Matematik Neden Bu Kadar Zor?

Matematik okul hayatımıza başladığımız ilk andan beri eğitim-öğretim hayatımızda olan bir derstir. Genel olarak öğrencilere en çok zorlanılan ders hangisi diye sorulduğu zaman, çok büyük olasılıkla en zor dersin matematik olduğunu söyleyeceklerdir. Peki, matematik gerçekten bu kadar zor bir ders mi? Yoksa sadece bize mi zor gelmekte? Matematiği zor olarak adlandırmamızdaki en büyük temel neden, matematiği aslında bir ders olarak nitelendirmemizden kaynaklıdır. Eğer evrenin bir dili olsaydı, Bu dil yüksek ihtimalle matematik olacaktı. Bu yüzden matematiği sadece bir ders olarak bakmaktan ziyade, evreni anlamamızdaki bir anahtar olarak baktığımız zaman, bizlerin ufkunu açacak ve merak uyandıracak önemli bir konudur.

Doğru Matematik Temelinin Olmaması

Matematiği tanımlarken, en önemlisi matematiğin bir bilgi birikimi üzerine kurulu bir yapı olmasıdır. Yani matematik çözerken, önceki bilgi birikimimiz, oldukça önemlidir. Eğer size matematik zor geliyorsa, bunun en büyük sebebi, muhtemelen iyi bir temelinizin olmamasından kaynaklıdır. Bu yüzden matematik öğrenmeye, en temelden başlayıp güzel bir bilgi birikimi oluşturursanız, matematik sizin için o kadar da zor olmayacaktır.

Ezberci Sistem ve Matematik

Yazımızın girişinde, evrenin bir dili olsaydı, bu matematik olurdu diye bir söylemde bulunduk. Evren, bizlere çok büyük meraklar uyandıran ve çözülmesi gereken oldukça fazla soru bulunduran kavramdır. Bu sorunları çözmemiz için gerekli olan anahtar ise, muhakkak ki matematiktir. Bu kadar önemli bir konuyu eğitim öğretime Entegre ederken, öğrencilerin genellikle ‘Bu benim gerçek hayatta ne işime yarayacak’ gibi söylemleri ile karşılaşılmaktadır. Bu söylemin bu kadar yaygın olması, eğitim öğretimde öğrencilere, matematik konusunu gerçekten anlatmaktan ziyade, var olan bir formül üzerinden işlem yapmayı öğretilmesidir. Buradaki kilit nokta ise, öğrencilerin bu modelde,  dersi geçmek için formüllerin ezberlenmesi gerekmektedir. Bu olayda matematiği, zorlaştırır ve sıkıcı bir hale getirir.

Matematik ve Beyin Tipleri

Bilim insanlarına göre beynimiz, sol ve sağ olarak ikiye ayrılmaktadır. Sol beyin daha çok sanatsal, duygusal ve soyut kavramlarla ilgilenirken, sağ beyin, sayısal, matematik, işlem yapma gibi kavramlarla ilgilenmektedir. Her insanda beynin kullanım şekilleri değişiklik göstermektedir. Daha iyi anlatacak olursak, bir balığın ağaca tırmanması onun fizyolojik yapısı gereği, oldukça zordur. Sol beyin ağırlıklı düşünen kişilerde, bu örnekteki balık gibi, sayısal konularda oldukça zorlanabilmektedir. Tabii ki bu uçuk bir örnek olduğundan dolayı, matematik çözemediğimiz zaman bunun sebebini tamamen sol beyne atmak, kolaya kaçmak olacaktır. Tabii ki sağ ve sol beyinin gibi kavramların gerçekliği de unutulmamalıdır.

Matematiğinizi Nasıl Geliştirirsiniz?

Matematik, inanılmaz mimari gerektiren ve yapısal olarak bilgi birikimi isteyen bir konudur. Bu yüzden matematiğimizi geliştirirken, bu konuya oldukça ağırlık vermemiz gerekmektedir. Bu yazımızda matematiğin neden zor olduğunu ya da bize zor geldiğini, sizlere açıklamaya çalıştık. Tüm bu konulara rağmen, matematiğimizi geliştirebileceğiniz, bazı yollar bulunmaktadır. Bu yollardan bazıları şunlardır;

  • Matematiği geliştirmek için en önemlisi iyi bir temelimizin olması gerekmektedir. Bu yüzen temel konulardaki eksikliğinizi belirleyip, bu eksikliklerimizi bir an önce gidermeniz gerekmektedir.
  • Matematik birden gelişen bir şey değildir. Bu yüzden sabırla ve eksik olduğunuz konular üzerine çalışarak, zamanla geliştirmemiz gerekmektedir.
  • Bolca matematik pratiği yaparak bir alışkanlık elde edebilirsiniz.
  • Çoğu zaman eksik olduğumuz konuları saptamakta zorlanabiliriz, eksik olduğumuz konuları öğretmenlerimize sorarak, eksiklerimizi belirlemek gerekmektedir. Bu işte profesyonel olan kişiler, sizin eksikliğinizi kolaylıkla saptayacaktır.