Logo, bir şirketin veya markanın kimliğini yansıtan önemli bir unsurdur. Logo, bir şirketin marka değerini artırır ve tüketiciler arasında tanınmasını sağlar. Bu yüzden logo tasarımı yaparken bir çok şeye dikkat etmelisiniz. Bu yazımızda sizlere bu dikkat etmeniz gereken unsurlardan bahsedip, logonun nasıl yapıldığını inceliycez.
İçerik
- Logo Nedir?
- Logo Tasarımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler;
- 1: Yapacağınız Logo Tasarımı İçin Markanızın Adını Ve Sloganını Düşünün.
- 2: Yapacağınız Logonun Marka Değerini Yansıtması.
- 3: Hedef Kitlenizi Belirleyin.
- 4: Rakiplerinizin Logolarını Gözden Geçirin.
- 5: Aklınıza Gelen İlk 20 Logoyu İnceleyin.
- 6: Tasarım Anlayışınızı Belirleyin.
- 7: Kurumsal Renklerinizi Belirleyin.
- 8: Bir Amblem Çalışması Karalayın.
- 9: Logonuzun Yazı Fontunu Belirleyin.
- Başarılı Bir Logoda Olması Gereken Özellikler
Logo Nedir?
Logo nedir? Logo, bir markayı veya kurumu temsil eden yazılı sembole denir. Bir markanın diğer markalardan ayrıştırılmasını sağlayan özgün tasarımlardır. Bu tasarımlara bakan kişiler o sembolün kime ait olduğunu bilir ve o markanın prestijini ve imajını o sembolde görür. Kısacası kullanıcıların yaşadığı deneyimleri taşıyan bir semboldür.
Logo Tasarımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler;
Logo tasarımı çok ciddi bir iştir öncelik olarak daha önce logo tasarımı yapmadıysanız bir profesyonelden desten almanızı öneririz. Logo çok sık değiştirebileceğiniz bir şey değildir. Çoğu ünlü futbol takımları eski logolarını çok nadir değiştirirler. Logolar tasarım olarak modern değildir ama taşıdığı deneyim ve prestij çok daha büyüktür. Bu yüzden ilk logonuz oldukça önemlidir.
Başarılı bir logonun kesin bir tarifi yoktur ama yararlanabileceğiniz bazı bilgiler vardır.
- Markanızın adını ve sloganını düşünün.
- Yapacağınız logonun markanın değerlerini ve kendisini yansıtabilmesi.
- Hedef kitlenizi belirleyin.
- Rakiplerinizin logolarını gözden geçirin.
- Aklınıza gelen ilk 20 logoyu inceleyin ve neden aklınıza onların geldiğini düşünün.
- Tasarım anlayışınızı belirleyin. (markanızın sektörüne ve değerlerine göre harektli mi? sade mi? olacağına karar verin.)
- Kurumsal renklerinizi belirleyin.
- Bir amblem çalışması karalayın.
- Logonuzun yazı fontunu belirleyin.
1: Yapacağınız Logo Tasarımı İçin Markanızın Adını Ve Sloganını Düşünün.
Yapacağınız logo bir kurum veya markayı yansıtacağından, bu kurumu ve markanın ne olduğuna kesin bir karar vermelisiniz. Tasarladığınız logo daha sonra hiçbir isimle kullanılamaz.
2: Yapacağınız Logonun Marka Değerini Yansıtması.
Yapacağınız logo sizin markanızın yüzü olacaktır bu yüzden değerlerinizi yansıtması da oldukça mühimdir. Logonun duruşunda veya tasarım anlayışında değerlerinize yer verin.
3: Hedef Kitlenizi Belirleyin.
Logonuzu kimin çok sıkı göreceği, genel bir kitleye mi hitap edeceğini belirlemek gerekir, bebek ürünleri üzerine bir tasarım yapılacaksa farklı bir tasarım anlayışı, kuyumcu üzerine bir tasarım yapılacaksa farklı bir tasarım anlayışı belirlenmesi gerekir.
4: Rakiplerinizin Logolarını Gözden Geçirin.
Rakiplerinizin logolarını kontrol etmekte fayda vardır. Yapıcağınız logonun aynı rafta yer alacağı logoları bilmek önemlidir. Aynı rafta yer alan ürün veya hizmetlerin seçilebilmesinde, ilk etkileşim önemlidir. Bunu da başarılı bir logo ile gerçekleştirebilir rakipleriniz arasından sıyrılabilirsiniz.
5: Aklınıza Gelen İlk 20 Logoyu İnceleyin.
Aklınıza gelen ilk yirmi logoyu düşünün. Bunlar sizin bakış açınızda başarıya ulaşmış logolardır. Akılda kalıcı bir logo teknik olarak başarılıdır. Bu logoların tasarım prensiplerini inceleyin ve ilham alın.
6: Tasarım Anlayışınızı Belirleyin.
Tasarım anlayışınız logonuzun duruşunu belirleyen en önemli etkendir. Hareketli bir logo mu istiyorsunuz? yoksa sadece bir logo mu? Bunları markanızın değerleri, hedef kitleniz ve sektörünüzü göz önünde bulundurarak belirleyebilirsiniz.
7: Kurumsal Renklerinizi Belirleyin.
Kurumsal renklerinizi belirleyin. Kurumsal renkleri belirlerken renklerin psikolojisi ve anlamlarını göz önünde bulundurun. Sektörünüz, marka değeriniz, hedef kitlenize hitap eden renkler benimseyin. Örneğin kahve işletmesiyseniz daha pastel ve kahve tonlarını tercih edebilirsiniz.
8: Bir Amblem Çalışması Karalayın.
Bir amblem çalışın akılda kalıcı olmanın en kolay yolu hatırlanabilir bir ambleme sahip olmasıdır.
9: Logonuzun Yazı Fontunu Belirleyin.
Yazı fontu seçerken hangi yazı fontunun nerelerde kullanılır bilmeniz gerekmektedir. Fontlar da tıpkı renkler gibi tek başına anlam taşıbilen kavramlardır. Marka değerlerinize ve hedef kitlenize uygun bir font seçmelisiniz.
Başarılı Bir Logoda Olması Gereken Özellikler
- Basit Olması: Logonuzun karmaşıklıktan uzak ve basit olması gerektedir çünkü kimse her gördüğü logoyu ayrıntısına kadar incelemez logo kendini ilk bakışta anlatmalı.
- Özgün Olması: Logonuzun özgün olması, başka bir markayı çağrıştırmaması gerekmektedir. Aksi taktirde özgün bir imaja sahip olmazsınız ve hep başkalarıyla anılırsınız bu da logonuzun başarısız olduğu anlamına gelir.
- Boyutlandırılabilir Olması: logonuz her boyuta uygun olması da önemlidir logonuz gerek ufak bir kartvizitte gerekse bina kaplamalı reklamlarda durabilmesi gerekmektedir.
- Akılda Kalıcı Olması: Sizinle ve logonuzla daha önce bir deneyim yaşamış birisinin logonuzu hatırlaması ve aklında kalması gerekmektedir ki remarketing çalışmalarınız başarılı sonuçlansın bu yüzden akılda kalıcı bir logo olması gerekmektedir.
- Ölümsüz Olması: Logonuzun dönemsel trendlerden uzak her döneme uygun bir tasarıma sahip olması gerekmektedir. Loğunuzu 100yıl önce de kullanabilesiniz, 100yıl sonra da kullanabilesiniz.
Logonuza Hayat Verin
Logonuzun amblemi kağıt üstünde bittikten sonra dijital ortamda tekrar çizilmeli, logonun yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Bu aşamada logonuzun vektör formatında olması çok önemlidir. Bu durumda Adobe Illustrator programını kullana bilirisiniz. Logonuzun çizimini başarı ile yaptıktan sonra farklı kullanım alanlarına uygun formatlarını da yapmanız gerekmektedir. Siyah zeminde kullanılacak halini, mono calor halini, ana renginizin zemninde kullanılacak halini hazırlamanız gerekmektedir. Bu dosyayı da tamamladıktan sonra logonuz kullanıcılarınıza sunmaya hazırdır.