Stock fotoğrafçılığı, günümüz internet çağıyla tam anlamına ve potansiyeline erişmiş bir meslektir. Önceden bir fotoğrafa ihtiyaç duyulduğunda sipariş üzerine fotoğrafçıyla anlaşılarak, aranan fotoğraf elde edilebilirdi. Günümüzde ise bu sipariş olayı neredeyse kalkmış durumda, örneğin bir bebek fotoğrafına ihtiyacımız olduğunda, bir stock görsel tedarikçi siteye girerek (shutterstock, freepik, pexel tarzı siteler) ihtiyacımız olan bebek görselini kolaylıkla telif haklarını alıp ticari işletmelerimizde kullanabiliyoruz. Stock fotoğrafları çoğunlukla grafik tasarımcılar, matbaalar, editörler ve reklam ajansları kullanmakta. Stock Fotoğrafçılığının ne olduğunu öğrendik peki stock fotoğrafçılığı nasıl yapılır. Bu konuyu madde madde işleyeceğiz.

1-) Görsellerimizin Net ve Yüksek Çözünürlüklü Olması:

Stock fotoğrafçılığın en önemli unsurlarından birisidir görselimizin net olması. Görsellerin netliği genellikle, yüksek ISO, açık diyafram, el titremesi ve düşük enstantaneden kaynaklanmakta, en iyi çözüm kesinlikle tripod kullanmaktır, tabi çoğu ışık şartlarına göre bu çözüm değişmekte, örneğin çok parlak bir yaz gününde diyaframı f22 yapsanız bile enstantane ve el titremesinden kaynaklı titreme olmayacak, görsel oldukça net olacaktır ama iç mekanlarda ışık miktarı çok yeterli olmayacağından, enstantane düşük kalacaktır bu yüzden bir tripod kullanmak gerekmektedir.

2-) Düşük ISO:

Fotoğraflarınızın kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan birisi ISO’dur yetersiz ışıta çalıştığımız zaman çoğunlukla ISO’yu arttırırız ISO’yu hiç arttırmamanızı tavsiye ederim. ISO arttıkça fotoğrafta karıncalanma yapar, hiçbir görsel görseli kullanacak kişi bunu istemez (çoğu zaman stock görsel sitesi kabul etmez).

3-) Farklı ve Özgün Çalışın:

Fotoğrafınız ne kadar iyi olursa olsun bazen hiç satılmaz bunun en önemli sebebi rakibinizin çok olmasıdır. Düşük enstantanede muazzam bir şelale görseli çekmişsinizdir ama bundan stock sitelerde binlerce vardır.

4-) Özel Günleri Takip Edin:

Özel günlerde stock görsel kullanımları oldukça fazladır önünüzdeki olası özel günleri belirleyip onlara özel çalışmalar yapmanız satışlarınızda iyi bir artış sağlayacaktır.

5-) Anahtar kelime ve başlık seçimi:

Çektiğiniz fotoğrafı tam ihtiyacı olan insanlara göstermeniz lazım ki görseliniz satılabilsin, olası ihtiyaç sahiplerinin aratabileceği cümleleri ve kelimeleri iyi belirlemeniz gerekmekte.

6-) Yazı İçin Boşluk:

Rakip fotoğrafların çok olduğu bir alanda çalışıyorsanız en önemli rakiplerden sıyrılma yolu, yazılar için boşluk bırakmaktır. Her fotoğrafta yapın demiyoruz ama bilmeniz gerekebilir çoğu tasarımcı, stock görsel seçerken yazı için boşluk arıyor. Sizin bırakacağınız bir boşluk satışlarınızı arttırabilir.

Kısaca sizinle stock fotoğrafçılığını yaparken dikkat etmeniz gereken unsurları derledik, bunlar sizin fotoğraf çekmenizle gelişecek hatta refleksiniz olacak bilgiler sürekli fotoğraf çekin fotoğrafçılık yaptıkça öğrenilen bir iştir.

Yazar: Bilal Çetin