Dijital sanat, bilgisayar teknolojisi, dijital araçlar ve programlar kullanılarak üretilen sanat eserlerini ifade eder. Geleneksel sanatın aksine, dijital sanat, bilgisayar ve diğer dijital teknolojilerle üretilir. Dijital sanat eserleri, genellikle bilgisayar programları, video oyunları, sanal gerçeklik, animasyon filmleri, web siteleri, sosyal medya platformları gibi dijital ortamlarda yayınlanır.
Dijital sanat, geleneksel sanat formları ile aynı kavramsal ve estetik sorunlara odaklanır ve sanatçıların fikirlerini, deneyimlerini, düşüncelerini, duygularını ve hayallerini dijital araçlarla ifade etmelerine olanak tanır. Dijital sanatçılar, dijital araçları kullanarak, özgün bir sanat eseri oluştururlar.
Dijital Sanatın ne olduğunu anlamak için sanatın ne olduğunu anlamakta fayda vardır. Sanat tanımı günümüzde dahi tam olarak ifade edilemiyorken, insanoğlunun teknolojisinin gelişmesiyle beraber orta çıkan yeni aletler ve kaynaklar ile sürekli yenilenmiştir. Sanat, mağarada yaşayan insanların mağaraya resimler çizmesinden, yerleşik hayata geçmesiyle, topraktan şekiller vermesini öğrenmesinden, madenlerden heykeller yapmasına kadar sürekli değişmiştir. Teknoloji sanatı tetikler ve geliştirir bu hep böyle olmuştur. Dijital sanatta ise bu durum farksızdır. Çağımız artık dijital bir çağ, bu sebeplen dijital sanatın çıkmama olasılığı bir hayli şaşırtıcı olurdu.
İçerik
Dijital Sanatın Tanımı;
Dijital sanatı tanımlayacak olursak, dijital ortamlarda, dijital teknolojileri kullanarak ve genelde dijital platformlarda yayınlamak için yapılan sanata denmektedir. 1970’lerde ilk bilgisayarların ortaya çıkmasıyla hayatımıza giren dijital sanat, günümüzde zirvesini yaşamaktadır.
Dijital Sanat Nasıl Yapılır?
Her dalında olduğu gibi dijital sanatta da kullanılan araç sadece bir araçtır. Dijital sanatı sanat yapan gene sanatçının becerisi ve yaratıcılığıdır. Temel olarak dijital ortamda bir eser çıkarmanızı sağlayacak her araç ile dijital sanat yapabilirsiniz. Bu bir bilgisayar olur ya da bir telefon veya bir kamera hiç fark etmez. Sadece dijital bir eser çıkarmanız yeterlidir.
Dijital Sanat Dalları / Branşları Nelerdir?
- İllüstrasyon/Çizim
- Fotoğraf
- Heykel
- Müzik
- Grafik Tasarım
- Sinema
- Animasyon
- Video Edit
Dijital İllüstrasyon/Çizim:
Dijital Çizim sanatçının, dijital ortamda bir grafik tablet ya da mause kullanarak yaptığı çimlere denir. Normal çizimlerden tek farkı dijital olmasıdır.
Fotoğraf:
Fotoğrafı da bir dijital sanat olarak sayabiliriz. Çünkü fotoğraf çok uzun süredir zaten analog makinelerin aksine dijital makineler (DSLR) ile yapılmaktaydı. Bu yüzden fotoğrafı dijital olarak saymamızda bir sıkıntı yok.
Heykel:
Benim için tartışmalı bir konu olan heykel, bilindiği üzere artık dijital ortamda tasarlanıp 3D yazıcılardan çıktı alarak bir eser haline gelebiliyor. Ama bu olay heykel kültürüne ve dinamiğine ne kadar uyar orası tartışılmakta. Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir diye ekleyerek, heykeli de bir dijital sanat olarak sayabiliriz.
Müzik;
Alışagelmiş müzik aletlerinin aksine olması sebebiyle dijital ortamda müzik üretmek oldukça garip karşılanıyordu. Son 2-3 senede T-rap gibi tekno müzik türlerinin popüleritesinin artması ve dinleyicinin artık canlı değil, dijital olarak müzikleri dinlemeyi seçmesi, müziği de dijital sanat eserlerinin arasına sokmuştur.
Grafik Tasarım;
Dijital sanat deyince belki de en çok akla gelen sanat türlerinden olan grafik tasarım, günümüzde nerdeyse tamamen dijital olarak icra edilmekte.
Sinema;
Sinemanın dijital kamera ile çekilmesinden ziyade, post prodüksiyon kısmındaki, efektlerin hepsinin dijital olması ve bir sanat niteliğinde olması, sinemayı da dijital sanatlar arasına sokmakta.
Animasyon;
Tamamen dijital ortamda adını duyurmuş bir sanat olan animasyon, dijital ortamda çizilip, hareket ettirilip, bir senaryo üzerinden hikâye anlatmasıyla dijital sanat olarak kabul edebileceğimiz bir tür haline gelmiştir
Video Edit;
Video edit, türlü videoların bir araya getirilmesi ve buradan bir sanat çıkarılmasıyla ortaya çıkan bir türdür. Çeşitli programlar sayesinde video edit eserleri ortaya çıkarabilirsiniz.
Dijital Sanat Programları
Dijital sanat eserleri ortaya çıkarmak için, bazı programlar şunlardır;
- Paint
- Adobe İllustrator
- Adobe Photoshop
- Adobe Premier Pro
- Adobe After Effect
- Corel Draw
- Adobe Lightroom
- FL Studio
- Tinkercad