Photoshop Nedir

Daha önce hiç bilgisayar kullanmamış birine bile sorsanız, Photoshop’un ne demek olduğunu genellikle size üzerinde oynanılmış, değiştirilmiş, görsel cevabını verirler. Photoshop deyince özellikle ülkemizde, üzerinde işlem görmüş görsel anlamına geliyor. Bu çok da yanlış bir yargı değil ama işlemin adı photoshop değil, editingtir (düzenlemek) Photoshop ise bu işlemi yaparken kullanılan programın adıdır. Adobe Inc. Tarafından geliştirilen Photoshop, sizlere bit sisteminde fotoğraf düzenleme imkânı sunar. Bu imkan o kadar geniş ve işlevseldir ki bu konuda açık ara lider bir yazılımdır.

 

Photoshop Nasıl Çalışır?

Photoshop, görsel düzenlemek için yapılmış bir bilgisayar yazılımıdır. Temel olarak bitler sayesinde pikselleri oluşturan ve içindeki yazılımı sayesinde verdiğimiz komutlar ile bu pikseller üzerinde değişiklik yapmamızı sağlayan bir yazılımdır. Bu size çok kolay gibi gelebilir size çünkü öyle, hayalinizdeki tasarımı hangi komutları vererek yapabileceğinizi bildikten sonra yapamayacağın tasarım yok. Sadece neyin nerde olduğunu bilecek kadar tecrübenizin olması gerekmektedir.

 

Photoshop Nerelerde Kullanılır? Photoshop’la Neler Yapabilirsiniz?

Photoshop, yaratıcılık aracı olması sebebiyle şüphesiz dijital alanda en çok kullanılan yazılımlardan biridir. En çok kullanılan alanı olan grafik tasarıma ek olarak, Bu yazılım ile gerek yüzünüzdeki bir sivilceyi silebilirsiniz dilerseniz bina giydirme reklamını dahi tasarlayabilirsiniz. Medya şirketlerinden, bilişim şirketlerine, reklamcılıktan, matbaacılığa kadar geniş bir kullanım yelpazesi bulunmaktadır. Bir kişinin hayal gücünü dijital ortama aktarmak için kullanacağı en iyi araçlardan birisidir. Kısacası photoshop piksel tabanlı dijital dünyanın hemen hemen her alanında kullanılabilir.

 

Fotoğraf Düzenleme:

Fotoğraflarınızı Editleyebilir, Fotoğrafınızın rengini değiştirebilir kontrasını dolgunluğunu ayarlayabilirsiniz, fotoğrafınızı dilediğiniz gibi croplayabilirsiniz, kırmızı göz gibi fotoğraf kusurlarını kaldırabilirsiniz. İstemediğiniz nesneleri fotoğrafın üzerinden kaldırabilirsiniz.

 

Dijital Boyama veya Çizim (İllüstrasyon) Yapmak:

Photoshop dijital art konusunda en çok tercih edilen yazılımdan birisidir. Photoshop’un size sunduğu imkanlar, araçlar sayesinde (sizin dijital fırçanız ve tuvaliniz görevini üstlenir.) Photoshop üzerinden dijital boyama veya çizim işlemlerini rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Brush tool sayesinde grafik tablet yardımıyla, istediğiniz gibi çizimlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

 

Photoshop ile Grafik Tasarım:

Photoshop, bir grafik tasarımcının dijital eli desek çok da yanlış bir deyim söylemiş olmayız. Öyle ki bir tasarımcı hemen hemen her işinde Photoshop’tan faydalanır. Bir katalog yapacaksa, katalogda kullanılması gerekilen fotoğrafların dekupe işlemini Photoshop üzerinden gerçekleştirecektir. Bir logonun taslak çalışmasını, albüm kapağı tasarımı, broşür el ilanı gibi birçok materyal tasarımını Photoshop sayesinde kolaylıkla gerçekleştirebilir. Eğer grafik tasarıma başlamak gibi bir planınız var ise şüphesiz ilk olarak Photoshop’un derin dünyasından başlayıp, temeli bu uygulamada atabilirsiniz.

 

Web Tasarım ve Arayüz Tasarımında Photoshop

Web tasarım ve arayüz tasarımlarında Photoshop birincil program olmasa da Web için kaydet seçeneği ile size çok olanaklı bir web tasarım tecrübesi sunar. Oluşturduğunuz kutunun HTML çıktısını almaya ya da yazılımcınıza bir taslak sunmak ve ya yazılım yapmadan önce bir düzen ve nasıl bir iş çıkmasını görmek amacıyla PSD to CSS hareketini yapmanızı sağlar.

 

GIF Oluşturma

Photoshop içinde barındırdığı timeline aracı ve layer sistemi sayesinde size dilediğiniz GIF tasarımını yapmanıza olanak sağlar.

 

Photoshop Nasıl Kullanılır, Photoshop Nasıl Öğrenebilirim?

Photoshop sanıldığının aksine çok karmaşık bir program değildir. Piksel tabanlı bir program olmasından dolayı yapılan her işlem, piksel oluşturmak, renklendirmek, değiştirmek ya da pikselleri deforme etmektedir. Temel mantığını anladıktan sonra geri kalan tek şey bolca pratik yapmak, çalışmak ve iyi bir hafızanızın olması yeterli olacaktır. Layer mantığını, seçim mantığını, kesme birleştirme mantığını, pen dinamiklerini öğrendikten sonra gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.  Bolca taklit tasarım yaparak Photoshop’un çalışma prensiplerini hâkim olmanızı öneriyoruz. Bunun yanında Photoshop’un bazı dinamiklerini sizin için açıklamaya çalışıcam.

 

Photoshop’ta Layer Sistemi;

Layer sistemi Photoshop’un en temel öğrenilmesi gerek mantığıdır. Layer sistemi sayesinde istediğiniz kadar detaylı çalışmalar hazırlayabilirsiniz. Layer mantığını şeffaf kağıtlara benzetsek çok da yanılmış olmayız birden fazla şeffaf kağıdı üst üste koyduğumuzda Photoshop’un layer mantığını gayet iyi anlamış oluruz. Şeffaf kağıtlara çizimler yaparak üs üste getirerek çizimler oluşturarak layer mantığını kolaylıkla anlamış olabilirsiniz.

 

Photoshopta Seçim Yapmak, Kesmek, Boyamak;

Photoshop’ta seçim yapmak, araçları sayesinde bir alan içindeki piksellere işlem uygulamak üzere seçim yapmaktır. Farenizle bir seçim oluşturup o seçim alanındaki pikselleri dilediğiniz şekle sokabilirsiniz. Silebilirsiniz, küçültebilirsiniz, rengini değiştirebilirsiniz veya aklınızdan geçen tonlarca işlem yapabilirsiniz.

 

Photoshopta Pen Tool.

Pen tool Photoshop’un ileri seviyelerinden birisidir. Seçim araçlarıyla dilediğiniz gibi seçim yapamayabilirsiniz ama pen tool sayesinde dilediğiniz şekilde yol oluşturabilir, bu yolu ya seçim ya da şekil haline getirebilirsiniz.

 

Photoshop Araçları (Toolar) Nelerdir?

Photoshop’ta bir işlem yapmak için bir komut tipi belirlenip komut verilmesi gerekmektedir. En kolay komut verme yollarından birisi de Araç Çubuğundaki (Tool Bardaki) araçlardır. Her bir aracın farklı bir görevi vardır bu görevler sayesinde aklınızdaki işlemi program üzerinde gerçekleştirebilirsiniz. Kısaca tool bardaki araçların işlevlerine bakalım.

 

 

Taşıma Aracı:

Taşıma aracı seçili layer üzerindeki objeleri yüzeyde dilediğiniz gibi oynatmaya yaramaktadır.

Seçim araçları:

Seçim araçları sayesinde, yüzey üzerindeki piksellerden bir topluluk seçebilir, bu topluluğa istediğiniz işlemi uygulayabilirsiniz.

Kement Araçları

Bir başka seçim aracı olan kement araçları, daha esnek ve köşeli seçmenize olanak sağlar.

Sihirli Seçim Araçları:

Sihirli Seçim araçları bilgisayarın piksellerin renk yoğunluklarını baz alarak gruplama yapıp seçim haline getirmesin sağlayana araçtır. Bu aracı kullanırken dilediğiniz bir piksele tıklayarak geniş bir seçil elde edebilirsiniz.

Crop Araçları:

Crop aracı çalışma yüzeyinizin ölçüsünü dilediğiniz gibi boyutlandırmaya yarayan bir araçtır.

Fırça (Brush) Aracı:

Photoshop’ta fırça aracı çok geniş ve dolu bir araçtır. Belirli bir şablon üzerinden boyama işlemi yapmanıza yarar. Dışardan hazır şablon yükleyerek, çok farklı brushlar elde edebilirsiniz.

Klonlama araçları:

Belirli bir noktayı baz alarak başka bir noktaya baz alınan bölgenin dokusunu aktarmaya yarar. Fotoğrafta istenmeyen nesneleri, yüzdeki sivilce gibi kusurları silmeye yarar.

Silgi Aracı:

Brush mantığıyla çalışır, brushın aksine boyama değil alandaki dokuyu silmeye yarar.

Degrade (Gradient) Aracı:

İki farklı renk seçerek, iki rengin arasında bir geçiş paleti oluşturur, bu geçişi yüzeye uygulamanızı sağlar.

Kalem (Pen) Aracı

Kalem aracı sayesinde bir yol haritası belirleyebilir, bu yol haritası sayesinde seçim veya şekiller oluşturabilirsiniz.

Yazı aracı:

Yazı aracı sayesinde çalışma alanına yazı ekleyebilir yazının, yazı fontu, boyutunu, espas ayarlarını gerçekleştirebilirsiniz. Kolaylıkla bir tipografi çalışması yapabilirsiniz.

Şekil Araçları:

Şekil araçları sayesinde önceden hazırlanmış olan şablon şekilleri kullanabilirsiniz. Bu şekiller temel olarak vektör çalışma mantığıyla çalışmaktadır.

Renk Paleti:

Renk paleti sayesinde önceden belirlenmiş renk kodlarının bulunduğu katalogdan renk seçebilir, seçtiğiniz renkler ile yüzeyde çalışma yapabilirsiniz.

 

İşe Yarar Photoshop Kısayolları:

  • CTRL+N: Yeni çalışma alanı oluşturma penceresi
  • CTRL+Z: Geri alma
  • CTRL+SHIFT+Z: İleri Alma
  • CTRL+ALT+Z: Çoklu geri alma
  • CTRL+D: Seçimi bırakma
  • CTRL+T: Transform menüsünü açar
  • CTRL+ENTER: Yolu seçime dönüştürür
  • CTRL+S: Kaydetme
  • CTRL+SHIFT+S: Farklı kaydetme
  • CTRL+ALT+SHIFT+S: Web için kaydetme
  • CTRL+R: Cetvel açma/kapama
  • ALT+DELETE: Üst paletteki renge boyama
  • CTRL+G: Layerları gruplama
  • CTRL+E: Layerları birleştirme
  • CTRL+H: Izgaraları gizleme/gösterme

Neden Photoshop?

Photoshop gerçekten sınırları olmayan inanılmaz geniş bir yazılımdır. Bir kağıt ve kalemle yapabileceğinizden çok daha fazlasını Photoshop üzerinden yapabilirsiniz. Benim photoshop’u tercih etme sebebim, kendimi bir kalıplara sığdırılmış program kullanıyor değil de her şeyi özgürce yapabildiği bir kağıt kullanıyor hissi vermesinden kaynaklı. Böyle düşünmemin sebebi bir işlemi onlarca farklı yoldan yapabiliyorsun bu da hafıza becerinizi değil de mantık becerinizi zorlayarak, geliştirip, hayal gücünüze katkı sağlayıp çok daha başarılı bir çalışma ortaya çıkarmanızı sağlamakta.

Photoshop Dosya Formatı:

Her programın kendine özgü bir dosya formatı bulunmakta, bu formatlar sayesinde bilgisayar o yazılımın kod mantığını belirler ve daha iyi bir sınıflandırma yapabilir. Photshop’un kendine ait bir dosya formatı bulunmakta bu format (.psd) olarak kıslatılmıştır.

Photoshop Nasıl Yapılır?

Photoshop yapılmaz, Photoshop programın adıdır. Yapılan işlemin adı; montaj, manipülasyon, tasarımdır.

Photoshop’a Nasıl Başlarım?

Temel Photoshop dersleri ile başlayabilirsiniz. Photoshop’un çalışma mantığını öğrenmek işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Nasıl Photoshop Sahibi Olabilirim?

Photoshop progamını edinmek oldukça kolaydır. Adobe, Photoshop programını aylık kiralama sisteminden, https://www.adobe.com/tr/creativecloud/plans.html?plan=individual&filter=all&promoid=PYPVPZQK&mv=other linkinden ulaşabilir, Photoshop sahibi olabilirsiniz.

Photoshop ile sivilcelerimi silebilir miyim?

Photoshop programında ilerledikçe istemeyen her şeyi fotoğraf üzerinden kaldırabilirsiniz.

Photoshop Sistem Gereksimleri Nelerdir?

Photoshop’ta her seviye için farklı sistem gereksimleri gerekebilir, normal bir banner tasarlarken ortalama bir bilgisayara ihtiyacınız varken, yüksek boyutlu 3D işler yaparken ileri seviye bir bilgisayara ihtiyacınız vardır.