Yeni Başlayanlar İçin Stok Fotoğrafçılığı

Eğer fotoğrafçılığa veya basın yayın materyallerine merakınız varsa ve bu işten az da olsa para kazanıp çalışmalarınızın insanlar tarafından kullanılmasını istiyorsanız, stok fotoğrafçılık sizin için doğru adres olacaktır. Stok fotoğrafçılığına yeni başlayanlardansanız stok fotoğrafların, ne anlama geldiğini, nerelerde kullanıldığını ve nasıl çekildiğini bilmekte fayda var.

Stok Fotoğrafçılığı Nedir?

Stok fotoğrafçılığı adından da anlaşılacağı üzere, bir görselin ve ya fotoğrafın daha sonra kullanmak amacıyla çekilmesi, hazırlanmasıdır. Genelde ticari amaçlarla kullanılan stok fotoğrafları, birçok işte kilit rol oynamaktadır.

Stok Fotoğrafları Hangi Alanda Kullanılır?

Birçok hizmet sağlayan kuruluşlar çoğu hizmetlerinde stok fotoğrafları kullanılırlar çünkü stok fotoğraflar, hizmet sağlayıcısına büyük bir zaman ve para tasarrufu sağlamakta. Örneğin bir firma tatil görseline ihtiyacı olduğunu düşünürsek, öncelikle bir çekim ekipmanlarına ihtiyacı olacaktır, ondan sonra bir kameramana, bir casta ve zamana ihtiyaçları olacaktır bu da otomatik olarak maliyetlerin tavan yapması demektir. Buna binaen bir stok fotoğraf tedarikçisi bir siteye girerek sadece birkaç TL’ye ve tıkla aradığı fotoğrafı lisanlı olarak kullanabilir, hizmet verdiği ürünlerin içinde barındırabilir. Stok Fotoğraflar, grafikerler, yazılımcılar, web geliştiricileri, basın yayın kuruluşları ve reklam ajansları tarafından oldukça çok kullanılan bir materyaldir. Bu kolay erişilebilen mataryellerin arka planında oldukça büyük bir emek ve teknik bilgi yatmaktadır.

Stok Fotoğrafçılığına Nasıl Başlarım?

Teknik ve tanım olarak çektiğiniz her fotoğraf bir stok fotoğraftır ama gel gelelim ki benim için stok fotoğrafçılığının tanımı fotoğrafınız satıldıktan ve ya kullanıldıktan sonra o fotoğraf stok fotoğrafıdır. Kullanılmayacak fotoğrafı stoklamanın anlamı yok. Tanım olarak herkes stok fotoğrafçılığı yapabilir, ama sektöre girildiğinde tabi ki belli bir kalıpları vardır fotoğrafların. Fotoğrafçılık pahalı bir hobidir binlerce TL’lik kameralar ve bir o kadar pahalı lensler, sadece bunlara sahip olmak da yetmez bazen Işıklar, mikrofonlar, filtreler gerçek anlamıyla bir derya deniz. Benim düşüncem orta seviye bir DSLR makine ile bu işin teknik kısımlarını (EnstantaneDiyaframISO gibi temel değerler)  ve başlangıç portföyünüzü oluşturma işini kolaylıkla halledebilirsiniz.Başlangıç yapmanın en iyi yolu portföyünüzü oluşturmak ve portföyünüzü yayınlayacak sitelerde ‘Contributor’ hesapları açmak. Birçok popüler stok görsel tedarikçisi site bulunmakta ama ben şimdilik 4 tane sitede görsellerimi paylaşıyorum. (Adobe Stock, Shutterstock, Freepik) bu siteler fotoğrafları yayınlamadan önce fotoğraflarınızı inceleme altına alıyor. Belli başlı teknik aşamalardan geçtikten sonra görselleriniz onaylamakta. Bu teknik aşamalar nedir? Bu soruyu kendimin deneyimlerinden yola çıkarak sizleri bilgilendireceğim.

Stok Fotoğrafçılığında Önem Verilmesi Gereken Teknik Unsurlar;

Stok fotoğrafçılığında önemli olan belli başlı teknik detaylar var. Bu detaylar sizin fotoğrafınızı daha kaliteli yapar. Daha kaliteli fotoğrafların onaylanma ihtimali ve satış yapma ihtimali çok daha yüksektir.

Fotoğraflarda parazit olmaması;

Fotoğraf çekerken genellikle ışın az olduğu ortamlarda bulunabiliriz bu gibi ortamlarda önemli olan makinenizin ISO değerini yükseltmeden, iyi bir pozlama yapabilmek olması lazım. ISO değerini 400’ün üzerine çıkardığımız zaman fotoğrafın içeriğini bozabilecek parazitler meydana gelmekte bu parazitler de fotoğrafınızın kalitesini düşürebilmekte bu yüzden oldukça düşük ISO’da çalışın.

Görselin Teması Olan Objeye Veya Olaya Odaklama;

Spesifik anlamları olan veya odaklama ile mesajınızı daha etkili hale getirdiğniz çalışmaları başlığımızdan uzak tutarak yorumlayacak olursak, kameranın odak noktasının görselin temasının olduğu yerde olduğundan emin olun. Aksi taktirde fotoğrafı tekrar çekmek zorunda kalabilirsiniz. Fotoğrafınızı çektikten sonra bir kere dijital ekrandan zoom yaparak fotoğrafın dokusunu kontrol etmekte fayda var.

İyi Bir Pozlama Derecesine Sahip Olun;

İyi bir pozlama fotoğrafınızın bütün teknik alt yapısını oluşturmakta pozlamanızın iyi olduğundan emin olun ve fotoğrafınızı çektikten önce ve sonra değerlerini ve dokusunu iyice kontrol edin.

Post prodüksoyon alanındaki teknik detaylar;

Post prodüksyon fotoğrafınızı yayına almadan önce son rötuşları yaptığınız kısma denir. Post prodüksyon alanındaki deneyiminiz, tecrübeniz ve bilginiz çoğu zaman sizi zor durumlardan kurtaracaktır. Bir fotoğraf düzenleme programından yardım alarak (Photoshop veya Lightroom öneriyorum) fotoğraflarınızı son aşamaya getirmeye çalışın. Fotoğrafların ham hali çoğu zaman çekici gelmeyebilir bu aşamada bu gibi sorunları ya da fotoğrafınız üzerinde leke veya rahatsız edici unsurları kaldırmayı gerçekleştirmelisiniz. Fotoğrafın renkleriyle oynamak pozlamasını ayarlamak, kontrastını, dolgunluğunu ayarlamak zamanla tecrübe sayesinde edineceğiniz bilgilerdendir. Muhakkak çok fazla pratik yapın, araştırın.

Post prodüksoyon alanındaki teknik detaylar;

Stok Fotoğrafçılığında Fotoğrafçının Mental Yapısı Nasıl Olmalı?

Gelelim teknik detayların yanı sıra işin psikolojik detaylarına. Bu aşamada sizin sağlam bir mental yapıya sahip olmanız çok önemli çünkü stok fotoğrafçılığı çok uzun yıllar boyunca yapılan ve uzun yıllar sonunda meyvesini yiyebileceğiniz bir alan. Öncelikle bu işi uzun yıllar birinci işiniz olarak düşünmeyin. Çünkü başlangıçta çok az satış olmakta (istisnalar mevcududur) sürekli portfolyonuzu her zamanınız olduğunda geliştirmeye çalışın. Çektikçe çekin yükledikçe yükleyin fotoğraflarınız kaliteliyse eninde sonunda birkaç satış gerçekleşir bu ufak satışlar içinizdeki alevi yükseltecektir. Özgün olup, Rekabeti az arama hacmi yüksek fotoğrafları çekmeye çalışın. Ani olaylar, Sosyolojik değişimler vs.Bu yazımız sayesinde umarım stock fotoğrafçılığına giriş yapabilirsiniz. Eğer zaten giriş yaptıysanız bol bol fotoğraf çekip portföyünüzü geliştirmeyi ihmal etmeyin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Öne Çıkan Yazılarımız