Bu sefer ki filmimiz 2002 Brezilya-Fransa yapımı ödüllü Tanrı Kent. Bu film Rio kentinin en tehlikeli mahallelerinin yer aldığı Tanrı Kent’te geçiyor. 2 çetenin birbirine hakimiyet savaşını izliyoruz. Filmi ana karakter Rocket’in gözünden izliyoruz. Kendisi bize tek tek karakterleri anlatıyor. Karakterler Li’l Ze, Benny, Nakavt Ned ve Carrot. Rocket birer birer hikayelerini anlatıyor. İlk olar ve Li’l Ze’nin nasıl bir katil olduğunu anlatıyor. Kendisi çocukken Rocket’in abisi ve arkadaşlarıyla soyguna gidiyor ama tek kural öldürmemek. Li’l Ze öldürüyor. Fakat tek sorun var. Soygun sırasında saklanıyor. Filmin ilerleyen dönemlerinde görüyoruz. Kendisi zevk alarak öldürüyor. İşte onun hikayesi başlıyor. Ardından Benny ve arkadaşlarının hikayelerini izliyoruz. Aslında filmde aydınlık ve karanlık savaşı var. 2 büyük çete karanlık ve Rocket ile Benny aydınlık. Filmde kazanan aydınlık oluyor. Biz Tanrı Kent’in hep pis olduğunu görüyoruz. Lakin hiç sorgulamıyoruz. Orası zaten dışlanmıştı. Şehirden ve insanlardan. Yoksulluk çocukları suça alıştırıyor. İşte filmin amacı bunu anlatmak ve yapıyor.
Tanrı Kent bize sosyolojik olarak büyük dersler veriyor. Ne yaparsanız yapın birine silahı doğrulttuğunuz zaman silah size geri döner. Asla bu değişmez. İstediğiniz kadar kurtulmak isteyin. Bu asla olmaz. Sadece kitap okuyanlar oradan kurtulur. Başkası kurtulmaz. Mesela Bene ne diyor; ” Ben çocuk değilim. Sigara ve uyuşturucu kullanıyorum. Ben artık adamım. ” Bunu diyen Bene 10 yaşında. Tabii ki doğrulttuğu silah kendisine dönüyor ve ölüyor. Aslında bütün hikaye bu. Şiddetin ve eğitimsizliğin ne kadar kötü olduğunu görüyoruz. Ana kahramanımız Rocket kurtuluyor. Kurtulduğu zaman adı Wilson Rodrigues oluyor. Kendisi bir gazetede fotoğrafçı oluyor. Yani kurtuluşun ilk hediyesi bu. Filmde kemirgenler denilen çocuklar Li’l Ze’yi öldürüyorlar ve o çocuklar Li’l Ze gibi bir hayata başlıyorlar. Polisler tabi rüşvet alıyorlar ve Li’l Ze gibilere göz yumuyorlar.
Film her şeyiyle kusursuz. Anlatmak istediğini çok iyi anlatıyor. Adeta sosyolojik ders veriyor. Bize gerçek yoksulluk yaşamını bütün çıplaklığıyla anlatıyor. Filme 10 puan veriyorum. Burada 1995 yapımı Ağır Roman filmini öneririm. Hemen hemen aynı şeyi anlatıyor.
Tanrı Kent’in de bir kuralı var. O kural ise ” Tanrı Kent bir döngüden ibaret. Büyürsün, çalarsın, öldürürsün ve kral olursun ama zamanın dolduğunda sen ölürsün. Yerini başkası doldurur. Dedim ya Tanrı Kent döngüden ibarettir. “
Yazar: Kerem Uzun