Portfolyo Nedir? Nasıl Hazırlanır?

- Advertisement -

İçindekiler

Portfolyo Nedir?

Portfolyo Kelime anlamı olarak dosya, evrak çantası anlamına gelse de asıl anlamı yaptığımız ve ya yapılan işlerin bir araya getirip derleme yapılmasıdır. Finanstan, sanata birçok alanda kullanılan portfolyo kelimesini, biz hizmet ve sanat alanında inceleyeceğiz. Sanat camiasında portfolyo, portfolyo çok önemli bir kavramdır. ‘Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz’ atasözü bizlere portfolyo sahibi olmanın neden bu kadar önemli olduğunu açıklamakta. Bir iş konusunda sözleşme yapmadan veya işi bir kişiye vermeden önce incelenilecek ilk unsur muhakkak kişinin portfolyosu olmasıdır. Kişinin sadece portfolyosuna bakarak verilecek işi başarıyla teslim edip edemeyeceği hakkında büyük bir öngörü elde etmiş olursunuz.

Portfolyo Nasıl Hazırlanır?

Portfolyonuz, sizin çalışmalarınızın toplamıdır bu yüzden portfolyo hazırlamaya başlamadan önce kendinizi iyi tanımanız gerekmektedir. Çünkü portfolyonuz iş hayatında sizin dış görünüşünüzden sonraki veya en önemli ilk izlenim amacıdır. İşe kendinizi tanıyarak başlayın ki başka insanlara da kendinizi iyi ifade edebilesiniz. İş hayatında hangi aşamada olursanız olun etkili bir portfolyo sizi yerlere getirebilir.

  1. İlk aşama olarak portfolyonuza koyulacak çalışmalarınızı seçmelisiniz. Bu koyacağınız çalışmalar her yaptığınız çalışmalar olmasın en iyileri Yaptığınız her çalışmayı koyarsanız, bunların içinde özensiz hazırladığınız, zaman sıkıntısı yaşadığınız ya da sadece kötü hissettiğiniz zamanlardaki işleriniz olabilir. Karşı tarafa kötü bir izlenim bırakmamak için sadece en iyi işlerinizi koyun.
  2. Kendi markanızı oluşturun, kendi imajınızı yansıtacak bir logo ve renkler sayesinde daha kurumsal ve prestijli bir portfolyoya sahip olabilirsiniz.
  3. Yaptığınız işleri tarihsel sürece yerleştirin. Tarihsel sürece yerleştirilmiş çalışmalar, insanlara hangi zaman aralığında hangi işleri yaptığınızı, işleriniz arasındaki sürede kendinizi ne kadar geliştirdiğinizi ve en önemlisi kaç yıllık deneyiminiz olduğunu aktarmanın iyi bir yoludur.
  4. Çalışmalarınızın derlemesinde bütünlük sağlayın, portfolyonuz için genel bir tasarım oluşturun, tüm çalışmalarınızı o taslağın içinde barındırın. Bu bütünlük sayesinde karşı tarafa muazzam bir devamlılık hissi uyandırırsınız.
  5. Çalışmalarınız altına o çalışmanın süreci hakkında ve kendiniz hakkında ufak notlar düşün. Bu çalışmanızı inceleyen kişilerin, çalışmayı daha iyi analiz etmesini sağlayacaktır.
  6. Portfolyonuzun sonuna iletişim bilgilerinizi eklemeyi unutmayın. Bu sayede portfolyonuzu inceleyip beğenmiş birisi, sizinle kolaylıkla irtibata geçebilir. Belklide yeni denizlere yelken açmanızı sağlar.
  7. Portfolyonuzun çıktısını alın. Ne zaman portfolyonuza ihtiyacınız olacağını bilemezsiniz. Tabi ki online olarak portfolyonuzu bulundurun ama çıktı çoğu kurumda ve görüşmelerde daha dolu ve daha etkili bir izlenim bırakmakta.
  8. Son olarak portfolyonuzu paylaşın, paylaşılmayan portfolyonun hiçbir anlamı yoktur. Portfolyonuzu paylaşmaktan çekinmeyin.

Bu aşamaları izleyerek hazırlayacağınız bir portfolyo iş hayatında sizlere çok iyi bir saygınlık kazandıracaktır. Belki de yeni iş kapılarını çok daha kolay bir şekilde aralayacaksınız. Kendinizi iş alnında ifade etmenin ve yeterliliğinizi en iyi şekilde karşı tarafa aktarmanızın yolu kesinlikle bir portfolyo sahibi olmaktır.

[vc_accordion active_tab=”false” title_size=”h3″ style=”2″][vc_accordion_tab title=”Başkasının işini kendi portfolyoma koyabilir miyim?”]

Tabi ki de hayır. Bu hem etik olarak doğru bir davranış olmamakla birlikte kanunen de suç sayılabilecek bir davranıştır. Portfolyonuza kendi işlerinizi koyun.

[/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Portfolyo tasarlamak ne kadar sürer?”]

Portfolyo hazırlamak mantıken ölene kadar bitmeyecek bir süreçtir. Hayatınızın her anında her zaman portfolyonuzu güncelleme ihtiyacı duyabilirsiniz.

[/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Portfolyomu nerelerde hazırlarım?”]

Portfolyonuzu çoğu düzenleme uygulamasından gerçekleştirebilirsiniz. Online olarak Behance, Adobe Portfolio gibi sitelerden hazırlayabilirsiniz.

[/vc_accordion_tab][/vc_accordion]

Yazar: Bilal ÇETİN

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Öne Çıkan Yazılarımız