Tasarım üzerine yazmış olduğumuz yazılar sayesinde. genel bir tasarım görüşü elde edip, gördüğünüz bir daha tasarımı iyi yorumlayabilirsiniz.
Sosyal medya günümüz işletmeleri için oldukça önemli bir platformlar bütünü haline geldi. Sosyal medya platformları sayesinde işletmeler satışlarını, daha fazla artırabiliyor. Bunun yanında daha fazla kitleye kolayca ulaşabiliyor. Eskisi gibi bir afiş, broşür tasarlayıp kapı kapı dağıtmaktan ziyade, sadece bir sosyal medya reklamı veya gönderisi ile (post tasarımı) ile kampanyalarını ve ürünlerini kullanıcılara çok daha…
Skeuomorphism nesneleri 2 boyutlu düzleme aktarırken daha 3 boyutlu gerçekçi çizgiler ve şekiller kullanan bir tasarım trendidir. Skeuomorphism kelimesi yunancadan gelmektedir. Yunanca’da skeuos (σκεῦος) “kap veya alet” anlamına gelen ve “şekil” anlamına gelen morphḗ (μορφή) kelimelerinden türetilmiştir. Bu akım özellikle 2000-2013 yılları arasında iconlarlarda ve arayüzlerde çok sık tercih edilmiştir. Bilgisayar sistemlerine yeni alışmaya başlayan…
Silüet bir resmin dış çerçevesinin çizilmesi ve içinin doldurulmasıyla oluşan şekle denir. Silüetlerde ayrıntı olmaz sadece nesnenin dış hatları bulunur, bir gölge gibidir.. Birçok durumda silüet oluşabilir. Silüetlerle en çok karşılaştığımız durum, güneşin ışının, ters ışıkta kalınmasıyla oluşur. Güneş eğer batarken bir nesneye vurursa bu nesnenin bir yönü aydınlık diğer yönü ise karanlık olacaktır. Bu…
Çizgi, düzlemde iki nokta arasındaki mesafeyi belirten bir şekildir. Çizgi resimsel sürecin başlangıç ve belki de en önemli aşamalarından biridir. Çünkü düşünce ve resimsel görünüm bir çizgiyle başlar. Sanatın temel elemanlarından biri olan çizgi bir yön belirtir. Enerjisi vardır. Doğru kullanıldığında güçlü bir ifade biçimi haline gelebilir. Çizimde kullanılan çizgi, nesnelerin hareketini, yönünü, perspektifini ve…
Pareidolia, En basit tabiriyle, nesneleri ışığın veya çeşitli etkenlerle önceki deneyimlerimizi baz alarak farklı ve hatalı olarak algılamamıza denir. Örneğin hemen hemen hepimizin yaşadığı bulutları bir cisime, hayvana veya yüze benzetme olayına denir. Bu durum sadece bulutlarla da sınırlı değildir. Gece uyumaya çalışırken eşya yığınını insana benzetmemiz veya belli bir gölgeyi başka şekilde nitelendirmemize denir.…
Natürmort (ölü doğa): resimde konu olarak cansız varlıkların ele alınmasına denen bir terimdir. İngilizcede “still life” denilen natürmort dilimize Fransızcadan gelmiştir. Fransızca “Nature” doğa, “Morte” ise ölüm anlamına gelir. Yani birebir çevirecek olursak “nature morte” ölü doğa anlamına gelir. Natürmort ölü doğa anlamına gelir. Natürmort resimlerde sanatçılar çoğunlukla cansız nesneleri ( alçı heykeller, tüller, vazolar,…
Paspartu, basitçe resmin çevresine yapılan kağıt veya kartondan olan çerçeve olarak tanımlanabilir. Resmin çerçeve ile olan direkt temasını keserek bir nevi pencere görevi de görür. Tamamlanmış olan eserin çerçeve içerisinde daha temiz, bitmiş ve profesyoneş şekilde görünmesine yardımcı olur. Paspartu yapımı oldukça basittir ve evdeki malzemeler ile kolayca yapılabilir. Yalnızca hassas ölçüm ve mukavvanın düzgün…
Sulu boya su bazlı bir boya türüdür ve boyar pigmentlerin Arap zamkı gibi bağlayıcı unsurlar ile homojen olarak bir araya getirilmesiyle hazırlanır. Sulu boya genelde tabletler halinde satılır ancak tüp halinde satılan türleri de vardır. Tablet şeklinde olan sulu boyalar su ile aktive edilerek kullanılır. Sulu boyanın en önemli özelliği şeffaf olmasıdır. Şeffaflık özelliği sayesinde…
Akrilik boya, pigmentlerin sentetik reçine veya plastik esaslı akrilik polimer emülsiyonu içinde güçlendirilmesiyle meydana gelen su bazlı bir boya türüdür. Akrilik boyalar, özellikle son yıllarda sanatçılar arasında oldukça popüler hale gelmiştir. Bu popülerlikteki en önemli sebep, akrilik boyaların özellikle yağlı boyalara göre daha hızlı kurumasıdır. Akrilik boyaların kuruma süresi yağlı boyalara göre oldukça kısadır ve…
Görsel iletişim tasarımı, iletişimde kullanılan görsel öğelerin doğru, tasarım ilkelerine uygun, yaratıcı bir şekilde tasarlanmasıdır. Bu öğeler, afişler, logolar, broşürler, web siteleri, reklamlar, kitap kapakları, infografikler, ambalajlar ve diğer birçok materyalde yer alabilir. Görsel iletişim tasarımı, bir mesajın etkili bir şekilde iletilmesini sağlamak için görsel öğelerin düzenlenmesi, renklerin seçimi, tipografi ve grafiklerin kullanımı gibi unsurları…