İçsel iletişim kişinin kendi içinde düşünmesine verdiğimiz isimdir. Halk arasında kendi kendine konuşma olarak da bilinir. İçsel iletişimin tam olarak nasıl gerçekleştiğini bilmesek de insanı varlık olarak incelediğimizde, sinirlerle dolu bir iletişim ağı olduğunu görmekteyiz. Bu sebepten dolayı içsel iletişimin de gerçekleştiğini düşünebiliriz. Düşünce insanın benliği için de iletişim için de çok önemli bir kavram. Nasıl gerçekleştiğini tam olarak bilmesekte hem bilincin hem de iletişimin başlangıcı düşünmekten geçiyor. Tıpkı Dekart’ın dediği gibi; düşünüyorum öyleyse varım.
İçsel iletişim kişinin kendi bildiği dille gerçekleşir. Bu sebepten içsel iletişimin kodu, kişinin genellikle ana dilidir. İnsan, bildiği dil sayesinde düşünür ve içsel iletişimini gerçekleştirir.
Ayrıca Bakınız: İletişim Nedir? İletişim Türleri Nelerdir?
İçerik
İçsel İletişimin Özellikleri Nelerdir?
![İçsel İletişimin Özellikleri Nelerdir?](https://www.babblela.com/wp-content/uploads/2023/02/icsel-iletisimin-ozellikleri-gorsel-1024x512.jpg)
İçsel iletişimin en önemli özelliği, diğer iletişimlerin başlatmasıdır. Kaynak iletişim sürecini başlatmadan önce kendi içinde göndereceği mesajı düşünür. Bu düşünme süreci de içsel iletişim olarak tanımlanır. Kaynak bir mesajı var etmeden önce o mesajı düşünmek zorundadır. Aynı şekilde alıcı kişisi de aldığı mesajın kodunu açarken, mesajın ne olduğunu anlamlandırmak için içsel iletişimden yararlanır. İçsel iletişimin belli başlı özellikleri şunlardır;
- İletişimi başlatmadan önce, verilecek mesajı detaylı düşünmesini sağlar,
- Kişinin kendi içindeki mukavelesini yapmasını sağlar,
- Duygularından daha emin olur,
- Dış çevreden gelen veriyi analiz eder,
- Kişi kendisiyle kalır ve geçmişteki hatalardan ders alır,
İçsel İletişimin İnsan İletişimindeki Yeri;
İçsel iletişim özellikle kişinin kendi iç dünyasında, olayları yorumlama, plan ve hayal kurma açısından oldukça önemli yer kaplamaktadır. Tüm vücudumuz bir nevi iletişim aracı olan sinir ağıyla kaplıdır. Bu sebeple içsel iletişim kişinin en hayati özelliğidir. Bilincin tam olarak nasıl oluştuğunu bilmesekte içsel iletişim bizim bilincimizin var olmasında önemli yer ediniyor. Bir olay karşısında nasıl davranacağımızı, yarın ne yapacağımızı, gelecek planlarımızı, içsel iletişim sayesinde gerçekleştiririz.
Bu özelliklerin yanı sıra içsel iletişim aynı zamanda iletişimi başlatan önemli bir davranıştır. Bir iletişimi başlatmadan önce, kendi içimizde vereceğimiz mesajı düşünür, analiz, kodunu oluşturur eder öyle göndeririz. Aynı şekilde bir mesaj aldığımızda içsel iletişimde o mesajın kodunu çözen, analiz eder ve anlamlandırırız.
Kısacası içsel iletişim, insanı insan yapan önemli fonksiyonlarındandır. İçsel iletişim sayesinde benlik ve bilinçten bahsederiz.
İçsel İletişim Örnekleri;
İçsel iletişim her ne kadar kendi kendine konuşmak örneği olarak görülse de aslında içsel iletişimde bir çok davranışı gerçekleştiriyoruz bu davranışların örnekleri şunlardır;
- Düşünmek,
- Plan yapmak,
- Hayal kurmak,
- Geçmişi düşünmek
- Strateji oluşturmak,
Diğer İletişim Türleri;
İletişim sadece yazılı bir şekilde gerçekleştirilmez. İletişimin farklı türleri ve şekilleri bulunmaktadır. Bu türler şunlardır;