Sinopsis, bir film, dizi, kitap veya oyun gibi bir eserin özetini ve ana hatlarını veren kısa bir metindir. Sinopsis, eserin konusunu, karakterlerini, olay örgüsünü ve temel temasını özetleyerek, okuyuculara veya izleyicilere eserin genel içeriği hakkında fikir verir. Sinopsis, genellikle yayıncılar veya yapımcılar tarafından kullanılan bir araçtır, çünkü eserin potansiyel bir alıcısına veya izleyicisine hızlı bir bakış sağlar ve onların ilgisini çekebilir.
Senaryonun ilk aşaması olan sinopsis ya da diğer adıyla taslak öykü, bir senaryonun özetinin yapıldığı kısa metinlere verilen isimdir. Sinopsisin amacı senaryo hakkında ilgili kişilere bilgi vermektir. Bu ilgili kişiler yönetmenler ya da yapımcılar gibi senaryonuzu hayata geçirmesi mümkün olan kişilerdir.
Sinopsisin amacı nedir ve ne işe yarar?
Yukarıda da belirtiğimiz gibi sinopsisin amacı senaryoyu tanıtmak ve bir nevi pazarlamaktır. Örneğin bir yapımcıya senaryonuzu sunmak istediğinizde yapımcı sizden ilk olarak sinopsisi isteyecektir. Ne işe yaradığına gelecek olursak, sinopsisi okuyan bu yapımcı senaryonun konusunu, karakterleri ve ne anlatmak istediğinizi genel hatlarıyla değerlendirecek ve ona göre seçim yapacaktır. Bu yüzden hikayenizi iyi bir şekilde anlatmanız ve tanıtmanız yararlı olacaktır.Sinopsisi başarılı bir şekilde pazarladığınız taktirde, senaryoyu henüz yazmamışsanız yapımcı size senaryo yazmanız için süre ve maddi destek verecektir. O yüzden elinizde henüz senaryonun olmaması önemli değil, güzel bir hikayenizin ve konunuz varsa da bu yeterli bir şeydir.
Sinopsis nasıl yazılır?
Eğer daha önce yazılmış bir senaryo gördüyseniz yazı fontu dikkatinizi çekmiştir. Senaryo yazarken “daktilo fontu” olarak da isimlendirebileceğimiz Courier New isimli font kullanılır ve yazının büyüklüğü 12 punto olmalıdır. Ve tabii ki dil bilgisi kurallarına uygun bir şekilde yazılmalıdır. Uzunluğu değişkenlik gösterir. Çünkü bir
kısa filmin ve bir dizinin senaryo uzunluğu doğal olarak birbirinden farklıdır. Buna göre sinopsis bir veya birkaç paragraftan oluşabileceği gibi 1 sayfayı da bulabilir. Fakat genel olarak 3 sayfayı geçmemesi idealdir. Çünkü karşı tarafı sıkmadan, fazla vaktini almadan kısa ve öz şekilde anlatmanız size bir artı puan olacaktır.Gelelim “Sinopsis nasıl yazılır?” sorusuna. Sinopsiste senaryonun tümü genel hatlarıyla birlikte ve ayrıntıya girilmeden anlatılır. Sadece önemli olayların veya çatışmaların özeti yapılır. Çünkü ayrıntılı bilgiye senaryonun ikinci aşamasında, yani
tretmanda yer verilir. Diyalog gibi ayrıntılar ise senaryoda yazılacağı için bu aşamada diyalog kullanılmaz. Betimlemelerin de kullanılmadığı sinopsis geniş zaman kipiyle yazılır ve edebi dilden uzak olmalıdır.
Anlatımda ise ilk olarak karakterler, olayın geçeceği yer ve zaman hakkında kısa bilgiler verilerek bilgilendirme yapılır. Sinopsisi okuyan kişi karakterin kişiliğini, ne yaptığını, hikayedeki rolünü kısa ve net bir şekilde öğrenmelidir.
Senaryo projesiyle ilgili bir diğer merak edilen konu da, senaryoyla ilgili sürprizlerin ya da hikayenin sonunun sinopsiste yazılıp yazılmayacağıdır. Profesyoneller (yönetmen, yapımcı gibi ilgili şahıslar) senaryonun önemli çatışmalarının ve olaylarının tamamını bilmek isteyeceklerdir. Fakat burada önemli olan onların meraklarını uyandırarak devamını istemelerini sağlamaktır. Bu yüzden önemli olaylardan bahsederken biraz gizem katabilirsiniz. Fakat bu bir kural değildir. Dilerseniz her türlü sürprizi açık bir şekilde de yazabilirsiniz, tamamen sizin inisiyatifinize kalmış bir şeydir.
Sinopsis neden gereklidir?
Sinopsis en başta senaryo yazacak olan kişiler için gereklidir.
Tretman kadar kapsamlı ve yol gösterici olmasa da, yazarların zihinlerinde oluşturdukları hikayeyi net bir şekilde görebilmelerine olanak sağlar. Bir diğer sebebi de, senaryolar genel olarak çok uzun ve detaylı metinlerdir. Bu yüzden ilgili kişilerin, gelen senaryoların hepsini okuması zahmetli bir iştir ve onlar için zaman kaybı olacaktır. Bu yüzden onları bilgilendirmek adına taslak öyküyü oluşturmak gereklidir.Sinopsis yazarken İlgi çekici ve önemli olaylara doğru bir şekilde vurgu yaparak etkileyici kılmalısınız. Öyle ki okuyan kişi merak etsin ve devamını okumak, öğrenmek istesin.
Sinopsis yazarken yapılan hatalar
Genelde sinopsis yazarken yapılan en büyük hata etkileyiciliği arttırdığı düşünüldüğü için süslü anlatımlar kullanmaktır. Fakat sinopsis süslü kelimelerle değil, konusuyla cezbetmelidir. Okuyan kişi sizin edebi dilinize bakmayacak. Konunun ne kadar ilgi çektiğine bakacaktır.Sinopsisin uzun olması adına gereksiz cümlelerden ve konulardan kaçınmalısınız. Karakter ve konu ayrıntılarına derinlemesine girip boğmamalısınız.
Yapılan bir diğer hata yazıların çok görünmesi için puntoyu büyütmektedir. Bu hem göze hoş gelmez hem de olumsuz izlenim yaratabilir. Çünkü o puntonun büyük olmasının sebebini herkes biliyor.
Sinopsis Örneği
Satranç insanlığın bin yıllar önce keşfettiği ve günümüzde dahi hala popülerliğini koruyan dünyanın en kadim ve popüler oyunların başını çekmektedir. Satrancı bu kadar popüler yapan, her zaman yeni ve bilinmeyen yolları vardır. Dünya üzerindeki tüm atom sayılarından fazla muhtemel oyun olasılığı vardır ama sadece tek bir doğru hamle vardır Aynı yaşam gibi geri kalan tüm hamleler seni zora sokacak hamlelerdir. Adımlar filminde, bir satranç oyunu üzerinden bir insan yaşamanınım tasvirini izleyeceğiz.