İnsanlar çoğu buluşunu ve icadını doğayı gözlemleyerek bulmuştur. Günümüzde kullandığımız birçok icat doğadan ilham alınarak tasarlanmıştır.
İlham alınmanısının en büyük sebebi doğada ve dünyamızda yüzyıllardır süre gelen bir rekabet ve evrimin mevcut olmasıdır. Her canlı farklı coğrafi koşullarda, farklı rekabette ve yaşam şartlarında evrimleştiği için, doğa şarlarına uygun ve adapte olacak özellikleri evrimleşmiştir. Her canlının doğada bir avantajı bulunmaktadır bu avantajlar ise dünyamızda bulunan fizike ve doğa şartlarına uyumlu olacak şekilde evrimleşmiştir.
Biz insanlar da kompleksleşen ve gelişen yaşamlarımızda bir çok yeni özelliğe ihtiyaç duyarız. Çünkü insanın doğadan ayrı sosyolojik bir seçilim baskısı bulunmaktadır. Ve bu baskı sonucu insanların yeni özelliklere ihtiyacı ortaya çıkar. İnsan daha hızlı olma, daha korunaklı olma, enerjiyi daha verimli kullanma gibi çeşitli özelliklere ihtiyaç duyar. Ama ölümcül veya yüksek bir seçilim baskısı olmadığı için kalıtımsal olarak bir evrim beklenemez ve insanların o kadar da zamanı yoktur. Bu yüzden insan diğer canlılara kıyasla en iyi şeyi yapar. İcatlar ve buluşlar ortaya çıkarır. İnsanlar sorunlarını nesillere bırakmadan icatlarıyla çözebilir hale geldi. Ve insan yeni bir ihtiyacı veya sorunu doğduğunda bir icat yapması gerektiğinde ilk yaptığı şey doğada benzer sorunlarla karşılaşan canlılara bakar. İnsan doğadaki canlıların özelliklerinden ve sorun çözme metodundan yararlanarak bir çok yeni icadlar yapmıştır. Bu yazımızda sizelere insanın doğadan ilham alarak, icat ettiği teknolojik icatları listeleyeceğiz.
İçerik
Uçaklar/Kuşlar
Uçmak hiç şüphesiz çok büyük bir avantaj. Bir yerden bir yere dağ, bayır tepe aşmadan çok hızlı bir şekilde ulabilirsiniz. Yada sizi avlamak isteyen kara avcılarından uçarak çok kolay bir şekilde kaçabilirsiniz. Özellikle kuşların bu özelliğinden imrenen insanlar, her zaman uçmak istedi. Bu yüzden uçan canılılar olan kuşları hep gözlemledi. Onların nasıl havada kaldığını nasıl yükseldiğini, denge sistemlerini inceleyen insanlar sonunda bir kuş gibi uçamamızı sağlayan uçakları icat etti. Kuşlar gibi kanatları olan bu araçlar bize uçmayı sağladı.
Tanklar/Zırhlar
Her canlıların diğer canlılarla, avcılarla mücadele edebilmek için belli başlı savunma sistemleri vardır. Bu savunma sistemlerinden en etkileyici olanlarında biri de bir zırh görevi gören kabuklardır. Dışardan gelecek saldırılara, darbelere kaşı koruyucu katmanlar, kabuklar bulunmaktadır. İnsanlar da birbirleriyle savaşmaya başladığında bu tarz koruyucu özellikler çok fazla değer kazandı. Bu yüzden zırlar yapmaya hatta işi daha da ilerleterek, bir kaplumbağa gibi kendini koruyabilen tankları icat etti
Güneş Enerjisi Sistemleri
Bitkiler çok büyük enerji kaynağı güneşten gelen ışınlardır. Btikiler yapraklarında bulunan mekanizmalar sayesinde güneşten gelen ışınları birer enerjiye çevirebilmektedirler. İnsanlar bitkilerin bu özelliğini keşfettikten sonra tıpkı bir bitki yaprağı gibi güneş enerjisinden enerji üremeyi icat ettikler. Bitiklerden ilham alınarak güneş enerjisi panelleri icat edildi.
İğneler ve Sivrisinek
Sivrisinekler kan ile beslenen canlılardır kafalarında bulunan ince borumsu yapısı sayesinde bir deriyi delip içindeki kanı emebilmektedirler. Sivrisineklerin bu özelliğini gözlemleyen insanoğlu. derinin altına enjeksiyon yapabilceği bir sistem icat etti: İğneler.
Kamuflaj Teknolojileri
Kamuflaj çoğu canlının en büyük savunma mekanizmasıdır. Doğanın ve çevrinin renklerine karışarak, belirginliğini fark edilirliğini, kontrastını düşürmektedirler. Bu özellik doğadaki en büyük savunma mekanizmalarından birisidir. İnsan çok kısa sürede çok hızlı dünyaya yayıldığından kamuflaj özelliği pek bulunamamaktadır. Ama bu özelliği çok önceden diğer canlılardan almış ve avcılık döneminde dahi çeşitli kamuflaj metodları kullanmıştır. Günümüzde iste bir çok kamuflaj teknolojileri %100 şekilde doğadan ilham alınarak icat edilmiştir.
Yunuslar Yarasalar ve Radarlar
Çoğu canlı ses frekanslarıyla çevresini algılar ve cisimleri tespit eder. Yarasalar ve yunusalar gibi bir çok canlı çevresine bir ses gönderir ve o sesin bir nesneye çarpıp geri dönmesiyle etrafını algılar. Bu özellik özellikle insanların deniz altını ve etrafını algılaması için çok önemliydi. Bu sebepten dolayı doğadaki bu canlılardan ilham alarak ses ve seslerin yasıması prensibiyle çalışan radarları icat etti.
Hızlı Tren ve Kuşlar
Hız insanlığın her zaman daha fazlasını istediği bir kavramdır. Çünkü hız sayesinde zamandan çok büyük tasarruf sağlayabilmekteyiz. Bu sebepten sürekli bir gelişim yolu aramaktayız. Dünyamızda hava sürtünmesi olduğundan dolayı enerjinin korumu kanunu sebebiyle, sürekli hızlanamıyoruz hızımızı bu sürtünme çok fazla kesiyor. Bu sebepten dolayı havada hızlı haraket eden canlılar sayesinde aerodinamik keşfettik ve aerodinamik uygun icatlar yaptık. Bu icatlardaki rol hiç şüphesiz havada çok yüksek hızlar yapan kuşlar ve bu kuşların vücud şekilleriydi.
Helikopter
Yusufçuk böceği olarak bilinen ve kanat sistemleri sayesinde uçabilen bu türü gözlemleyen insanlarlar. Kanat türüne şekilde ve haraketinden esinlenerek helikopterleri icat ettiler.
Paletler ve Ördekler
Aynı havanın sürtünmesi olduğu gibi suyunda bir sürtünmesi bulunmaktadır. Suda daha hızlı ve kontrollü bir hareket yapmak isteyen insalar yine ilk olarak bu konuda doğadaki rahat ve hızlı hareket eden canlıları gözlemledi ve onları ayaklarını, yüzgeçelerini gördü. Özellikle öreklerin olmak üzere perde ayaklıların sudaki hareketlerinden etkilenen insanlar bugün dalgıçların çok sık kullandığı paletleri icat etti.
Ampul/Ledler
Ampuller ve ledelerin icadında da doğadaki canlılar önemli bir rol oynakta, doğada ışık saçan canlıları başta ateş böceklerini inceleyen insanlar bu büyük avantajı kendilerine kullanmak için ampul ve led sistemini geliştirdi. Belki direkt olarak ihlam sağlamış olmasa bile ateş böcekleri ampul ve ledilerin icadında ilham kaynağı muhakkak olmuştur.