Degrade kelimesi, köken olarak İngilizceden türetilmiş bir kelimedir. İngilizcede indirgemek anlamına gelen bu kelime, daha çok dijital ortamda bir renkten diğer renge geçiş verme işlemine denmektedir. Genellikle tekstil, matbaa ve grafik tasarım sektörlerinde çok sıkça kullanılan bir terimdir.
Degrade belirli bir alan üzerinde, belirli renkler arasında, belirlenen orana göre, bir renkten diğer renge yumuşak bir geçiş sağlama işlemidir. Degrade sayesinde bir renkten diğer renge herhangi bir pürüz olmadan, geçiş gerçekleştirilir. Tabii ki her rengin birbirine olan yakınlığı ve uzaklığı, bu geçişin kusursuzluğunu da etkilemektedir. Örnek verecek olursak, kırmızıdan turuncuya degrade vermek, maviden siyaha geçiş vermekten, daha kolay olacaktır. Çünkü kırmızı ve turuncunun renk değerleri bakımından birbirine benzerliği mavi ve siyaha göre çok daha fazladır.
İçerik
Degradenin Etkisi;
Degrade, iki rengin biri birisi arasında geçişini ifade ettiğinden dolayı tasarımlarda çok sık kullanılır. Sade hareketsiz düz bir arka plan oluşturmak yerine çok basit renk geçişleri kullanılarak zemini, daha hareketli hale getirmekteyiz. Bir nevi hareket verme işlemidir. Bu işlemi uyguladığınızda iki renk arasında bir hareket olur, bu hareketler, çeşitli anlamlara gelebilmekte ve bazen derinlik katmaya yönelik kullanılabilmektedir.
Degrede Çeşitleri
Degradeler kendi içinde de başlangıç noktasına ve dağılma çeşitlerine göre ayrılabilmektedir. Bu çeşitler sayesinde sadece düz bir geçiş değil, farklı şekillerde ve farklı anlamlarda renk geçişleri yapabilirsiniz. Bu geçişlerden bazıları ise şunlardır;
Linear (Doğrusal) Degrade
Bu degrade çeşidi adından da anlaşılacağı gibi, bir çizgi üzerinde iki rengin birbirine geçişini sağlamaktadır. Bu degrade çeşidi uygulandığında bir doğru üzerinde renklerin tonları birbirine karışmaktadır. En çok kullanılan ve en pürüzsüz olan renk geçiş türü doğrusal degradedir.
Radial (Dairesel) Degrade
Radyal degrade çeşidinde, renkler bir merkezden dairesel bir şekilde yayılarak diğer uca doğru genişleyerek, renk geçişi sağlamaktadır. bu geçiş sayesinde dilerseniz alan derinliği sağlayabilir, dilerseniz de üç boyutlu bir algı oluşturabilirsiniz.
Açılı (Konik) Degrade
Açılı degrade belirli bir noktadan, adından da anlaşılacağı gibi bir açıyla yayılma ve renk geçişi verme türüne denmektedir. Bu renk geçişi türü sonuç olarak koni şeklini andırdığından dolayı, konik geçiş olarak da adlandırılmaktadır.
Reflected (Yansıma) Degrade
Bu geçiş, belirli bir rengi merkez alarak, ikinci bir rengi iki yönlü bir geçiş uygulayarak, adından da anlaşıldığı üzere yansıma efekti sağlanmasına denmektedir. Radyal geçişten farkı, bu geçişin lineer bir şekilde olmasıdır.
Baklava (Elmas) Degrede
Bu geçiş türünde renkler arasında, dörtgen bir şekilde oluşmuş bir geçiş meydana gelmektedir. bu geçiş sayesinde, belli bir noktadan 4 farklı doğru üzerinden diğer renge geçiş verilmektedir.
Degrede Aracının Kullanımı
Degrade aracı bir çok programda farklı bir şekilde kullanım yolu olsa da temel amacı ve mantığı aynıdır. Belli bir doğru üzerinde seçilen degrade çeşidine göre, iki renk arasında, geçişin uygulanmasına denmektedir. Örnek verecek olursak, Photoshop programında, degrade aracının kullanımı şu şekildedir;
Photoshop’da ‘G’ tuşuna basarak gradient yani degrade aracına gelerek,
Ardından renk seçme paneline girerek,
Geçiş vermek istediğiniz rengi ve oranını belirleyip,
Geçiş vermek istediğiniz alana sol klik ile bir doğru çizmesi ile yapılmaktadır. Genel olarak tasarım programlarında mantık bu şekilde işlemektedir.
Degrede Örnekleri
Her renk birbiriyle estetik olarak güzel, pürüzsüz geçişler yapamamaktadır. Bunun sebebi zeminin yapısı olabilir, renklerin birbiri arasındaki uyumu veya farklılıkları gibi sebepler olabilir. Biz de sizlere daha önceden kendimizin denediği ve beğendiği renk geçişleri örneklerini sizinle paylaşıyoruz;
Photoshop Degrade Dosyası (.GRD) İndir
Photoshop’ta degarede dosyası yükleyerek daha önceden uygulanmış ve kaydedilmiş renk geçişlerini kendi programınıza aktarabilirsiniz, sizin için kendi kullandığımız degradeleri (.GRD) formatında paylaşıyoruz.