Sanal arkadaşlık fiziksel ortamın dışında, sanal bir ortamda tanışan ve vakit geçiren bireyler arasındaki arkadaşlık ilişkisine denmektedir. İletişimin birçok mecrası/ortamı bulunmaktadır. Arkadaşlık, herhangi bir bireylerin bir birine sevgi ve saygı beslemesine denmektedir. Sanal arkadaşlık ta ise ortam fiziki bir temasın olmadığı ortamlarda gerçekleştirilir. İnternetin, medya araçlarının gelişmesiyle, dünyanın çok daha küresel olması sebebiyle kişi, kendini en iyi anlayan, en iyi sohbet edebilecekleri arkadaşları sanal ortamda bulabilir. Bu gelişen teknolojinin insan iletişimine katkı sağladığı bir kavramdır. Sanal arkadaşlığın, ileriki teknolojilerde çok daha konuşulacak ve tartışılacak bir konu olduğunu görebilmekteyiz.
İçerik
Sanaldan Arkadaş Olunur Mu?
Evet, sanal arkadaş olabilir. Fiziki ortamda çok fazla zaman geçiren ve arkadaşlarıyla fiziksel ortamda tanışan insanlar için sanal arkadaşlık çok tartışmalı bir kavram olarak karşılarına çıkabilmektedir. Bunun sebebi kendi arkadaşlarıyla geçirdikleri zaman ve eğlence anlayışından kaynaklı olduğunu düşünmekteyim. Yeni nesilde ise, eğlence anlayışları ve vakit geçirdikleri ortam sanal ortam üzerinden olduğundan, bu ortamda beraber eğlenebilecekleri kişilerle iletişim kurmaları çok doğal bir davranıştır. Ve bu kişilerle düzenli iletişimde kalmaları, beraber eğlenceli vakit geçirmeleri, birbirlerini arkadaş olarak tanımlamak için yeterli bir sebep olacaktır.
Sanal Arkadaş Nasıl Yapılır?
İnternetin gelişmesiyle beraber, birçok topluluk oluşumları dijital olarak faaliyet sürdürmeye başladır. Bu dijital topluluklar sayesinde bireyler kendilerini dijital dünyada bir grup içine dâhil edebildiler ve bu gruplarda iletişim sürecini sürdürebildiler. Bu aktif çift taraflı iletişim sayesinde kişiler, birçok yeni insanlarla tanıştılar veya tanış oldular. Bu tanışma sürekli bir iletişim haline döndüğünde kişiler daha kişisel bir tanışma meydana getirmiş oldular. Böylelikle kişiler sanal arkadaşlarıyla tanışmış oldular. Sanal arkadaş edinmenin internetin bu kadar aktif kullanıcısı olmasından kaynaklı çok kolay bir olay olacağını söyleniliriz. İnsanların birbiriyle tanışacağı, ortak düşüncelerini paylaşacağı birçok uygulama olduğunu söyleniliriz. Bu uygulamalar ve platformlardan bazıları şunlardır;
- Sosyal Medya Platformları
- Dijital topluluklar
- Oyunlar
- Sohbet uygulamaları
- Tanışma Uygulamaları
- Discord, Teamspeak gibi toplu sohbet edilebilen platformlar,
Sanal arkadaş bulma yolunda size yardımcı olacak uygulamalar ve platformlardır.
Sanal Arkadaş ve Gerçek Arkadaş Arasındaki Farklar Nelerdir?
Fiziksel ve sanal ortamda yapılan arkadaşlıkların elbette birbirinden farkı olmalıdır. Bu farklılıklar, iletişimin gerçekleştiği mecraların artısı ve eksisinden kaynaklanmaktadır. Bu farklardan bazıları şunlardır;
- Sanal arkadaşlıkta kişi istediği zaman kolaylıkla ortadan kaybolma ihtimalinin olmasından kaynaklı iki arkadaş arasında güven problemleri olabilmektedir.
- İnsan bir sanal kutuda yaşamadığından dolayı fiziksel ihtiyaçlarında da bir arkadaşa ihtiyaç duyabilir, sanal arkadaşlıkta fiziksel bir temasın olmaması dezavantaj sağlayabilir.
- Fiziksel ortamda tanışabileceğimiz insan sayısı sanal ortama göre çevremizdeki insan popülasyonundan kaynaklı daha kısıtlıdır. Tam olarak kendi kafamızda arkadaşımızı bulamayabiliriz. Sanal ortamda ilgi alanlarımıza ve eğlence anlayışımıza, küresel çapta bir erişebilirlik olduğundan arkadaşlarımızın bizi daha iyi anlaması olağandır.
- Fiziksel olarak tepkilerimizi, anlık tepkilerimizi bilmeyen ve sezemeyen arkadaşlarımız bizi tam olarak tanıyamayabilir.
- Sanal arkadaşımızla mekân ve zaman fark etmeksizin fiziksel yakınlığa gerek olmadan eğlenebiliriz.
Sanal Arkadaş Gerçek Arkadaşa Dönüşebilir Mi?
Sanal arkadaşlar genellikle mesefa olarak oldukça fazla yolun olduğu arkadaşlardır. Ve çoğu zaman fiziksel bir arkadaşlığa dönüşememektedir. Lakin herhangi bir denk düşmeyle mesafeler kısaldıysa tabii ki gerçek arkadaşa dönüşebilir. Ve ya ilerleyen yaşlarda arkadaşlar arasında destekleşmeler veya hatta taşınmalar dahi olabilir. Arkadaşlığın sanal olması gerçek arkadaşlığa dönüşmesine kesinlikle engel değildir.