Jumpscare oyunlarda, dizilerde, filmlerde veya internette insanları anlık olarak korkutmak için hazırlanan yüksek sesli videolara denir. Jumpscare insanların hiç beklemediği bir anda veya başka bir konuya çok odaklandığı sırada, kişinin karşısına yüksek sesle ve ani görüntü değişimleriyle bir nesne çıkarılmasıyla oluşturulur.
Jumpscare’a korkulmasının sebebi kişinin hiç beklemedik anda ani bir dürtülmeyle karşılaşılmasıdır. Herhangi bir travmatik durum yoksa anlık olarak korkulup duygusu çabuk geçmektedir. Aslında jumpscare vakalarına hemen hemen hepimiz zamanında çocukken çok karşılaşmış/yapmışızdır. Bir yere saklanarak, gelen kişiye ani olarak çıkışarak ‘Bööö’ dediğimiz davranışlar birer jumpscaredir. Çok nefret edilen jumpscareleri zamanında çoğumuz uygulamıştır. İnsanın en ilkel duygularını tetikler ve en basit korkutma metodurur. Korkutma metodunun bu kadar basit olması, sinema, dizi, film, oyun sektöründe oldukça tercih edilmesine yol açmıştır.
İçerik
Jumpscare Teknikleri
Jumpscare, genellikle korku filmleri, video oyunları ve korku temalı diğer medya ürünlerinde kullanılan bir tekniktir. Jumpscare, izleyiciye veya oyuncuya ani bir korku veya şok hissi vermek için tasarlanmış bir sahnedir. Bu teknik, genellikle beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan ani bir görüntü, yüksek bir ses veya beklenmedik bir hareket gibi faktörlerle oluşturulur. İşte bazı yaygın jumpscare teknikleri:
- Ani Görüntü Değişimi: Görüntü ani bir şekilde değişir ve bir canavar, hayalet veya ölü karakter gibi bir şey belirir.
- Yüksek Sesler: Ani bir patlama, çığlık veya diğer yüksek sesler jumpscare’ı tetikleyebilir.
- Beklenmedik Hareket: Hareket eden bir nesne veya karakter, ani bir şekilde izleyici veya oyuncuya doğru koşar veya zıplar.
Bu tekniklerin kullanımı, birçok insanı korkutmak ve şaşırtmak için oldukça etkili olabilir. Ancak, aşırı kullanımı veya kötü bir şekilde yapılan jumpscarelar, insanların psikolojik olarak rahatsız olmasına neden olabilir. Bu nedenle, jumpscare teknikleri kullanılırken dikkatli olunmalıdır.
Sinemada ve Filmlerde Jumpscare
Sinema ve filmlerde jumpscare çok sık tercih edilen bir metottur. Bunun başlıca sebebi sinema salonunda izleyen kişi daha büyük bir görüntüye ve daha yüksek sese sahip olduğu için yapıma kendini çok daha fazla kaptırıyor. Bu durum gerçekçiliği de arttırıyor. Odaklamış izleyiciye hiç beklemediği anda yüksek sesle ani bir nesne karşılarına çıkardığımızda izleyici jumpscareden korkuyor. Korku filmlerinde tercih edilen bu yöntem. İzleyiciyi çok kolay ve başarılı bir şekilde korkutmaktadır. Bu korkutma etkisi çok kısa süreli olduğundan, izleyiciyi çok da filmden kopartmadan tekrardan filme çekebiliyor. Bu sebeple çok fazla tercih edilmektedir.
Oyunlarda Jumpscare Kullanımı
Filmlerin aksine oyunlar insanları daha fazla kendine çeken aktivitelerdir. Oyunlarda senaryo oynayan kişiye göre şekillendiğinden ve işin gidişatını oyuncu belirlediğinden oyuncu oyuna çok daha odak bir durumdadır. Bu sebepten dolayı oyunlarda oyuncuyu korkutmanın en kolay yolu jumpscare yerleştirmektir. Oyuncu çok odaklı ve dikkatli bir şekilde oyunu oynarken bu durumla karşılaşması oyuncu üzerinde inanılmaz bir etki oluşturacaktır.
Günlük Hayatta ve Sosyal Medyada Viral Jumpscare’lar
Jumpscarelar, birisini korkutmak isteyen kişilerin ilk kullandığı en kolay yoldur. Bu sebeple hem günlük hayatımızda ani dürtülerle şaka amaçlı korkutmalara maruz kalabiliyoruz (ya da yapabiliyoruz).
Bunun yanı sıra internette en rahatsız edici durumlardan biri olan jumpscareler kesinlikle link yoluyla maruz kalınandır. Bir arkadaşınızın size attığı, saçma ve bir anlamı olmayan linklerden birden bağıran ve korkunç bir görünümlü görselle karşılamamız yüksektir. İnterneti aktif olarak kullanan herkesin başına gelmiş olan bu olay artık o kadar popüler değil özellikle 2010-2015 aralarında Facebook kullanan kişiler bu rahatsız edici durumla çok sık karşılaşmıştır.
Jumpscare’lerin Beyin ve Vücut Üzerindeki Etkileri
Her ne kadar direkt olarak bu konuya özel bir bilimsel çalışma kaynağı bulamasak da jumpscarelar çok da faydalı olduğunu söyleyemeyiz. Aniden korkutulan insanlara tramvatik sonuçlar doğurabilir. Özellikle küçük çocuklarda bu gibi olayların geceleri rüyalarına girmesi ve bilinç altında beklenmeyen korkulara yol açabileceğini düşünmekteyiz. Bu yüzden birine jumpscare şakası yapmadan önce iki defa düşünmenizi öneririz.