Histogram Nedir, Ne İşe Yarar?

- Advertisement -

Histogram, bir fotoğraf makinesi elimize aldığımıza ya da fotoğraf düzenleme programlarında sıklıkla karşılaştığımız bir tablodur. Histogramla ilgili bilinmesi gereken en önemli şey histogram, bir kriter, kalite skalası değil, bir veri tablosu olduğudur. Bu veri tablosu bize fotoğrafın iyi mi kötü mü olduğunu söylemez, fotoğrafta ne kadar ışık olduğunu söyler. Bunu nasıl söyler, elimizde olan tabloyu 4’e bölerek söyler, sol taraf saf siyahtan sağ tarafın saf beyazın olduğu bir akış tablosudur. Anlatmak isteyeceğiniz anlatıya göre, histogramdan bilgi edinebilirsiniz.

Örneğin bir fotoğraf çektiniz. Bu fotoğraf hight-key dediğimiz yüksek beyaz olan bir çalışma histogramın, direk sağ tarafında bir yoğunluk oluşucaktır. Ya da low-key dediğimiz, siyah ağırlıklı bir fotoğraf çalışmasında, bu sefer de sol tarafında bir yoğunluk olacaktır. Bol kontrastlı bir çalışmada ise, dengeli bir grafik sergileyecektir. Kısacası histogram bize ışığın yoğunluğunu anlatan bir tablodur fotoğrafın kalitesini belirleyen bir tablo değildir. Bir diğer kullanım alanı da bazen  LCD ekranlar fotoğrafın tam ışık yoğunluğunu yansıtmıyor bu gibi durumlarda histograma bakarak fotoğrafın istenilen ışık denginde olup olmadığını öğrenebiliriz.

Histogram Ne İşe Yarar?

Histogram, bir fotoğrafın tonlama değerlerinin dağılımını gösteren bir grafiktir. Bir fotoğrafın tonlama değerleri, siyah-beyaz fotoğrafçılıkta renk olmamasına rağmen görüntüdeki tonların parlaklık düzeyleridir. Yani, histogram, bir fotoğraftaki tonların nasıl dağıldığını göstererek fotoğrafın parlaklık, kontrast ve renk dengesini değerlendirmek için kullanılır.

Histogram, fotoğrafın ışık koşullarını anlamak ve fotoğraftaki tonlama dengesini ayarlamak için önemlidir. Fotoğrafın tonlama değerleri, fotoğrafın parlaklığını etkiler. Eğer fotoğraftaki tonlar çoğunlukla orta veya gri tonlardaysa histogramın orta kısmında büyük bir tepe oluşur. Ancak eğer fotoğraftaki tonlar siyah ya da beyaza yakınsa, histogramın sol veya sağ tarafında yüksek bir tepe oluşur.

Histogram, fotoğrafın işlenmesi veya düzenlenmesi sırasında da kullanılır. Fotoğrafın tonlama değerlerindeki dengesizlikleri göstererek, fotoğrafın görünümünü düzenlemek için gereken ayarlamaları yapmamızı sağlar. Örneğin, fotoğrafın parlaklığı artırılabilir, kontrast artırılabilir veya renk dengesi ayarlanabilir.

Histogram, fotoğrafın teknik kalitesini değerlendirmek ve iyileştirmek için kullanılan önemli bir araçtır. Fotoğraf çekimi sırasında veya sonrasında, histogramın doğru şekilde kullanılması, daha iyi fotoğraflar çekmek için yardımcı olabilir.

Yazar: Bilal Çetin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Öne Çıkan Yazılarımız