrafın üzerinde, daha sonradan belli başlı özellikleriyle oynanarak istenilen hale getirilmesine denir. Retouch çok teknik bir terim olduğundan dolayı retouch yapan kişinin bu teknik bilgilere hâkim profesyonel kişiler olması beklenir. Bir fotoğraf çekildiğinde, fotoğraf genellikle çok ham ve doğal halde olarak karşımıza çıkmaktadır. Retouch işlemi fotoğrafın rengini, parlaklığını arttırarak veya ışık gölge ayarlarıyla oynayarak, fotoğrafın kalitesini arttırıp ve estetik bakış açısı sağlamayı hedeflemektedir. Bu işlemlerin hepsi fotoğrafın ham halinden sonra yapıldığından dolayı retouch ya da rötuş olarak adlandırılır.
İçerik
Re-Touch Nasıl Yapılır?
Re-tocuh (rötüş) işlemi teknoloji ve yapay zekâların gelişmesiyle beraber çok daha kolay hale geldi. Birçok yazılım fotoğraf üzerinde sonradan değişiklik yapmaya olanak tanır haldedir. Bu programlardan en bilindikleri Adobe Photoshop ve Adobe Lightroom’dur. Bu iki program piksel tabanlı olması ve içinde barındıkları araçlar sayesinde fotoğraf üzerinde daha sonradan işlem uygulamaya olanak sağlar. Bu araçlar hem yapay zekâsıyla hem içinde bulundurdukları çeşitli araçlar sayesinde, fotoğraf üzerinde yapılabilecek hemen hemen tüm retouch ayarlarını gerçekleştirmemize olanak sağlar.
Retouch Ayarları Nelerdir?
Retouch bir fotoğraf çekildikten sonra o fotoğraf üzerinde yapılan işlemlerin tümüne denir. Bir fotoğrafın birçok ayarı vardır. Bu ayarlar ışığın biçimini değiştirmeye yönelik olduğu gibi fotoğraf üzerinde cisimlerde kalıcı değişiklikler yapmak da olabilir. Temel Retouch ayarları şunlardır;
- Kontrast ayarları,
- Renk ayarları,
- Eğri ayarları,
- Parlaklık, gölge, beyaz ve siyah ayarları,
- Perspektif ayarları,
- Işık ayarları,
- Siyah beyaz fotoğrafın renklendirilmesi,
- Decupe işlemi,
- Yeniden boyutlandırma işlemi,
Fotoğraf Üzerindeki Cisimlerle Yapılan Ayarlar
Retouch işlemi, hem fotoğraftaki ışığın ayarlanması olarak hem de fotoğraf üzerindeki cisimlerin objesel olarak değiştirilmesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Temel ışık ayarlarından yukarıda bahsettik. Bu ışık ayarlarının yanı sıra fotoğraf üzerindeki cisimler üzerinde uygulanabilecek bazı işlemler şunlardır;
- Fotoğrafta istenmeyen nesnelerin kaldırılması
- Fotoğrafta gülümseme eklem
- Fotoğrafta kapalı göz düzeltme
- Fotoğrafta inceltme uygulaması
- Fotoğrafta sivilce düzeltme
Retoucher Ne İş Yapar?
Reouch işlemi çok teknik bir işlem olduğundan dolayı, retouch yapacak kişiden bu bilgilere hâkim olması beklenir. Bu yüzden ışık ve renk bilgisi profesyonel seviyede olan birisi retouch işlemi yapmalıdır. İstenilen dolgunluğa ve parlaklığa bu kişi sayesinde ulaşılabilmektedir. Retouch işlemi yapan kişiye, retoucher denir. Retoucher fotoğrafın üzerinde yapılcak işlemleri belirleyerek, ham olan fotoğrafın, genel olarak ışığı, rengini, parlaklığı gibi ayarları yapar. Bunun yanında işlem görülecek fotoğraf eğer farklı platformlarda kullanılacak ise, fotoğrafın platform optimizasyonunu da gerçekleştirir.