Sulu boya su bazlı bir boya türüdür ve boyar pigmentlerin Arap zamkı gibi bağlayıcı unsurlar ile homojen olarak bir araya getirilmesiyle hazırlanır. Sulu boya genelde tabletler halinde satılır ancak tüp halinde satılan türleri de vardır. Tablet şeklinde olan sulu boyalar su ile aktive edilerek kullanılır.
Sulu boyanın en önemli özelliği şeffaf olmasıdır. Şeffaflık özelliği sayesinde akrilik ve yağlı boya ile elde edilemeyecek etkiler elde edilebilir. Sulu boyanın seffaf olmasından dolayı kapatıcı özelliği azdır. Dolayısıyla resimleme yapılırıken boya kalın ve pat şeklinde kullanılamaz, opak bir görünüm oluşturulmaz. Yani resimlemenin son aşamasında ışıklı alanlar beyaz boya ile verilemez bu nedenle sulu boya resimlemede genelde kağıdın beyazı muhafaza edilerek kullanılır veya daha sonradan opak bir boya yardımı ile ışıklı alanlar ortaya çıkarılır.
Sulu boya resimler için geleneksel olarak sulu boya kağıtları kullanılır. Ancak kullanılacak özel astarlar yardımıyla farklı zeminlere de sulu boya uygulaması yapılabilir. Kullanılan bu kağıtlar genelde en az 300gr olmalıdır ve bu kağıtlar “hot press” ve “cold press” olmak üzere ikiye ayrılır. Resimlemede nasıl bir görünüm oluşturulmak isteniyorsa kullanılacak kağıt da ona göre seçilmelidir.
İçerik
Sulu Boyanın Tarihçesi:
Sulu boya belki de bilinen ve kullanılan en eski boyalardan biridir. Antik Mısır ve Mezopotamya’da, sulu boya gibi sulandırılmış boyalar kullanıldığına dair kanıtlar bulunmuştur. Hazırlanışı kolay olduğundan yüzyıllardır tercih edilen bir boya türüdür. Mağaraların duvarlarında gördüğümüz çizimler de pigmentlerin su ile karıştırılması ile elde edilen resimlerdir.
Sulu boyanın temellerinin bu kadar eskiye dayanmasına rağmen başlı başına, olgun bir resimleme türü olarak kullanılması biraz geç olmuştur. Sulu boya önceden ressamların eskiz yapmak için kullandıkları bir araçtı yani sulu boya ile başlı başına bir resimleme yapılmazdı. Ancak bu algı zamanla değişmiş ve sulu boya da kendi bağımsız türü haline gelmiştir. Joseph Mallord William Turner, Thomas Girtin, Winslow Homer, Paul Sandby gibi sanatçılar yaptıkları sulu boya resimlerle sulu boyanın özgün bir tür olarak gelişmesinde katkı sağlamıştır.
Sulu Boya Kağıtları Hot Press ve Cold Press Arasındaki Farklar Nelerdir?
Sulu boya, adından da anlaşıldığı gibi su bazlı bir boyadır ve incelticisi sudur. Dolayısıyla resimleme yaparken bol miktarda su kullanmak gerekebilir. Ancak çoğu kağıt bu miktarda suyu kaldıramayıp dağılacağı, kabaracağı için sulu boyaya özel kağıtlar kullanılmalı ve kullanılacak kağıdın gramajının en az 300 olmasına dikkat edilmelidir.
Sulu boya kağıtları “cold press” ve “hot press” olmak üzere ikiye ayrılır.
- Hot press kağıtların su emiciliği daha azdır bu nedenle cold press kağıda göre üzerinde boya ile daha uzun süre oynanabilir ve yüzeyleri pürüzsüzdür. fırça ile daha çizgisel ve detaylı işler için tercih edilebilir.
- Cold press kağıtların ise su emiciliği biraz daha fazladır ve yüzeyleri dokuludur. Yüzeyin bu dokulu yapısı sonuçlanan resimlemede tercih edilen bir görüntü olabilir. Yüzeyin dokusundan kaynaklı biraz daha lekesel bir görünüm oluşturur. Yani renk kağıtta dağılır.
Sonuçlanacak görünümün nasıl olması istendiğine göre ve istenilen etkiyi en iyi verebilecek olan kağıd seçilmelidir.
Sulu Boyanın Diğer Boyalar ile Arasındaki Farklar
- Sulu boyayı diğer boyalardan ayıran en önemli özelliği şeffaf olmasıdır. Bu şeffaflığı sayesine katmanlar halinde çalışılabilir ancak opak olmadığından kalın bir boya kullanılması söz konusu değildir.
- Sulu boyanın yağlı boyada olduğu gibi tiner veya yağ bazlı incelticilere gereği yoktur tıpkı akrilik boyada olduğu gibi su ile inceltilebilir. Dolayısıyla temizliği kolaydır.
- Kokusu yoktur
- Akrilik gibi her yüzeye uygulanamaz kağıt dışında yüzeyler için özel astar gerektirir.
- Kuruma süresi kullanılan kağıda göre değişebilir ancak yağlı boya gibi yavaş kurumaz. kuruma süresi normaldir.