Natürmort (Still Life) Nedir?

Natürmort (ölü doğa): resimde konu olarak cansız varlıkların ele alınmasına denen bir terimdir. İngilizcede “still life” denilen natürmort dilimize Fransızcadan gelmiştir. Fransızca “Nature” doğa, “Morte” ise ölüm anlamına gelir. Yani birebir çevirecek olursak “nature morte” ölü doğa anlamına gelir.

Natürmort ölü doğa anlamına gelir. Natürmort resimlerde sanatçılar çoğunlukla cansız nesneleri ( alçı heykeller, tüller, vazolar, kitap gibi) veya dalından koparılmış artık yaşamayan şeyleri resmeder ( dalından koparılmış çiçekler ve dalından koparılmış meyveler gibi).

Natürmort resim sanatında önemli bir yere sahiptir. Sanat tarihinde pek çok natürmort örneği mevcuttur. Ancak natürmort 17.yy Hollandalı ressamlar arasında daha çok gelişmiştir. Hollandalı ressamların detaylı resimleme anlayışı ile birlikte mekandaki nesneler de önem kazanmıştır. Bu nedenle natürmort sanatı Hollandalı ressamlar arasında daha çok gelişmiştir. Natürmort çizmek teknik beceriyi de göstermenin bir yoludur.

Natürmort Çizimin Önemi

Natürmort çizmek bir figür veya manzara çizmekten daha sıkıcı gelebilir. Ancak natürmort çalışmak teknik beceriyi geliştirmek için oldukça faydalıdır. Özellikle resme yeni başlayanlar için hareketsiz, cansız nesneleri çizmek tekniğin gelişmesine yardımcı olacaktır.

Natürmort çizim çalışmanın pek çok faydası vardır bunlar şunlardır:

  • Natürmort cansız varlıkları kapsadığı için hareketsiz bir kompozisyonu çözümlemek çizer için daha kolay olacaktır. Böylelikle kompozisyon türleri ile sadece bir kaç nesne ile çeşitli denemeler yapılabilir ve daha karmaşık kompozisyonlar kurulup uzun süre üstünde çalışılarak teknik beceri geliştirilebilir.
  • Natürmort çizim, resme yeni başlayanlar için de oldukça faydalıdır. İnsan anatomisi veya mekan çizimi gibi karmaşık ve dolayısıyla bunaltıcı konulara geçilmeden önce basit kompozisyonlarla natürmort çalışmak hem çizgi kalitesini hem de çizerin gözünü geliştirecektir. Ölçü almayı öğrenmek için de güzel bir yoldur.
  • Natürmort kurmak, kurgulamak figür çizmekten daha ulaşılır bir yol olabilir. Her zaman çizmek için model bulunamayabilir. Ancak natürmort cansız nesneleri kapsadığı için el altında olan bir bardak veya kalemlik gibi nesnelerle de çizilebilir.
  • Natürmort çizmek, pek çok ressam için ulaşılabilir ve insan anatomisine kıyasla nispeten daha kolay kompozisyonlar kurularak da çizilebileceğinden çeşitli teknikler denemek için de uygundur. Örneğin hali hazırda kurulmuş bir natürmort kompozisyon çeşitli renklerle denenebilir (sadece birbirinin komplementeri olan kırmızı ve yeşil renkler ile veya sadece mavinin tonları kullanılarak çeşitli renk deneyleri yapılabilir.). Veya aynı natürmort kompozisyon günün farklı saatlerinde çizilerek ışığın etkisi gözlemlenebilir. Ayrıca Alla prima veya grizail gibi farklı tekniklerin denenmesi için de Natürmort çizimler kullanılabilir.

Natürmort Çizimde Çeşitli Semboller ve Vanitas Kavramı

Sonuç olarak Natürmort çizmek çizer için sıkıcı bir tema gibi gözükse de oldukça faydalıdır. Ayrıca natürmort çizimler her zaman sıkıcı olmak zorunda değildir. Resim sanatı tarihi incelendiğinde pek çok ilgi çekici natürmort örneği görülür. Bu örnekler içlerinde bazı semboller de barındırdığı için incelemek daha da keyifli hale gelir. Örneğin sanatçılar kimi zaman resimlerinde ölüm kavramını anlatmak için çeşitli nesneler kullanırlar. Ölüm temasını anlatmak için kullanılan bu nesnelere “vanitas” veya “memento mori (fani olduğunu hatırla)” denilir.

Vanitas resminde kullanılan belli başlı bazı objeler mevcuttur bunlar:

  • Kafatası
  • Çürümüş çiçekler
  • Saat
  • Eriyen mumlar

gibi çeşitli nesneler kullanılarak resme bakan kişiye hayatın gelip geçici olduğunu hatırlatmak amaçlanır.

Bazı Natürmort Örnekleri ve Sanatçıları (Ressamları)

Paul Cézanne – Still Life With Flowers and Fruits

Paul Cézanne - Still Life With Flowers and Fruits

Pieter Claesz – Still Life With a Skull and a Writing Quill

Pieter Claesz - Still Life With a Skull and a Writing Quill

Vincent Van Gogh – Sunflowers

Vincent Van Gogh - Sunflowers

Paul Cézanne – Still Life with OnionsPaul Cézanne - Still Life with Onions

Rachel Ruysch – Still Life with Flowers

Rachel Ruysch - Still Life with Flowers

Francisco Goya – Still Life with Golden Bream

Francisco Goya - Still Life with Golden Bream

Vincent Van Gogh – Still Life with Bible

Francisco Goya - Still Life with Golden Bream

Aleyna Sofuoğlu
2003 yılında iki çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldim. Küçük yaştan beri resim çizmeyi ve yaratıcı süreç içinde bulunmayı sevdim. Liseyi Anadolu lisesi olarak okuduktan sonra 2021 yılında Yalova Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi resim bölümüne girdim. Şu an öğrenimi 2. sınıf olarak sürdürmekteyim. Sanatsal sürecin pratik ve uygulamalı tarafı kadar teorik ve tarih kısmına da önem vermekteyim. Bu alanlarda kendimi geliştirmek ve merakımı gidermek için yaratıcı sürecimi çeşitli okumalarla da desteklemekteyim. Resim teknikleri ve teknolojileri, eski ustaların kullandığı yöntemler ve resimlemenin temel-ana unsurları hakkında okumalar yapıp öğrendiklerimi elimden geldiğince aktarmak için yazılar yazmaktayım.

Öne Çıkan Yazılarımız