Kültür yazılarımızda sizlere konu ile ilgili araştırma yaptığımız ve okuduğunuzda genel kültürünüzü geliştireceğiniz konular üzerinde yazılar yazmaktayım.
Tavla iki zarın aynı anda atılmasıyla ve ortaya çıkan zar kombinasyonuyla stratejisi belirlenen bir oyundur. Çoğu zar kombinasyonunun kendine özel isimleri bulunmaktadır. Bu isimler genellikle Farsçada atılan zarın kombinasyonunu belirten isimlerdir. Tavlanın tarihi çok eski olsa da Osmalıda 1400’lü yıllarda oynanmaya başlamıştır. Nedeni tam olarak belirsiz olsa da tavlada zarların oluşturduğu kombinasyonları, Farsça olarak nitelendirmekteyiz.…
Kendini geliştirmek isteyen kişiler, kendinin anlık durumundan memnun olmayan ve potansiyelinin farkında olan kişilerdir. kişi kendi öz benliğinin farkında olduğunda, kendini geliştirmesi de o kadar kolay olacaktır. Her insan kendini uzman olduğu alanlara, yeni hobilere ve çeşitli aktivitelere katılarak geliştirebilir. Kendini geliştirmenin en iyi yolu kendinizin hangi seviyeye gelmek istediğinizi yani hedeflerinizi belirlemekten geçer. Bu…
Laplace’ın Şeytanı Pierre-Simon Laplace tarafından yaratılan ve matematiksel olarak her şeyi bilen ve hesaplayan bir düşünsel varlıktır. Pierre-Simon Laplace a göre bu varlık, evrenin bütün kanunları biliyorsa ve en ufak ayrıntıya kadar süper bir şekilde hesaplayabiliyorsa geleceği bilebilir. Bu varlık ve teori determinizmin önemli savlarındandır. Hava durumu tahminini nasıl yapabiliyorsak, bir zar atarken de zarın…
Kitapların, kişinin kendi okuma alışkanlıklarına göre bitirme süreleri vardır. her insan her kitabı aynı sürede bitiremez. Kitabın bitiş süresinde kitabın sayfası ve kitabın yazım dili, konusu, alanı gibi etkileri bulunmaktadır. Örneğin bir kişi bir romanı 10 günde bitirirken, aynı kişi, aynı sayfa sayısındaki daha bilimsel dilde yazılmış kitabı 20 günde bitirebilir. Yada polisiye türündeki bir…
BALKANLARDAN HELEN BAHAR GELENEĞİ MARTENİÇKA Yıllardan beri Baharda süregelen bir gelenek Marteniçka (Martenitsa)’nın hikayesi nedir? Nasıl kutlanır? Marteniçka, Balkanlar’da, özellikle de Bulgaristan’da, Sırbistan’da, Makedonya’da ve Yunanistan’da yaygın bir gelenektir. Mart ayının başında takılır ve genellikle 1 Mart Baba Marta Günü’nde kutlanır. Marteniçka, genellikle kırmızı ve beyaz renklerde, bir tür ip veya bileklik olarak yapılır. İpin…
Otoportre tanım olarak sanatçının kendi görünümünü, içsel duygular veya çeşitli sebeplerden dolayı görsel olarak tasvir veya resmetmesine denir. Otoporte geçmişten günümüze sanatçılar tarafından sıklıkla uygulanan bir resim türüdür. Sanat, en basit tanımıyla kişinin duygu, düşüncesini, isyanını veya ruh halini anlatmak için başvurduğu ve ortaya yaratıcı bir eser çıkarttığı yöntemdir. Özellikle kendi iç dünyasında yaşanılan çatışmasını…
İnternetin kullanımının yaygınlaşmasıyla, hayatımızda birçok değişiklik meydana geldi. Bu değişiklerin önemli bir kısmı da iletişim alanında gerçekleşti. Daha hızlı ve kolay bir şekilde insanlara ulaşmak, mesafe fark etmeksizin saniyeler içinde ileti gönderebilmek, inanılmaz hızlı bir tüketim anlayışı kazandırdı. Kanadalı iletişimci Marshall Mcluhan’ın dediği gibi dünya küresel köy haline geldi. Bu sebepten ötürü dünyanın her yerinden…
Zeytin teorisi, How I Met Your Mother’ın 19 Eylül 2005 tarihinde yayınlanan ilk bölümüyle hayatımıza girmiştir. Dizide ‘olive theory’ olarak geçen Bu teori çiftlerin birbirine olan çekimlerinin zıtlıktan geldiğini, zeytin seven le sevemeyen iki kişinin bir birlerine çekileceğini ve Ted’in deyimiyle mükemmel dengeyi oluşturacağını söyler. Ted bu teorinin temellendirmesini Marshall ve Lily çiftine dayandırır. Lily…
İnsanın en önemli ve yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirmesi için gerekli olan duyusu, görmedir. Görme işleminin genel tanımı, ışık reseptörü ve toplama organımız olan gözümün, çevremizdeki yansıyan ışığı toplaması, topladığı bu verileri, beyine ileterek, beyinin ışığı anlamlandırma bölümlerinde, toplanan veriye bir anlam yükleyip, görüntü oluşturmasıyla gerçekleşmektedir. Tüm bu süreçte inanılmaz bir nörolojik aktivite söz konusudur. Bir sürü…
Genel kültür çoğu zaman, bir toplumda veya herhangi bir yerde, hiç ummadığınız bir şekilde karşımıza çıkan sorularla, biz yakalanmaktadır. Bu karşımıza çıkan soruları cevaplaya bilmemiz, bizim sosyal statümüz için önemlidir. Genel kültür çok geniş bir konudur. Bu geniş konuda, kendimizi geliştirmemiz oldukça önemlidir. Okuduğumuz kitaplar, gittiğimiz yerler, konuştuğumuz kişiler, hemen hemen yaptığınız her davranış, bizleri…