Sözsüz iletişim iletişimin birçok türünden biridir. İnsan konuşmadan, jest, mimik, dokunma, gibi davranışlarla da karşı tarafa bir bilgi aktarabilir.
İletişim sadece sözlü olarak gerçekleşmez. Bir bilgi aktarımı gerçekleştiğinde, iletişim de gerçekleşmiş olur. Asıl önemli olan anlaşılabilir bir mesaj iletilmesidir.
Ayrıca Bakınız: İletişim Nedir? İletişim Türleri Nelerdir?
İnsan, önceki deneyimlerinden kaynaklı birçok ifadeden bir çok anlam çıkarabilir. Gri bulutların çok olduğu bir havada, yağmurun yağacağını anlar. İnsan bunun gibi önceden kodlanmış durumları analiz ederek bir sonuç elde edebilir.
Ağlayan bir bebeğin, bir ihtiyacı olduğunu insan genetik olarak bilir. Bunun gibi birçok duyguyu da genetik olarak zihninde bilir. Bir insanın ağlarken üzgün olduğunun anlaşılması için o insanın ben üzgünüm demesine gerek yoktur. İnsan duyguları tanımlamada genetik bir beceriye sahiptir.
Sözsüz iletişimi sadece duyguların ifadesi olarak tanımlayamayız. Önceden tanımlanmış beden dili, işaret gösterimi, dokunma gibi eylemler de sözsüz iletişim olarak geçmektedir. Bir kişiye parmakla yön göstererek, oraya bakmasını sağlarız. Bu durumda sözsüz olarak, ‘orada önemli bir şey var bakar mısın’ demiş oluyoruz.
Sözsüz iletişimi insan her saniye gerçekleştirmektedir. Duruşu, oturuşu, jest ve mimikleri sayesinde her zaman insanın durumu hakkındaki bilgi dışarıya aktarılır. Bunu gizlemek istediğin de bile.
İçerik
Sözsüz İletişimin Türleri
Sözsüz iletişim birden fazla teknikle yapılabilir. Bu teknikler şunlardır;
- Yüz ve beden aracılığıyla,
- Dokunma yoluyla,
- Mekan kullanımıyla,
- Çevredeki araçlarla,
Sözsüz İletişimin İnsan İletişimindeki Yeri ve Temel Özellikleri;
İletişimde doğru mesaj göndermek ve alıcının mesajı doğru şekilde algılanmasının önemi oldukça fazladır. Eğer mesaj doğru algılanmıyorsa o iletişim için sağlıklı iletişim diyemeyiz. Özellikle yazılı iletişim başta olmak üzere, diğer iletişim türlerinde çok fazla yanlış anlaşılma olabilmekte. Bu yüzden anlam pekiştirmek için insanın genetik olarak bildiği, duygu ifadelerini, jest ve mimiklerini iletişimde kullanmadır. Bunun yanı sıra sözsüz iletişimin insan iletişimindeki yerini şu maddelerle açıklayabiliriz;
- Küçük yaştan beri jest ve mimiklerin anlamını bilen insan. Bu ifadeleri görünce, karşı tarafın gerçekten ne anlatmak istediğini anlayabilir.
- Sözler ile açıklanmayan duyguların anlatımında daha yardımcı olur.
- Anlam Pekiştirir.
- Anlamak istenilen anlamı daha çok vurgulamak için sözsüz iletişimden yardım alınır.
- Karşısındaki kişinin dış görünüşünden anlam çıkarılmasını sağlar.
- Yer ve kişi tanımlama gösterilerek gerçekleştiğinde daha kesin bir sonuç aktarılır.
- Sözcükleri beden diliyle de göstererek, sözsüz iletişim olarak da gösterilmesini sağlayarak anlamı pekiştirir.
- Sözlü iletişim ile ortak çalışabilir.
Sözsüz İletişimin Avantajları Nelerdir?
Her iletişim türü kendince daha avantajlı olduğu durumları vardır. Sözsüz iletişimin de diğer iletişim türlerine kıyasla oldukça önemli avantajları bulunmaktadır. Bu avantajlar şunlardır;
- Ciddi olayların anlatımında, sözlü iletişimin yetersiz kaldığı durumlarda beden dili, o olayı ne kadar önemsediğinizi anlatmakta önemli rol oynar.
- İki kişinin yan yana olduğu durumlarda, kişiler klasik iletişim kurmasa bile, sözsüz iletişim öğeleri sayasenide iletişimde kalabilirler.
- Yalanın söylenmesi sözsüz iletişimde daha zordur. Çünkü duygular mimikler çok kolay kontrol edilemezler.
- Sözel iletişimi pekiştirmede oldukça yararlıdır.
Sözsüz İletişimin Dezavantajları Nelerdir?
İletişimin her türünde dezavantajlı durumlar gözlemlenmektedir. Bu dezavantajlar genellikle, iletişim biçiminin türünden kaynaklıdır. Sözsüz iletişimin de kendi içinde dezavantajlı olduğu durumlar mevcuttur. Bu dezavantajlar şunlardır;
- Diğer iletişim türlerine göre daha derinlikli bir iletişim kuramayız. Çünkü terim sayısı oldukça azdır.
- Özellikle uzaktan sözsüz iletişim gerçekleştiğinde, kişinin yaptığı hareketler, kılık kıyafetler, ön yargı sahibi olmamıza olanak sağlar.
- Belirtmek istemediğiniz duygularınız, elinizde olmayan bir şekilde dışa vurulabilir.
- Kültürler arası farklılık gösteren beden dili olmaktadır. Bu da özellikle kültürlerarası iletişimde yanlış anlaşılmalara yol açmaktadır.
Sözsüz İletişim Örnekleri;
Sözsüz iletişimin kullanıldığı bir çok durum vardır. bu durumlardan bazıları şunlardır;
- Pandomim sanatı sözsüz iletişimin en yoğun şekilde kullanıldığı örneğidir.
- Askeri operasyonlar gibi sessizliğin önemli olduğu durumlarda kullanılır.
- Sözlü iletişimin anlaşılmaz derecede olduğu yüksek gürültülü ortamlarda beden dili ile iletişimde kalmasını sağlar.
- Anlamı pekiştirmek için el kol hareketlerinin kullanılması.
- Duygu ifadelerinin yansıtılması (ağlamak gülmek gibi).
Bir çok durumda sözlü iletişimin özelliklerinden yararlanarak iletişim gerçekleştirilmektedir.
Sözlü ve Sözsüz İletişim;
Sözlü ve sözsüz iletişim birbirini tamamlayan iletişimi kuvvetlendiren iki ayrı türdür. Bu iletişim türleri birbiriyle kullanıldığında karşı tarafa aktarılan mesajı daha detaylandır ve kodu daha basitleştirir. Böylelikle ikisi mesajı daha anlaşılabilir hale getirir.
Sağlıklı ve doğru iletişim kurulabilmesi için bu iki iletişim türü birbirleriyle desteklenmelidir. Sözlü iletişim tek başına anlam ifade etse de sizin o durum hakkındaki asıl duygu ve düşüncelerinizi sözsüz iletişim aktarmaktadır.
Diğer İletişim Türleri;
İletişim sadece yazılı bir şekilde gerçekleştirilmez. İletişimin farklı türleri ve şekilleri bulunmaktadır. Bu türler şunlardır;