Kitle, kısaca ikiden fazla insanın bir araya gelmesidir. İnsanlık tarihi boyunca kitle oluşumu çok önemli bir kavram olmuştur. İlk çağda insanlar tarım sayesinde avcı toplayıcılıktan, yerleşik hayata geçmiştir ve güçlenip nüfusunu katlamış, vahşi hayvanlara karşı daha fazla önlemler almışlardır. İleriki dönemlerde, feodal düzenle taş duvarların arkasına saklanmış, kendilerinin gücünü bu kez kendi türü olan insana karşı güçlendirmiştir. Son olarak da sanayi devriminin gerçekleşmesiyle ortaya çıkan köyden şehre göç olarak bilinen göç hareketi geçekleşti.Sanayi devriminin oluşmasıyla, parası olan zengin kesim, toplu üretim olan fabrikasyon sistemine yatırım yaptı ve bu yatırım olumlu cevap verdi, sermayeleri arttı. Sermaye birikiminin artmasıyla beraber büyük bir iş gücüne ihtiyac duyuldu. Bu iş gücünü karşılamak için köyden kente göçler başladı. Bu göç insanları bir araya getirmeye başladı böylelikle artık kitle toplumu olşmaya başladı. Kitle toplumunun oluşmasıyla sınıflar da oluşmaya başladı. En al tabaka olan işçi(emekçi) sınıfı, en üst katmanda da sermaye sahipleri oluşturdu. Kitle toplumunun oluşmasıyla kitle kültürü, kitle tüketimi ve kitle iletişimi de oluştu.
Kitle Tüketimi Nedir?
Fabirikasyon sistemde insanların ‘modern times’ filminde olduğu gibi bir ürünü yapmak için 50 tane işçi çalışmakta. Fabrikalardan önce bir elbise yapmak için tek terzi yeterdi ve terzi gün sonunda diktiği elbiseyi ben yaptım diye bilmekteydi ama fabrikasyon sistemle beraber bant sistemi geldi her bir parçanın ayrı bölümleri oldu ilikçisi, düğmecisi, kalıpçısı, ütücüsü gün sonunda bu bant sisteminde çalışan birey bir bütün üretmemiş oldu. Üretilen ürün marka damgasıyla, şirket sahiplerinin bu ürün berim diyebilmesini sağladı. Fabrikada çalışan bir işçi ürettiği bir elbiseyi satın almak istediğinde, aldığı günlük paranın çok daha üstünde bir fiyatla karşılaşır ve aynı elbiseyi satın almak için çok daha fazla aynı elbiseden üretim yapmak zorunda kalır.Kitle Kültürü: insanların hızla bir araya gelmesiyle hızlı ve basmakalıp bir kültürde oluştu. Bu kültür insanların hepsinin aynı davranışları sergilemesi, aynı hobilierinin olması, aynı alışkanlıklarının olmasına yol açtı.
20.Yüzyılda Kitle İletişim
Kitlelerin bir araya gelmesiyle kontrol edilemeyen çok fazla sorunlar ortaya çıktı. Üst tabaka insanlar alt tabakayı kontrol etmek amaçlı kitle iletişimi, Kitle iletişim araçlarını kullanmaya başladı kitle iletişim araçları büyük çoğunlukla zengin kesimin elindeydi ve neredeyse alternatifi yok denecek kadar azdı.Bunların en büyük örneği ise gazetelerdi. Gazetenin maliyeti ucuz olduğundan ve günlük olduğundan en kısa şekilde kitlelere vermek istedikleri yolları gazetelerle gerçekleştirdi.
Bir diğer manipülasyon aracı da sinema oldu. Sinema, gerçekliği en iyi şekilde çarpıtan bir araçtı. Büyük iş adamlarının bu gücü kullanması kaçınılmazdı. Sinema yeni bir kitle iletişim aracıydı ve bu aracın insanlar üstündeki etkisi çok büyüktü. Lumier Kardeşlerin trenin gelişini insanlara seyrettirdiklerinde insanlar gerçek sanıp korkup kaçıştılar. Bu türlü büyük bir güç tabi ki iş adamlarının da dikkatini çekti ve bu gücü halkı manipüle etmek için filmler çekerek kullandılar.
En Önemlilerinden birisi de Radyoydu. Radyo frekans sistemiyle yayın yaptığından büyük yayın antenleri gerekmekteydi bu da alternatifsiz bir şekilde zengin insanların ve devletin elinde kaldı. İnsanların gazeteden sonra haber kaynağı olarak radyoyu tercih ediyorlardı. Bu da manipülatif olarak kullanımı kaçınılmaz hale geldi.