Clickbait, dijital platformlarda tıklanma sayısını arttırmak için kullanılan bir pazarlama yöntemidir. Kullanıcıların dikkatini çekmeyi amaçlayan clickbait Türkçede ‘’tık tuzağı, tık yemi’’ olarak bilinmektedir. Markalar kullanıcıları içine çekmek için konu başlıklarında veya thumbnail (öne çıkarılan görsel) tasarımlarında merak uyandırmaya çalışır. Bu sayede kullanıcıların içeriğe tıklaması amaçlanır. Fakat bu yöntem günümüzde özellikle haber sitelerinde ve Youtube’da yoğun ve abartılı bir şekilde kullanılmaktadır. Bu abartılı kullanım olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.
Bu sonuçlar şunlardır:
Marka İmajının Zedelenmesi
Markalar tıklanma sayısını arttırarak maddi kazanç elde etmek adına çıktıkları bu yolda kullanıcı devamlılığını zedelerler ve marka hakkında olumsuz düşüncüler oluşmasına neden olurlar. Çünkü içerik ve başlık birbiriyle uyumsuz olduğu için yanıltıcıdır. Kullanıcılar ya istediklerini bulamazlar ya da bulana kadar bir sürü gereksiz bilgiye maruz kalırlar. Güvenilirlik azalır, hayal kırıklığı yaratır. Artık o markanın videolarına, internet sitesine girmekten kaçınırlar. Bu da marka bilinirliğini olumsuz olarak etkilemektedir.
İçerikte Kalma Süresi
Asıl amaç müşteriyi çekip onların içeride kalmasını sağlamak olduğu halde clickbait kullanıcıların içeride kalma sürelerini azaltır. İnsanlar bu yöntem hakkında bilgi ve tecrübe edindikçe clickbaitlere karşı bir duruş sergilerler. Artık o içeriğe önyargıyla yaklaşan kullanıcılar, ona tıklamanın zaman kaybı olduğunu öğrenmişlerdir. Bu da maddi bir kayıp demektir.
Olumsuz Geri bildirimler
Hepimiz kullanıcı yorumlarının tutum değiştirme konusunda ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bir olumsuz yorum bile o firmadan uzaklaşmamıza yetiyor. Clickbaitlerle güveni zedelenen, zamanından çalınan insanlar dijital platformlarda firmalarla ilgili olumsuz yorum yaptıklarında bu olumsuzluk kitlelere yayılıyor ve firma sarsılıyor. Azalacağı yerde git gide artan bu kandırmaca devam ettiği sürece markalar uzun vadede zarar görmeye devam edeceklerdir.
Yazar: Ceren Turan