Neden Sinemada Semboller Kullanılır?

‘’Şair burada ne anlatmak istemiş?’’ hemen hemen izlediğimiz her filmde semboller kullanılmaktadır ve semboller, sınırlı sürelerde gösterilen filmlere sınırsızlık sağlarlar. Filmlerde semboller, konulara ifade ve anlam kazandırabilmek için kullanılır. Her ortaya konan sembol, duyusal bir tetikleyici görevi görür ve izleyicinin konuyu genel hatlarıyla aklına çizmesine yardımcı olur. Griffith’in Güney Kenti, Eisenstein’ın Çürük Eti, Renoir’ın Gülü veya Lang’ın Makinelerini düşünün bunların hepsi film bittikten sonra bize filmi izletmeye devam ederler ve açık seçik anlatıp konuyu detaylandırdıkça detaylandırmak yerine izlerken konunun geçmişini ve geleceğini görebileceğimiz bir çizgiye yönlendirirler ve tabi açıkça fikirleri göstermek kolay olmadığından semboller aynı zamanda sansürlemelerden de doğar.

Tabi günümüzde, filmlerdeki gizli semboller deyince aklımıza 25.kare ve Hollywood geliyor. Buradaki semboller işin biraz daha ticari boyutu için kullanılmıştır ve bir kültürü yaymayı hedeflemektedir. Daha çok filmle bağ kurabileceğimiz sembollerdir. Bu bazen ana karakterin okuduğu çizgi romanda görülür bazen bir duvardaki afişte, sürekli gidilen mekânın tezgâhında en sevilen içkide liste uzar gider. Böylelikle filmle aramızda duygusal bir bağ oluşur. Filmin en sevdiğimiz karakteri oluruz. Yedikleri, içtikleri, giydikleri, günlük hayatta gözümüze daha cazip görünmeye başlar. Onlar gibi yer içer ya da giyinir oluruz ve işin ticari boyutu semboller yardımıyla da tamamlanmış olur.

Yönetmenler gördüğümüz her sahnede görünenden daha fazla şeyi aktarma kaygısı taşır. Filmlerde anlam yaratabilmek için renklerin seçimi, ışığın düzenlenmesi, kamera hareketlerinin kullanılması da bu kaygıdan doğar. Sahnelerin temel anlamları bu kuramlara dayanırken yan anlamları da sembollerle inşa edilir.