Görsel Algılama Nedir Süreçleri Nelerdir

Görme algılaması, göz olarak bilinen ışığa duyarlı bir organın yardımıyla sağlanmaktadır.

Göz içerisindeki birtakım yapılar görsel algıya katkıda bulunur; en önemlisi ışığın tepesinde optik sinir boyunca beynin onları yorumlayabilmesi için beyne sinyal gönderen gözün arkasındaki çubuklar ve koniklerdir. Göze ilgi duyan bir başka yapı, göze giren ışık miktarını kontrol etmek için genişleyen ve daralan öğrencidir.

Görsel algıda birçok farklı süreç yer almaktadır. Bazıları fizyolojiktir, gözün ışığa tepkisi sebebiyle meydana gelir ve ışığı anlaşılabilir sinyallere dönüştürür. Diğerleri psikolojiktir ve beynin görmüş olduğu görüntüleri anlamasına izin verir.

Gestalt ve Algı

Psikolojideki Gestalt teorisi, beyinlerin görsel girdileri nasıl ele aldığını ve beynin onları düzeltecek ve normalleştireceği yollarını açıklar.

Gestalt teorisinin klasik bir örneğinde, biri gazeteyi açıp bir fotoğraf gördüğünde, beyin fotoğrafı pürüzsüz ve net bir görüntü olarak yorumluyor. Ancak, yakından incelendiğinde, fotoğraf aslında bir dizi küçük mürekkep püskürtmesidir. Beyin net bir görüntü ortaya çıkarmak için bu noktaları bir araya getiriyor ve yenilerini oluşturmak için farklı renk noktalarını harmanlayabiliyor ve böylece bir gazete okuyuculara tanınacak görüntüler üretmek için nispeten kaba baskı tekniklerini kullanabiliyor. Bilginin piksel biçiminde sunulan bir bilgisayar ekranındaki görüntü algılamasında da aynı işleme izin verilir.

Algılama Sorunları

Birçok şey görsel algıya müdahale edebilir.

Bazı insanlar anatomik veya fizyolojik anormalliklere sahiptir ve bu da görmeyi zorlaştırır veya imkansız hale getirir. Bazen bu anormallikler ele alınabilir veya düzeltilebilir; çünkü gözlerinin yapısı miyopi oluşturduğu için bir kişi gözlüklerini açıkça görebilmek için bir çift gözlük açtığında. İnsanlar da beyninde, görme ile müdahale eden, gözün mükemmel şekilde işlev görmesi konusunda sorun yaşayabilir, ancak beyin göz tarafından gönderilen sinyalleri yorumlayamaz veya anlayamaz.

Görme önemli bir anlam taşıdığından, doktorlar görme algılama testlerini hastalarına görme durumlarının iyi durumda olduğunu onaylamak ve ele alınması gereken sorunları ve sorunları belirlemek için idare edebilir. Sinir bozucu olmanın yanı sıra görsel algı ile ilgili problemler, hastanın altta yatan ciddi bir tıbbi duruma sahip olduğunun bir göstergesi olabilir.