Call To Action İngilizceden dilimizde girmiş bir kelime olarak karışımıza çıkmaktadır. Direkt olarak Türkçeye çevrildiğinde eylem çağrısı olarak çevrilmektedir. Call To Action gün içince bir marketing ve tasarım terimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Marketing ve tasarım açısından bakıldığında harekete geçirici mesaj olarak çıkmaktadır. Genellikle bir kampanya görseli oluşturulduğunda kullanıcıyı sonuç ya da dönüşüme yönlendirmek için tasarımın veya metnin bir kısmına metin veya buton şeklide yerleştirilmesine denir. Call To Action metinleri genellikle ‘Hemen harekete geç’ ‘Hemen sipariş ver’ Hemen Satın Al gibi harekete geçirici metinlerdir. Bu metinler sayesinde hedef kitlesine yapması gerekeni söyleyerek, reklamın dönüşüm oranını arttırılmaktadır.
Günümüz çağının dijitalleşmesiyle markalar da dijitalleşiyor, markaların dijitalleşmesiyle reklamlar da dijitalleşiyor, reklamların dijitalleşmesiyle, iletişim süreci de dijitalleşiyor. İletişimin dijitalleşmesiyle ortaya çıkan Call To Action, kullanıcıyı kolay ve işlevsel hedeflenen sayfaya yönlendirmeye yarayan bir terimdir. Kullanıcıyı görselde, sayfada, içerikte, herhangi bir dış sayfaya yönlendirmek gerektiğinde, dikkat çeken bir buton sayesinde hedeflenen sayfaya yönlendirmesine ya da kullanıcıyı tıklamaya ikna etmeye yarar.
İçerik
Call To Action’ın Önemi
Call To Action özellikle reklam kampanyalarında kullanılan yapılardır. Reklamlar çoğunlukla, dönüşüm odaklı olduğundan, reklamın dönüşüm oranı oldukça önemlidir. Bir reklamın dönüşüm oranını arttırmanın en iyi yolu reklam kampanyasının kendini en iyi şekilde açıklamasından geçer. Açıklayıcı bir reklam ve kullanıcılara nasıl sonuç alacağını gösteren bir Call To Action reklam kampanyanızda önemli bir dönüşüm oranı sağlar. Müşterilerinize Nasıl satın alacağını veya kampanyadan yararlanmak için neler yapması gerektiğini görsel içinde ‘hemen mesaj at’, ‘Web sitesini ziyaret et’, ‘Profili ziyaret Et’ gibi belirterek, onlara bir yol haritası sunarak sonuç oranını arttırabilirsiniz. Sonuç oranlarında Call To Action’ın yeri oldukça fazladır. Bunun yanında Call To Action’ın önemi şunlardır;
- Reklam kampanyalarınızın dönüşüm oranını arttırışınız,
- Müşterilerinize ne yapması gerektiğini söyleyerek onların kafasında soru işareti kalmasını engellersiniz
- Görselde bir kontrast oluşturacağınızdan, reklamınızın dikkat çekme olasılığı artar,
- Tıklanma oranlarında önemli bir artış sağlar,
- Rekabet ortamında öne çıkmanızı sağlar,
- Müşterilerinizi doğru yönlendirdiğinizden satışlarınızda ve iletişime geçme oranlarınızda ciddi bir artış gözlemlenmektedir.
1-) Reklamlarınızın Performansını Arttırır:
Görsel reklamlarda genellikle tıklanma hedeflenir. Bu tıklanma oranını bir Call To Action’la oldukça yükseltebilirsiniz. İlgi çekici bir kırmızı buton herkesi tıklamaya teşvik eder.
2-) Hedef Kitleyi Bir Sonraki Aşamaya Kolaylıkla yönlendirir:
Bir sayfa tasarımında içeriği girdikten sonra kullanıcıyı son işleme gönderecek bir buton kullanıcının işini oldukça kolaylaştıracaktır. Bu kolaylık hedefinizin gerçekleşme oranını oldukça artıracaktır
3-) Rakiplerinin arasından sıyrılma
Rakiplerinizle aynı sayfada olduğunuz bir platformda içeriğiniz kalitesinden sonra önemli seçilme nedenlerinden birisidir. Aynı özelliklerin sıralandığı bir platformda görselinde Call To Action olan bir içeriğin seçilme olasılığı diğerlerine göre oldukça yüksek kalacaktır.
CTA Nasıl Yapılır?
CT2 yapmanın en iyi yolu, kullanıcılarınıza veya potansiyel müşterilerinize doğru zamanda ve doğru yerde ne yapması gerektiğini söylemenizden geçer. Doğru zaman ve doğru yer olayını daha detaylı açacak olursak; Kullanıcılarınızın acil erişmesi gereken bir nokta veya sayfa varsa doğru zamanda ne yapması gerektiğini kullanıcılarınıza anlatırsanız, dönüşüm oranını ciddi bir şekilde etkileyecektir. Doğru yer ise kullanıcının yazıyı veya kampanyayı okuduktan sonra dikkat çekecek bir yerde ne yapması gerektiğini söylemenizden geçer. Bir kampanya metni söyledikten sonra hemen altına ‘İletişime Geç’ C2A’sı yerleştirirseniz kullanıcı o bütana yüksek ihtimalle tıklayacaktır.
C2A’lar hem metin hem buton hem de görsel olarak kullanılabilirler. Hangi formatta olursa olsun oluşturulan yapı bir yere yönlendirmesi gerekmektedir. Bu yönlendirmeyi yapmanın en iyi yolu, oluşturduğumuz C2A’ya bir bağlantı (Link) adresi vererek, bu materyali bir hypermetin formatına dönüştürmekten geçer. Vereceğimiz linki hedef nokta sayfası olduğundan emin olduğumuz zaman C2A’mız hazır olmuş olacaktır.
Ayrıca Bakınız; Eğer bağlantı nasıl verilir bilmiyorsanız, ‘Link nasıl yapılır?’ yazımızı inceleyebilirsiniz.
Call To Action Nasıl Kullanılmalı?
Call To Actionlar kullanıcıyı hedef noktasına doğru şekilde yönlendirmeyi hedefleyen yazılar olduğundan dolayı, sayfadaki yeri, rengi, formatı oldukça önemlidir. Call To Action Nasıl Kullanılmalı sorusuna gelecek olursa, Call To Action kullanırken dikkat etmeniz gereken unsurlar şunlardır;
- Call To Action reklam kampanyasının sonunda kullanıcıya ne yapması gerektiğini söylemeli,
- Call To Action genel yapıdan farklı öne çıkan bir renkte olmalı,
- Call To Action kullanıcıyı harekete geçirecek (Hemen, Şimdi) mesajlar içermeli,
İçerikten Farklı Vurgulanması:
Call To Action bir buton şeklinde olması gerektiğinden, içerikten farklı olması gerekmekte ki varlığını hissettirip (içeriğe kontrastlı bir renk iyi işlev görür) kendisinin üzerine basmasını sağlamalıdır.
İçeriğin Önüne Geçmemeli:
Call To Action sizin içeriğinizi 2.aşamaya taşımasını sağlar o yüzden hiçbir zaman Call To Action görsele ilk bakıldığında ilk fark edilen unsur olmamalı.
Call To Action’nın Konumu:
Yukarda içeriğin önüne geçmemeli dedik. Kullanıcı içeriği okuduktan sonra Call To Action’ı görmeli bunu da insan gözünün okuma ve görme önceliğinden yararlanıyoruz. İnsan gözü soldan sağa yukardan aşağı okur yani Call To Action’ımızı sol üste yerleştirmek büyük bir hata olur. Okuma kuralına göre içeriğin okuması bittikten sonra hemen altında ya da yanına içerikten kopmayacak bir şekilde yerleştirilmelidir.
Harekete Geçirici Mesaj
Call To Action’ların asıl amacı harekete geçirmek olduğundan butonların içeriği ‘Hemen Satın Al’ ‘Hemen İncele’ gibi harekete geçirmeyi tetikleyen mesajlar olmalı.
Call To Action Örnekleri
Call To Action’ın nasıl olması gerektiğinden bahsettik, Call To Action’da metnin önemi oldukça fazladır. Sizin için Call To Action Örnek Metinlerini hazırladık;
- Hemen İncele
- Şimdi İletişime Geç
- Hemen Sipariş Oluştur
- Mesaj Gönder
- Web Sitesini Ziyaret Et
- Satın Al
- Sepete Ekle
- Ürünü İncele
- Fırsattan Yararlar
- Ücretsiz Kaydolun