İnsan olarak bizlerin yaşamımızı sürdürmemiz ve iletişim kurmamız için sosyalleşme konusuna oldukça özen göstermemiz gerekmektedir. Çünkü sosyal bir çevrede bulunan birey olarak bizlerin, sosyalleşmemizle birlikte daha çok insanlarla birlikte hayatımızı idame ettirebiliriz. İnsanın diğer insanlardan kendisini soyutlarak yaşaması pek fazla beklenen bir durum değildir. Bu yönden “nasıl sosyalleşilir?” sorusuna baktığımız zaman, ilk olarak çevremizde bulunan insanlara samimi bir şekilde yaklaşarak onlara selam vermek, kendimizi tanıtmak, iki tarafından da ilgisini çekebilecek konular üzerinden konuşulması gerekmektedir. Yeni karşılaştığınız bir kişiyle ortak bir paydada buluştuktan ve selamlaştıktan sonra onunla birlikte arkadaş olmuş olunursunuz. Sonrasında ise karşı taraf ya da siz birbirinizi arkadaşlarınızın olduğu ortama sokup yeni arkadaşlarla tanışmasını sağlayacaksınız. Örneğin sizin yeni sosyalleştiğiniz kişi sizi kendi arkadaş ortamında götürdüğü zaman oradaki insanlarla birlikte tekrardan birbirinizi tanıma sürecine girip arkadaş çevrenizi genişletmiş olacaksınız. Sosyalleşirken yapılacak en önemli şeyler, karşı tarafından düşüncelerine karşı önyargılı olmamak, kendinize güven duymanız, empati kurmanız ve iyi bir görünümle elde etmiş olursunuz.
Sosyalleşirken Nelere Dikkat Edilir?
Yukarıda yer alan sosyalleşirken en önemli şeylere daha yakından bakacak olursak karşımıza ilk olarak karşı tarafın düşüncelerine karşı önyargılı olmamak gelir. Eğer karşı taraftaki kişiye karşı önyargılı olmazsanız onu daha iyi anlayacaksınız, onun düşüncelerine önem vereceksiniz ve böylelikle yeni tanıdığınız farklı bir insanın sizden farklı olmasına rağmen yine de “arkadaş” olabileceğinizi görebileceksiniz. İkinci olarak karşımıza çıkan kendinize güven duymanız konusu ise, eğer sosyalleşmek istiyorsanız kendinizi diğer insanların ortamına atmak ve onlara kendinizi iyi bir şekilde tanıtmanız gerekmektedir. Bu noktada baktığımız zaman güvenin iyi bir şey olması dışında fazla özgüvenin de girilen arkadaş ortamında sizin imajınızı kötü bir şekilde göstermesine neden olacaktır. Bu yüzden sosyalleşme konusunda bu kısımda oldukça dikkatli davranılması gerekmektedir. Üçüncü kısımda ise empati kurmak gelmektedir. Empati hem yeni oluşturacağınız arkadaşlıkta hem de normal arkadaşlığınız için olmazsa olmaz şeylerden biridir. Çünkü karşınızdaki arkadaşınızın sizden farklı bir insan olması sizinle her zaman aynı şekilde düşünmeniz anlamına gelmez. Bu yüzden karşı tarafın düşüncelerini ve duygularını daha iyi anlamak için her zaman empatiyle yaklaşırsanız sosyalleşme süreciniz daha kolay olacaktır. Son olarak karşımıza iyi görünüme sahip olmak çıkar. Sosyalleşme konusunda her insanın ilk olarak dikkat ettiği şey dış görünüş ve ilk izlenim olmaktadır. Bu yönden baktığımız zaman iyi bir görünüşe sahip olup yani saç, yüz, kıyafet gibi şeylerinizin özenli olması daha ilk konuşmaya başlamadan önce karşı tarafın sizinle sosyalleşme sürecine yardımcı olmuş olursunuz.
Sosyalleşmenin Faydaları Nelerdir?
Sosyalleşmenin genel olarak faydalarına baktığımız zaman, bireyin arkadaş ortamının genişlemesini, psikolojik ve sosyolojik olarak iyi bir konuma gelmesini sağlar. Bütün bunlar insanın doğasında var olmasından dolayı, sosyalleşme konusunda da insanların iyi bir şekilde hareket etmeleri sonucunda kendi yaşamının daha iyi bir şekilde devam etmesini sağlamış olur.