Bir tasarım yaparken, hayal etme ve düşünme aşamasını geçtikten sonra, tasarımı gerçek ortama aktarırken, tasarım elemanlarından yararlanırız, yaptığımız her harekette biz farkında olmasak bile bu tasarım elemanlarını kullanırız. Kullandığımız elamanlar ile birlikte tasarımıza, estetik ve stil katmış oluruz. Tasarım elamanlarını kullanarak ve tasarım ilkelerine uygun olarak tasarımımızı gerçekleştiririz.
Bir tasarımı gerçekleştirmek için gerçek hayattaki materyellere ihtiyaç duyarız. Tasarım soyut bir kavramdır. Ama bu soyut düşünce tasarım elemanları sayesinde somut yüzeylere, nesnelere dönüşebilir. Endüstriyel tasarım haricinde estetik, sanatsal tasarımlar yapmak istediğimizde yüzeylere ihtiyaç duyarız. Aklımızda olan yaratıcı düşünceyi bu yüzeylere aktarmak içinse tasarım elemanlarına ihtiyaç duyarız. Tasarım elemanlarını temel tasarım ilkeleriyle beraber kullanarak, bir problemi estetik ve yaratıcı bir şekilde çözebilir.
Temel tasarım elemanları, bir tasarımın görsel bileşenleridir ve her tasarımın olmazsa olmazlarıdır.
İçerik
Görsel Tasarım Öğeleri
Tasarım elemanları bizim soyut düşüncelerimizi somut hale getirmemize yarar. Tasarım elemanları, tasarım oluşturmamıza yararlar. 6 adet temel tasarım elemanları bulunmaktadır. Bu elemanlar şunlardır:
Nokta;
Nokta kalemimizi yüzeye yerleştirip kaldırdığımızda ortaya çıkan şekle denir. Bir tasarım yapmak için bir nokta koymanız gerekmektedir. Nokta her yerde bulunur. Bir tasarımın başlangıcında da sonunda da nokta bulunmaktadır. Nokta, tüm elemanların en küçük yapı birimi olmasına karşın tek başına da anlamlı bir eleman olabilmektedir.
Renk;
Renk, tanımı gereği ışın yansıyan dalga boyunun beyinde anlamlandırılmasıdır. Renk, evrensel bir tasarım elemanı olduğundan tasarımcılar tarafından oldukça tercih edilir. Bir renk ile bir anlam sağlayabilir, Renkler Ana ve Ara olmak üzere sınıflandırılabilir. Ana renkler Kırmızı, Sarı, Mavi içen bu ana renklerin karışımıyla ortaya çıkan Mor, Yeşil, Turuncu ise ara renkler olarak adlandırılır. Aklınıza gelebilecek tüm renkler Ana renkler yolu ile elde edilebilir. Renklerin doğru kullanımı tasarımın en önemli etmenidir. Renk hem bir tasarım elemanıdır hem de kullanım biçimi bir tasarım ilkesidir. Renkeler bir tasarımın en önemli elemanıdır.
Çizgi;
Çizgi, noktalar bütünlüğünün belli bir yön doğrultusunda gitmesi demektir. Çizgi bir tasarımın temel yapı taşıdır. Bir çizgi sayesinde hacim ve derinlik sağlayabilirsiniz. Çizgiler yatay, eğik, düz, diyagonal, kesik, zikzaklı olarak kullanılabilir. Her bir çizgi sitili kendine has bir anlatım tarzı ve önemi vardır. Kullanılan her çizgi tasarıma farklı bir his ve duygu katar. Çizgiler sayesinde yazılar, iconlar ve çeşitli komplikasyonlar meydana getirilebilir
Form;
Tasarımda üç boyutluluk kavramı kullanmak istediğimizde Form elemanından yararlanırız. Form nesnelerin üç boyutlu olma halidir. Form sayesinde, genişlik, yükseklik, derinlik gibi algılar oluşturabilirsiniz. 2 boyutlu yüzlemlerde gerçekçiliği ve etkileyiciliği arttırmak için formlar sıklıkla tercih edilmektedir.
Şekil;
Genellikle diğer tasarım öğelerinin bir araya gelmesiyle şekil oluşur, fiziksel bir görünüm ortaya çıkar. Şekiller diğer elemanların oluşturduğu sınırlar, değerler farklılıklarına denir. Şekiller bir çok farklı durumda bulunabilir. Şekiller iki farklı durumda bulunur söz konusu durumlar şunlardır:
Geometrik şekiller
Geometrik şekiller matematiksel bir temele dayanan şekillerdir. Bu şekiller genellikle keran sayısına veya kenarların biçime göre belirlenir. Kare, dikdörtgen, üçgen, beşgen gibi geometrik şekiller bulunabilir.
Organik şekiller
Organik şekiller geometrik bir temele dayanmayan doğada farklı şekillerde ve standartlarda bulunan şekillere denir. yapraklar, deniz kabukları, vb. organik maddelerin silüetleri (çere çizgisi) organik şekilleri oluşturur. Doğada daha karmaşık şekilde bulunan şekillerdir.
Doku;
Doku bir yüzeyin, fiziksel ve görsel olarak algıladığımız niteliklerine verilen isimdir. Doku tasarımda özel his uyandırmak için kullanılan bir yöntemdir. Çoğu zaman tasarıma detay ve ayrıntı katmak için de kullanılabilir.
Desen
Dokuların yapısına baktığımız zaman, tekrar eden motifler görmekteyiz. Bu motiflerin tekrar etmesine desen demektedir. Desenler genelde ustalık ve kalite katmak için eklenen ince işlerdir. Sadece bu anlamda değil bir arka plan oluşturmak için de desenlerden yararlanılabilir.
Sanat / Tasarım Elemanlarının Önemi
Sonuç olarak bir tasarım yapmaya karar verdiğimizde, anlatmak istediğimiz duygu ve düşünceyi tasarım elamanlarıyla anlatmak durumundayız. Bu yüzden tasarım elamanların ne olduklarını ve ne işe yaradıklarını bilerek, daha bilinçli tasarımlar ortaya çıkarırız. Tasarım elamanları bir grafik tasarımcı ve ya tasarım işi ile uğraşan herkesin bilmesi gereken bir konudur.
Tasarım Elemanları Nasıl kullanılır?
Tasarım elemanları bize tasarımlarımızı gerçeğe dönüştürmemize yarar, Bir yüzey veya boyutta bu elemanları kullanarak tasarımlarımızı oluşturmalıyız. tasarım elemanları gelişi güzel rastgele kullanmamalıyız. Tasarım elemanlarının bir kullanma ilkeleri vardır. Bu ilkeler 9 adetti ve temel tasarım ilkeleri olarak adlandırılır. Temel tasarım ilkeleri bize temel tasarım elemanlarını nasıl kullanacağımızı anlatan ilkelerdir. Temelinde bu ilkeler insan gözüne tasarım elemanlarını nasıl daha uyumlu ve estetik şekilde kullanacağımızı anlatır.
Ayrıca Bakınız: Temel Tasarım İlkeleri Nelerdir?