İçerik
Neden Profesyonel Bir Kamera Almalısınız?
Bir anı ölümsüzleştirmenin en kolay yolu şüphesiz fotoğraf çekmektir. Fotoğraf aslında gerçek dünyadaki anı durdurup, kaydedip, başka platforma aktarılmasıdır, bu gerek dijital olur gerek iste baskı ürünleri. Eğer hatıralarınız sizin için önemliyse ve fotoğraf sanatına da birazcık ilginiz varsa, giriş seviyesi bir fotoğraf kamerasıyla bu deryaya dalabilirsiniz. Peki herkesin elinde bir cep telefonu varken neden bir DSLR Kameraya ihtiyacınız olsun diye sorabilirsiniz. Bunun cevabı basit, özgürlük. Elimizdeki telefonlar akıllı telefonlar ve sizin için çoğu zaman tüm ayarları yapıyor ve size sadece deklanşöre basma işlemini bırakıyor. Bu gündelik yaşamda yeterli bir işlemdir hatta o kadar yeterlidir ki kendinize ben profesyonel bir kamera kullandığımda bu kadar iyi sonuç alamıyorum diyebilirsiniz. İşin gerçeği tam olarak öyle değil. Profesyonel bir kamerada dilediğiniz her türlü ayarı yapar ve tam olarak istediğiniz duyguyu yansıtan fotoğrafı çekebilirsiniz. Telefonlarda tam olarak bu olguyu yakalayamazsınız çünkü her şey neredeyse otomatiktir. Teknik olarak da telefonlar oldukça yetersizdir. Siz ne kadar net olduğunu düşünseniz de fotoğraflarınız İSO performansı o kadar iyi değildir. Bunun gibi birçok teknik sorun bulunmaktadır.
DSLR Bir Kamera Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler Nelerdir?
DSLR bir kamera almaya karar verdiniz ve sizin için en iyi Body i seçmeye karar verirken dikkat etmeniz gereken özellikler vardır bu özellikler şunlardır:
- Kamera Mega pikseli
- Batarya Ömrü
- Video Performansı
- Maksimum ISO performansı
- Sensör Boyutu
- Sensör İşlemcisi
- Enstantane Performansı
- WiFi/Bluethooth Bağlantısı
- Odak Noktaları
Kamera Mega pikseli:
Kameranızın çektiği görüntüyü kaç pikselden oluşturacağını tanımlayan kısımdır. Bir fotoğrafta ne kadar çok piksel mevcutsa fotoğrafınızın kalitesi de o kadar kaliteli olacaktır. Bu sebeple daha yüksek mega pikselli kameraları tercih edebilirsiniz. Kamerayı almadan önce mega piksel karşılaştırması muhakkak yapın.
Batarya Ömrü:
Fotoğraf makinemizi alıp dağ bayır fotoğraf çekmeye çıktığımız zaman, olası bir batarya şarj bitme durumunda, kameramız kapanır ve onlarca güzel fotoğraf çekme şansını kaçırırız. Alacağımız kameranın batarya ömrüne bakarak, yanımıza yedek bir batarya alıp almayacağımızı, kameramızı bizi yolda bırakıp bırakmayacağını rahatlıkla öğrenebiliriz ve buna göre bir davranış geliştirebiliriz. Bu yüzden bir DSLR kamera sahibi olmadan önce kameranın bataryasının kaç çekim dayanabildiğine göz atmayı unutmayın.
Video Performansı:
Hemen hemen tüm DSLR kameralar video çekme özelliğine sahip ve bu özellik doğal olarak her kameradan kameraya farklılık göstermekte. Eğer sadece fotoğraf çekmek için bir kamera alıyorsanız, video özelliğinin sizin için çok da önemli olduğunu düşünmeyebilirsiniz. Ama fotoğrafçılıkta, ne zaman ne olacağı belli olmaz. Aniden video kayıt yapmanız gerektiren durumlarda bulunabilirsiniz. Bu yüzden kameranın video FPS özelliğine, kaç çözünürlükte çektiğine ve odak performansına bir göz atın.
Maksimum ve Minimum ISO performansı:
ISO fotoğraf makinesinin parametrelerinde oldukça önemli bir yeri vardır. Düşük grenli fotoğraflar çekmek için veya, düşük ışıkta fotoğraf yakalamak, yüksek enstantaneli fotoğraflar yakalamak için Iso performansı oldukça önem arz etmekte, alacağınız kameranın önceden çekilmiş İso değerlerindeki fotoğraflarını bir incelemekte fayda var.
Sensör Boyutu:
Daha büyük sensör daha büyük ışık demektedir. DSLR Kameralarde sensör boyutları ikiye ayrılmaktadır. Full Frame ve Croplu sensörler bulunmaktadır kameranizın bütçenize uygun ve Full Frame kamera olup olmadığını kontrol edin. Full Frame kameralar tabii ki daha iyidir ama bütçenizi gön önünde bulundurun.
Sensör İşlemcisi:
Sensör işlemcisi kameranızın topladığı tüm ışığı dijital ortama çevirmesine yarayan bir işlemcidir ve fotoğraf kalitenizi belirleyen önemli bir parçadır. Kameranızın işlemci özelliklerine mutla göz atın.
Enstantane Performansı:
Yüksek Enstantane veya Uzun Pozlama yaparken kameranızın enstantane performansı önem arz edecektir. Bu yüzden kameranızın maks. Min. değerlerine bir göz atın.
WiFi/Bluethooth Bağlantısı:
Kameranize uzaktan bağlantı kurmak bazı zamanlar hayati önem arz etmektedir. Çok anlık bir gelişme olduğunda ve hareket etmemeniz gereken bir konumda kameranizi uzaktan kontrol ederek çekimini sağlayabilirsiniz. Ya da ara kablonuz yoksa çektiğiniz fotoğraflara anlık olarak ulaşma ihtiyacınız olabilir bu gibi durumlarda. WİFİ bağlantısı çok hayat kurtaran bir özellik olmaktadır.
Odak Noktaları
Kameranızın odak noktasının sayısı ne kadar fazla ise size o kadar daha iyi bir odak performansı sunacaktır. Ve kadrajınızın istediğiniz yerine odak yapma fırsatı sunacaktır.
Bonus: Bir Fotoğraf makinesi alırken arada kaldığınız makineleri seçmenin en iyi yolu karşılaştırma sitelerinden birbirleriyle karşılaştırmaktır. Ayrıca alacağınız makineniz ile çekilmiş fotoğrafları ve kullanıcı yorumlarını incelemek oldukça yol gösterici bir seçenektir.