Yurt üniversiteye başlayanlar için barınma sorununun en büyük çözümlerimden birisidir. Özellikle ailelerinden uzakta, şehir dışında üniversite kazanmış öğrenciler ilk senelerinde güvenlik ve ekonomik sebeplerden dolayı, Özel veya devlet (KYK) Yurtlarını tercih etmektedirler. Bu tercih sonucu öğrenciler birçok aşmadan geçip yeni yaşayacakları alana yerleşirler. Yurtların gerek kurum içi yapısı gerekse sosyal yapısı sebebiyle, öğrenciler için birçok sorunu bulunmaktadır. Bu sorunların başında güvenlik, sosyal anlaşmazlık, özgürlük gibi kavramlar gelmektedir. Bu yazımızda sizlere, yurt ortamında, başınıza gelebilecek zorlardan ve bu zorlukları aşmanız için yapmanız gerekenlerden bahsedip önerilerde bulunacağız.
İçerik
Yurtta Yaşamanın Zorlukları Nelerdir?
Yurtlar ekonomik ve dış güvenlik açıdan bakıldığı zaman, oldukça avantajlı oluşumlardır. Bu avantajların oluşması için yapılan kurum yapısının aynı zamanda getirdiği dezavantajlar da bulunmak bulunmaktadır. Bu dezavantajlar çoğu öğrenci için hayatını çok etkileyen unsurlardır. Bu sebepten dolayı, öğrenciler bu zorlularla başa çıkmak durumundadırlar. Eğer yurt ortamında yaşayacaksanız, karşılaşabileceğiniz bazı zorluklar şunlardır;
- Kişisel alanınızın olmaması,
- Oda arkadaşınızla farkı düşünce yapılarına veya yaşam standartlarınızın olması,
- Ders çalışma alanınızın olmaması veya yetersiz olması,
- Eşya kapasitenizin az olması,
- Yurt içi güvenlik sorunları,
- Yurtta çıkan yemeklerin sizin diyetinize uymaması,
- Oda veya çevre odalardaki kişilerden dolayı geceleri uyuyamama sorunları,
- Çok kişili odalar,
- İnternet ve vb. teknolojik imkânlara erişimin normale göre daha zor olması,
- Giriş, çıkış ve izin zamanları,
- Duş alma ve Lavabonun sıra sorunları
Zorluklara Karşı Çözüm Önerileri;
Yurt hayatında yukarıda da bahsettiğimiz gibi birçok zorlukla karşılaşabilirsiniz. Yukarıdaki bahsettiğimiz zorlukların karşısında hepsine tek tek yapılabilecek davranışlar ve yurt hayatınızda değerli olabilecek önerileri sizin için listeliyoruz.
- Maalesef kişisel alanınız olmaması en büyük sorunlardan birisi. Lakin oda arkadaşlarınıza karışı sınırınızı belirtmeniz az olan kişisel alanınızın korunması için oldukça önemlidir.
- Oda arkadaşı yurt hayatının en önemli etkenlerindendir. Eğer anlaşamadığınız oda arkadaşınız varsa, odanızı değiştirmeye çalışın. Eğer bunu yapamıyorsanız çizgilerinizi kesin bir biçimde gösterin.
- Özellikle vize ve final haftalarında sessiz ve müsait bir çalışma alanı bulmak oldukça zordur. Üniversitelerin kütüphaneleri bu dönemlerde 7/24 açık olmaktadır. Üniversite kütüphanelerini değerlendirebilirsiniz. Ya da yurdunuzun çalışma odalarında erkenden yer kapmaya çalışabilirsiniz.
- Yurtlarda genellikle size verilen dolabınız çok geniş değildir. Bu yüzden mevsimlik eşyalarınızı götürmeye çalışın eğer bazanız varsa bazanızın altını iyi değerlendirmeye çalışın.
- Yurt içi eşya kaybolması karşılaşabilecek bir durum bu yüzden değerli eşyalarınızı nereye koyduğunuzu iyi hatırlayın ve imkanınız varsa dolabınıza kilitleyin
- Eğer yurtta çıkan yemekler size uygun değilse, alternatif hazır yemeklere yönelebilirsiniz.
- Oda arkadaşınız uyuduğunuz zaman ses çıkarıyorsa bu sorunu kendisine belirtmekten çekinmeyin. Yan odalardan ses geliyorsa yurt güvenliğine şikâyette bulunabilirsiniz.
- Eğer ekonomik olarak elverişliyseniz sizlere 3 veya 4 odalı yurtlarda konaklamanızı tavsiye ederiz.
- Özellikle mobil verinizi yurtta kalırken dikkatli kullanmalısınız. Yurtların internetleri genellikle sorunludur. Ekstra mobil veri paketleri sizin için bir çözüm olabilmektedir.
- Giriş çıkış saatlerine göre planınızı yapmak oldukça önemlidir. Bu saatlere göre planınız yapmalısınız. Ya da izinlerinizi dikkatli ve planlı bir şekilde kullanmalısınız.
- Duş ve lavaboyu öğrencilerin sık kullanmadığı saatlerde tercih etmeniz sizin açınızdan büyük avantaj olacaktır.
Yurda Giderken Alınması Gereken Eşyalar Nelerdir?
Çoğu yurt sizlere (havlu, bardak, terlik vb.) kişisel eşya vermemektedir. Bu yüzden yurda gitmeden önce yanınızda bulundurmanız gereken hayatınızı kolaylaştıracak ve gündelik eşyalarınızı almanız çok önemlidir. Daha önceden Bu konu hakkında bir yazı hazırlamıştır. Bu yazımızı okuyarak ihtarcınız olan eşyalarınızı belirleyebilirsiniz.
Yurt İçin Gerekli Eşyalar Listesi
Yurt Ortamında Ders Çalışmak
Yurt ortamında ders çalışmak çoğu zaman oda şartlarından dolayı zorlayıcı olabilmektedir. Bu yüzden çalışma odalarında yerinizin olması, ders çalışmanızı oldukça kolaylaştıracaktır. Muhakkak çalışma odasında kitaplarınızı ve ders eşyalarınızı bırakıp bir yen edinmeye çalışın. Eğer yer elde edemiyorsanız oda arkadaşlarınıza ders çalışacağınızı belirterek de çalışabilirsiniz. Ya da Üniversitelerin kütüphanelerini değerlendirebilirsiniz.
Yurtta Oda Arkadaşı Yurt Yaşamını Nasıl Etkiler?
Yurttaki odalarda kişisel alanlar birbirine çok yakın hatta yok denilecek kadar azdır. Bu yüzden oda arkadaşınız yurt hayatınızı önemli bir derecede etkiler. Hernekadar oda arkadaşınızı ilk başta seçemezseniz de ileride değiştirme hakkına sahipsiniz. Bu yüzden eğer anlaşamayacağınız bir odada kalıyorsanız odanızı değiştirmeye çalışın. Odanızı değiştiremediğiniz durumlarda, oda arkadaşınıza çizgilerini ve hassas noktalarınızı karşılıklı olacak şekilde açıklayın ve anlayış göstermesini söyleyin.
Oda arkadaşı gerçekten de şans işidir bu yüzden az sayıda kişinin kaldığı odaları ve yurtları tercih etmeniz önemli öncelikleriniz arasında olmalı.
Yurt İçin İdeal Oda Sayısı Nedir?
Yurtta kalırken kişisel ve özel hayatınızı birçok kişiyle paylaşmak durumunda kalıyorsunuz. Ekonomik sebepler el verdiği sürece az sayılı odaların olduğu yurtları tercih etmeniz bizim önerilerimiz arasında. Bunun yanı sıra, ortalama olarak yurtlardaki kişi sayısı 3-4 arasındadır ve bu sayı genellikle ideal kişi sayısıdır. Yurtta kalacakken daha üstündeki sayıların olduğu yurtları tercih etmemenizi öneririz.