Sosyal medyanın tüketici davranışlarına etkisini daha iyi kavrayabilmek öncelikle sosyal medyanın tanımını yapmak daha doğru olacaktır. Sosyal medya, kişilerin birbirleriyle iletişime geçtiği ve herkesin paylaşım yapabildiği çift yönlü bir platformdur. Evrenseldir. Kamuoyu yaratır ve bireyleri kolaylıkla etkisi altına alır. Tüketici davranışları sosyal medyayla birlikte değişmiştir. Çünkü sosyal medyada sunulan sonsuz seçenek ve kolay erişim vardır. En çok kullanılan sosyal medya platformları Facebook, Twitter, İnstagram, Youtube gibi uygulamalardır. Her yaştan, her cinsiyetten insanların ücretsiz olarak ulaşıp kullanması ve artık günümüzde teknolojinin ayrılmaz bir parçamız haline gelmesi sosyal medyayı firmaların odak noktası haline getirmiştir. Çift yönlü olması çoğu zaman firmalar için bir avantajdır. Geri bildirimlerle birlikte tüketicinin istekleri, şikâyetleri ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak iyileşmelere gitmek kolaylaşmıştır. Tüketiciler ise firmalara ve diğer insanlara seslerini daha çabuk ve kolay duyurmaya başlamışlardır.
Kullanıma bu kadar açık olması ürün çeşitliliğini arttırır. Bilgi akışının hızlı olduğu sosyal medyada ürün seçimi yapmayı kolaylaştıran faktörler vardır. Burada devreye kullanıcı yorumları, deneyimleri ve şikayetleri girer. İnsanlar bir şey almadan önce firma ya da ürün hakkında detaylıca araştırma yaparak alışveriş yaparlar. Yani tüketici davranışlarını etkileyen en önemli faktörlerden birisi kullanıcı yorumlarıdır. İnsanlar bu yorum ve şikayetlerden çok çabuk etkilenirler. Olumsuz yorumlar olumlu yorumlardan daha etkilidir. 20 olumlu yorum satışa katkı sağlamayabilir fakat tek bir olumsuz yorum bile bir ürünün satılmasının önüne geçebilir. Firmalar ise bu duruma çözüm olarak, olumsuz yorumları değerlendirerek iyileştirmelere gidebilir, tüketicilerin kendileriyle birebir iletişime geçmelerini sağlayarak negatif algıların önüne geçmeye çalışabilirler.
Sosyal medyada yapılan alışverişlerde ödeme yapmak daha kolaydır. Bankalar ve firmalar bunu bizim için kolaylaştırmıştır. Öte yandan birebir iletişimin gerginliği sosyal medyadan yapılan alışverişle azalıyor. Birçok kişi mağazaya girdiğinde çalışanın gelip ‘’Size nasıl yardımcı olabilirim?’’ sorusundan rahatsız olmaktadır. Müşteri kendisini baskı altında hisseder. Veya kasaya gittiğinde ‘’Bugün çok alışveriş yaptım, kartım ya limit vermezse?’’ stresi yaşayanların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Ayrıca vakti olmayan, hasta olan veya dışarı çıkmak istemeyen insanlar için vazgeçilmezdir. Özellikle dijital yerli olarak adlandırdığımız teknolojinin içine doğan insanlar için, sadece parmak oynatarak marketten bile alışveriş yapılabilen bu çağda sosyal medyanın cazibesine karşı koymak neredeyse imkansızdır.
Yazar: Ceren Turan