Paspartu, basitçe resmin çevresine yapılan kağıt veya kartondan olan çerçeve olarak tanımlanabilir. Resmin çerçeve ile olan direkt temasını keserek bir nevi pencere görevi de görür.
Tamamlanmış olan eserin çerçeve içerisinde daha temiz, bitmiş ve profesyoneş şekilde görünmesine yardımcı olur. Paspartu yapımı oldukça basittir ve evdeki malzemeler ile kolayca yapılabilir. Yalnızca hassas ölçüm ve mukavvanın düzgün kesilmesini gerektirdiği için biraz zahmetlidir. Paspartu, eserin çerçeve içerisindeki alanını sınırlandırarak bir dolu boş yani espas etkisi yaratır. Bu sayede eser göze estetik açıdan daha güzel ve dikkat çekici görünür. Eserin çerçeve içerisindeki derinliğini arttırır. Eserin gerçek boyutlarını algılamamıza yardımcı olur. Ayrıca paspartu çalışmanın ister istemez kirlenen etrafını gizler ve çalışmayı korur.
Bitmiş olan bir çalışmayı çerçeveletecek isek çalışmanın etrafında paspartu payı bırakılıp hesap edilerek bir çerçeve seçilmelidir. Çalışmanın boyutları ile birebir bir çerçeve seçmek çalışmanın boyutunun net anlaşılamamasına neden olabilir. Ayrıca bir boşluk etkisi olmayacağından çalışmayı boğabilir.
Paspartu genelde galeri ve sergilerde kullanılır. Genelde paspartuda kullanılacak olan kağıt veya mukavvanın rengi beyaz tercih edilir. Bunun sebebi farklı renklerin eserde kullanılmış olan renkleri optik olarak etkileyecek olmasıdır.
İçerik
Paspartu Nasıl Yapılır?
Resmi korumak ve çerçeve içerisindeki resmin göze daha hoş ve temiz gözükmesini sağlamak için yapılan paspartu, yapılan eserin tamamlanması ve bitmiş bir görünüme kavuşması için elzem bir aşamadır. Ayrıca eserin cam ile birebir temasını kestiğinden eseri korur ve ömrünü de arttırır.
Paspartu, daha profesyonel bir şekilde çerçevecilerde yaptırılabilir. Ancak paspartu yapımı evdeki malzemeler ile de gerçekleştirilebilir. Paspartu yapımı kolaydır ancak biraz zahmetli olabilir çünkü temiz gözükmesi için doğru ve hassas bir ölçüm gerektirir. Ayrıca kartonun kesimi de dikkatli yapılmalıdır. Seçilen karton genelde beyaz renk tercih edilir çünkü başka bir rengin seçimi eserde kullanılan renkleri optik olarak etkileyebilir.
Paspartu Yapımı İçin Gerekli Malzemeler:
- Karton veya mukavva (özel olarak satılan zamklı paspartu kartonları da mevcuttur).
- Kartonu kesmek için maket bıçağı.
- Ölçüm için cetvel.
- Yapıştırıcı
- Resmin konulacağı çerçeve
- Eserin kendisi
Paspartu Yapımı:
- Öncelikle paspartu için kullanılacak olan karton çerçevenin boyutlarına göre kesilir. Kullanılacak olan çerçevenin boyutları, resim+paspartunun kalınlığı hesaba katılarak seçilmelidir. Yani çerçeve tam eserin boyunda olmamalıdır. Örneğin: Eserin boyutları 15-10 cm ise ve istenilen paspartu kalınlığı her kenardan 3 cm ise çerçevenin boyutları: 18-13 cm olmalıdır.
- Karton istenilen boyutta kesildikten sonra sıra resmin yerleşeceği orta alanı açmaya gelir. Bunun için kartonun tam ortasına eser yerleştirilir ve kenar alanları belirlenir. Daha sonra bu belirlenen alan kartonun ortasından kesip çıkarılır ve içi boş olan kartondan bir çerçeve elde edilir. Ortaya açılan bu delik tam eserin boyutunda olacağından eser rahatlıkla gözlemlenebilir.
- Karton çerçeve hazır olduktan sonra eser ve karton çerçevesi birbirine yapıştırılıp çerçeveye yerleştirilir. Ancak eseri mukavvaya yapıştırmadan da paspartu yapılabilir . Bunun için çerçevenin içine önde hazırlanan karton ve arkasında resim olmak üzere yerleştirme yapılır. Böylelikle paspartu yapımı tamamlanmış olur.
Paspartu Neden Yapılır? Kullanım Amacı Nedir?
Paspartuyu bir galeri veya sergi gezdiğimizde çerçeveli eserlerin neredeyse tümüne uygulanmış olarak görürüz. Paspartu, çerçeve içerisindeki eserin çevresindeki beyaz şerit olarak tanımlanabilir. Resmi çerçeve içinde koruyan bir pencere görevi görür.
Paspartu kullanımının pek çok nedeni vardır:
- Paspartu eserin çevresinde bir espas etkisi yaratır dolayısıyla eser izleyenin gözüne daha boyutsal ve estetik açıdan daha hoş gözükür. Dikkat çekici hale gelir.
- Paspartu kullanımı eserin çerçeve içinde daha temiz ve tamamlanmış bir görünüme ulaşmasını sağlar. Daha profesyonel bir görünüm oluşturur.
- Paspartu eserin çevresini sardığı için eserin çevresindeki kirlenmeleri de gizler.
- Paspartu eserin konulduğu çerçevede direkt cam ile temasını kestiği için bir koruma görevi de görür. Bu sayede eserin ömrü artar.
Sonuç olarak paspartu yapılan işin çerçeve içerisinde daha temiz ve profesyonel görünmesini sağlar. Eseri bitmiş bir görüntüye kavuşturur. Eserin görkemini ve derinliğini arttırır. Ayrıca eserin cam ile birebir temasını kestiği için eseri korur. Bu nedenle paspartu eserin çerçevelenmesinde önemli bir unsurdur ve sergilenen eserlerde sıklıkla karşımıza çıkar.