MMORPG NEDİR?
MMORPG’nin açılımı Devasa Çok Oyunculu Rol Yapma Oyunudur. Bu oyun formatında oyuncu, kendine bir karakter yaratır ve oyunun fantazi dünyasında o karakterin hayatını yaşar. Bu tarz oyunların ilerleyişi genel olarak bir ana hikaye üzerine olsa da oyuncunun tercihine sunulan tonlarca yan görev ve hikaye sayesinde yaratılan oyuncu kimlerle etkileşime geçip kimlerle geçmeyeceğine göre karakterini ve oyun tarzını şekillendirebilir.
Hatta hiç görev yapmamayı bile tercih edip sadece diğer oyuncularla etkileşime girerek kendine farklı bir yol bile çizebilir. Bu tarz oyunlarda yüce bir büyücüden tutun, karanlıklarda yaşayan ve akşam avlanmaya çıkan cani bir vampire kadar seçenekleriniz vardır. Bu kadar seçeneğe ve olasılığa sahip bu oyun türü, yıllar boyu oyuncuların binlerce saat birlikte eğlenmesine ve zaman geçirmesine gebe olmuştur.
MMORPG’LERİN TARİHİ
Kökü 70’li yıllara kadar dayanan RPG’ler 80’lerde çıkan “Dungeons and Dragons” masa oyununun da yardımı ile dünya çapında kendine bir yer bulmuştur. 90’lı yıllarda bilgisayar üzerinden geliştirilmeye ve piyasaya sürülmeye başlayan Online RPG’ler oyun yapımcıları tarafından potansiyeli fark edilmiş olsa gerek diğer oyun türlerine göre daha özenli, büyük haritalı ve daha gelişmiş grafiklerle tüm oyun severleri kendine yavaş yavaş çekmeye başlamıştır.
90’lı yıllarda yaşanan bu küçük çaplı başarıyı izleyen ve 2000’li yılların başında “World of Warcraft” oyununu yayınlayan Blizzard şirketi yaptığı bu oyunla piyasaya bomba gibi düşmüş ve MMORPG tanımının gerçek bir örneğini önümüze sermiştir. Bu oyunun çıkışının ardından MMORPG oyunların yükseliş çağı başlamıştır desek yalan olmaz.
MMORPG OYUNLARIN YÜKSELİŞİ
World of Warcraft’ın yarattığı etkiyle dünyanın dört bir yanından farklı tarzlarda ve şekillerde MMORPG’ler geliştirilmeye ve piyasaya sürülmeye başlamıştır. Ülkemizde bu türün en çok tanınanları; Silkroad, Knight Online ve Metin2’dir. Bu yükseliş çağında kimsenin dilinden düşmeyen bu oyunlar çok uzun bir süre oyun dünyasına hükmetmişlerdir.
MMORPG OYUNLARIN DÜŞÜŞÜ
Tüm çalışanlarının yanı sıra, bu kadar oyuncuyu kaldırabilecek bir server ve veri tabanın da maliyeti eklenince şirketler kar edebilmek için oyun içi satış yapmayı uygun gördüler. Gerçek para ile satın alınabilen binbir çeşit ürünle birlikte, oyun içinde eşitlik bozulmaya başladı. Bu eşyaları satın alıp diğer oyuncuların önüne geçen diğer oyuncular terazinin dengesini tamamen bozmuştu. Bu satın alımları yapmayan oyuncular artık rekabetin öldüğünü deneyimleyince yavaş yavaş oyunu bırakmaya başladılar. Oyuncu grubunun büyük bir kısmını kaybeden şirketler bir süre sonra mega serverlerini açık tutmanın karlı olmadığına karar verdiler ve oyunları piyasadan yavaş yavaş kaldırmaya başladılar. Günümüzde hala sadık bir kitleye sahip olan birkaç MMORPG kalsa da insanlar artık bu oyun türüne kuşkuyla yaklaşmaya başladılar.
Birçok şirket hala zaman zaman yeni oyunlar tasarlayıp beta sürümlerini yayınlasalar da oyun dünyasının gelişen grafiklerine ayak uydurup bir de türün olmazsa olmazı büyük ve oyuncuların keşfedeceği haritalarla birlikte oyun finanse edilemeyip hikayeleri daha başlamadan bitmektedir.
Günümüzde görüntü açısından birkaç modifikasyon seçeneği sunan ve kodlaması ve geliştirmesi çok daha kolay olan MMOFPS ( First Person Shooter) oyunları son 5-6 yıldır ardı ardına piyasaya sürülmüş ve zayıflamış MMORPG türünün üstüne popülerleşerek son çiviyi de çakmıştır.
Fırsat buldukça insanlara sorduğum “Düzgün bir MMORPG oyun gelse oynamayı düşünür müsün?” sorusuna genelde aldığım cevap şu oldu; “Yıllardır öyle bir oyun bekliyorum zaten”
Bu cevaptan anladığım, piyasaya tutunamamış olsa da MMORPG oyunlar hala oyuncuların kalbinde önemli bir yere sahip ve yarın bir gün büyük bir patlamayla ikinci bir yükseliş çağının yaşanması hiç de uzak bir olasılık değil.