Grafik Tasarıma Yeni başlayanlar için Rehber

Grafik Tasarım Nedir?

Grafik Tasarıma başlamadan önce bilmeniz gereken önemli bir bilgi de ‘Grafik Tasarımın’ ne olduğudur. Grafik tasarım kelime kökeni anlamıyla ‘Çizgi Tasarımı’ anlamına gelir.  İnsanlığın ilk çağındaki mağara resimlerinden Mısır hiyerogliflerine, Anadolu sanat eserlerinden, Viking ürünlerine kadar grafik tasarım insanoğlunun en eski kavramlarından biriydi ama grafik tasarım kelimesi hayatımızda 20.yy’ın başlarındaki matbaa sektörüyle beraber girmiştir.

Grafik tasarımı tanımlayacak olursak; belirli bir ürün, hizmet ya da mesajı kullanıcı deneyimine (UX) en uygun hale getirme zanaatı/sanatıdır. Grafik tasarımcı kullanıcıya verilmek istenen mesajı en doğru şekilde aktarmakla yükümlüdür. Verilmek istenen mesaj sağlıklı bir şekilde ulaşmıyorsa o Grafik tasarım ürününde bir sıkıntı var demektir. Grafik tasarımcı vermek istediği mesajı en doğru şekilde aktarırken birçok araç ve kavramlara dayanır. Bu araç ve kavramlar (renk, tipografi, espas, desenler, simgeler vb.)  sayesinde vermek istediği mesajı daha doğru ve hedef kitlesine uygun hale getirir.

Grafik Tasarıma Nasıl Başlanır?

1-) Merak

Grafik tasarıma başlamanın ilk yolu ‘meraktır’.  Grafik tasarım çok derin bir alan olup yıllar boyunca araştırmanız, keşfetmeniz gerekmektedir. Bu süreçte zoraki bir öğrenme dönemindeyseniz çok fazla ileri gidemeyeceksinizdir çünkü araştırma ruhu ve hevesi bulunmamış olacaktır bu da sizin yeni şeyler öğrenmenizi engelleyip daha ileri gitmenize mani olacaktır.

2-) İzlemek ve Temel oluşturmak

İzlemek öğrenme yollarının en iyisinden birisidir. Grafik tasarımda yeni başlayan biriyseniz aklınızda tonlarca soru bulunması gerekmektedir. Bu soruların en iyi şekilde çözmenin yolu, bu sorunlarla daha önceden karşılaşmış kişilerle irtibata geçip sorularınızı sormak ya da dijital mecralarda hazırlanmış öğretici (tutorial) videolardan faydalanmak olacak. Tabii en iyi şekilde öğrenmek için profesyonel eğitim şart olmasa bile gereklidir. Lisede ve ya üniversite zamanında ‘Grafik Tasarım Bölümünü’  tercih edip işi ciddiye bindirererek kendinizi bu işe adayabilirsiniz.

3-) Temel Desen, Tasarım, Perspektif Tekniklerini Öğrenin, El Becerilerinizi Geliştirin:

İnsan gözü estetik anlayışı olarak doğayı temel alır. Sanat alanında da bu algı uzun süre yer edinmişti. Bir eser ne kadar gerçekçi ise o kadar iyiydi. Yunanlılar antik çağlarda Yunan tanrıların heykellerini gerçeğe en yakın şekilde gerçekleştirirdi. Rönesans döneminde de bu anlayış sürdü Michelangelo eserlerini gerçeğe en yakın şekilde gerçekleştirdi. Modern sanata kadar bu anlayış sürdü. Konumuza dönecek olursak, temel el yeteneklerinizin gelişmiş olması tasarımlarınızdaki sorunlarınızı daha çabuk bulmanızı sağlar. Yamuk bir perspektif, yanlış düşen gölgeler, kullanılmaması gereken renkler gibi sorunların kaynağı temel çizim becerilerinin eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

4-) Basit Başlayın:

Basit başlamak belki de en önemli aşamalardan biridir. Basit başlayarak programların temel çalışma mantığını en iyi şekil öğrenebilirsiniz. Eğer internette gördüğünüz büyük proje örneklerine özenip onlar gibi bir işe girişirseniz, işi elinize gözünüze bulaştırıp, hevesinizde büyük bir kırılmaya sebep olursunuz. Bu kırılma sizin grafik tasarımdan soğumanıza yol açabilir ve yolun başında bu alandan vazgeçmenize sebep olabilir. Bu yüzden temel şekillerden başlayarak programların çalışma mantığını, layer sistemini, programların kesme biçme gibi fonksiyonlarını öğrenir, ileride ‘Şu şekli nasıl yapabilirim?’ gibi sorular ile uğraşmak zorunda kalmazsınız. Basit logolu markalarının logolarını yaparak başlamak sizin için iyi olacaktır. Bu markaların logolarını yaptığınızda hevesiniz artacaktır ve kendinizi az da olsa yeterli görüp, özgüven sahibi olmanıza neden olacaktır

5-) Özgün Olun:

Taklit yaparak öğreneğiniz teknik bilgileri kullanarak özgün eserler ortaya çıkmanız gerekmektedir. Çünkü özgün olmak tasarımın en temel kavramıdır. Yaptığınız tasarımlar kötü olabilir ama o bir tasarımdır. Size aittir ve kanlı canlı fikrinizin bir yansımasıdır. Özgün fikirler yapmak yaratıcılık becerinizi geliştirecektir. Taklit yaparak yapacağınız tasarımların taklit kaynağı bitince, ortada çok büyük bir çöküş olacaktır sizin için. Bu yüzden Özgün Olun.

6-) İşin Teorisini ve Psikolojisini Öğrenin:

İşin teorisini ve psikolojisini es geçmeyin çünkü bu konular hakkında yazılmış onlarca makale, tez, kitap bulunmakta. Grafik tasarımda güzel diyebileceğiniz tüm tasarımlarda bu işin teknik ve psikolojik boyutu bulunmakta. Yazı tipinde seçeceğiniz karakterin, tasarımınızda ayarlayacağınız espasların, seçeceğiniz renklerin (sektöre ve hedef kitlenize uygun olması) hepsinin bilimsel araştırmaları, deneyleri, gözlemleri ve tezleri bulunmakta bunları bilmeniz sizin için oldukça büyük bir artı olacaktır.

7-) Kendiniz İçin Yapın:

Kendiniz için yapacağınız işler daima sizin kalacaktır. Başka bir firmanın olmayacaktır. Sadece sizin olacaktır. Başlangıçta profesyonel bir iş almanız oldukça zor olacaktır sizin için bu yüzden önce kendinizin yüzünü profesyonelleştirin. Kendiniz için bir marka, logo, blog, porfolyo, sosyal medya hesapları oluşturun. Emin olun birçok şeyi bunları yaparken öğreneceksiniz ve kendiniz için bir düzen, disiplin, kültür ve tasarım anlayışı geliştireceksiniz. Dijital dünyada sizi en iyi anlatacak dil yaptığınız işlerdir bu yüzden ilk önce kendinizden başlayın

8 -) Online Olun, Ufak Tefek Projelerde Bulunun:

Grafik tasarımcıyı tatmin edecek iki şey vardır; ilki, yaptığı tasarımın içine sinmesi, ikincisi, yaptığı tasarımın yayınlanıp insanlar tarafından görülüp, beğenilmesi bu sebeple yaptığınız tasarımları yayınlayın ve insanlara sunun. Ufak çaplı platformlara iş yaparak kendinizin işlerini daha da çok yayabilirsiniz. Bu olay size inanılmaz büyük bir heves ve özgüven sağlayacaktır.

9-) Sabır ve Uzun Süreli Çalışma:

Grafik tasarım işinde ustalaşmak uzun süreli çalışma saatlerinden geçer 1 ayda 2 ayda öğrenilecek bir iş değildir. Sürekli çalışmalar ortaya koyun ve işlerinizin kapasitesini daha da büyütün. Profesyonel ve sistemli işlerde çalışın. Bunları yaptıktan sonra zaten sizin kendinizi ifade etmeniz gerekmeyecek bile. Portfolyonuz konuşacak.

Grafik Tasarımcının Teknik Açıdan Bilmeniz Gerekli Kavramlar ve Beceriler

Renkler: Renklerin psikolojisi tasarımınızın anlamını tamamıyla değiştirecek bir kavaramdır bu sebeple Renklerin psikolojisini, kullanım alanlarını ve ne temsil ettiklerini bilmeniz gerekmektedir.

Tipografi: Tipografi de renk gibi tasarımın anlamını tamamı ile değiştirecek bir kavramdır. Her yazı karakteri her konuya uygun değildir. Tipografiyi ve yazı karakterlilerini iyi bilmeniz gerekir.

Boşluk (espas): Boşluk tasarımın daha ferah anlaşılabilir hale getirilmesine yarar. Her yeri yazı olan bir çerçevede kimse nereye dikkat edeceğini bilmez.

Perspektif: Perspektif tasarımınız gerçekçiliğindeki en önemli kavramlardan biridir göze ve fiziğe ters olan bir şekil insan gözünü çok rahatsız eder ve başarılı bir tasarım ortaya komanıza engel olur.

Şekiller ve Hareket: şekillerin yapısı sayesinde tasarımınıza hareket ya da sağlamlık katabilirsiniz.

Bir Grafikerden Ne Beklenir?

Bir grafik tasarımcıdan ürün ve hizmeti tam olarak müşteriye vermek istediği mesajla ulaştırması beklenir. Müşteriyi harekete geçirecek veya amacına uygun davranılmasını sağlayacak tasarımlar teknik olarak başarılı tasarımlardır.

Grafik Tasarımın Çalışma Alanları Nelerdir?

Bir grafiker kendini görsel alanda doğru ifade etmek isteyen her yerde çalışabilir. Ama genel olarak bakıldığında, basın ve yayın hizmetlerinde, Reklam departmanlarında, ajanslarda, yazılım şirketlerinde kolaylıkla çalışabilir.

Grafikerin Çizim Yeteneğine İhtiyacı Var Mı?

Daha başarılı ve oturaklı bir tasarım için mükemmel bir çizim yeteneği olmasa da başarılı bir çizer olması gerekmektedir.

Grafikerlerin Matematiğe İhtiyacı Var Mı?

Temel düzeyde hesap ve geometri bilmesi gerekmektedir çünkü basılı işlerde ve büyük çaplı işlerde oldukça fazla işlem yapılmakta. Sayısal mantık becerilerinizi geliştirin

Grafiker Olmak İçin ‘Grafik Tasarım bölümü’ okumam gerekiyor mu?

Teknik olarak grafiker olmak için bir belgeye ya da onaya gerek duyulmuyor ama kendinizi adamanız gereken bir meslek olduğu için grafik bölümünü okuyarak teknik anlamda kendinizi geliştire bilirsiniz ya da araştırarak bir çok şeyi kendi başınıza öğrenebilirsiniz. İş sizde bitiyor.

Yazar: Bilal ÇETİN