İçerik
Yazı fontu nedir?
Tasarım yaparken nasıl bir font seçmeliyim?
Hangi tasarımlarda hangi fontu kullanmalıyım?
Öncelikle tasarımın kesin bir kuralı vardır demek doğru olmaz ama insan ırkının genel estetik anlayışı çok farklı değildir. Font kullanımı kişisel zevk, kurumun veya verilmek istenilen mesaja göre değişiklik göstere bilir. Bir tasarımcı gözünden kendi beğendiğim fontları sizinle paylaşıyorum.
Helvetica
Tasarımcısı: Max Miedinger and Edouard Hoffman
Türü: Sans-serif
Belki de tarihin en çok bilindik ve en çok kullanışmış yazı fontlarından birisi olabilir. Aklınıza gelen köklü 10 tane firma seçin, bu 10 firmanın 5inin logosu Helvetica’dır. Bu kadar popüler bir font listemizin en başında olmayı hak etti bunca firma ve tasarımcı yanılmış olmaz. Kendi tavsiyem ise bu duygusuz düz yazı fontunu, font seçmekte zorlandığınız zaman hiç düşünmeden tasarımınıza yerleştirmeniz.
Times New Roman
Tasarımcısı: Victor Lardent
Türü: Serif
İngilterenin ünlü gazetesi The Times’ın yazı fontu olan Times New Roman, oldukça popüler bir yazı fontudur tırnaklı ‘serif’ şeklinde olan Times New Romanın en büyük özelliği okunabilirlik özelliği, okunabilirliği oldukça yüksek olan bu fontu, kitaplarda, paragraflarda ve okuma ağırlıklı yerlerde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Futura
Tasarımcısı: Paul Renner
Türü: Geometrik sans-serif
Yumuşak hatlarının yanı sıra sağlam duruşuyla oldukça sağlam bir karakteri olan Futura, film afişlerinin vazgeçilmezi. Başlık veya headline gibi alanlarda gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Gotham
Tasarımcısı: Tobias Frere Jones
Türü: Sans-serif
Oldukça popüler bir yazı fontu olan Gotham, font üzerinde yapmak istediğiniz estetik değişiklere oldukça fazla imkân verir. Bu sebeple tasarımcılar tarafından çokça tercih edilir ve sevilir. Gotham fontu Amerikan seçiminde Obama’nın umut kampanyasında kullanıldıktan ve kampanyanın başarılı olması sonucu oldukça sık kullanılan bir font halene geldi.
Trajan Pro
Tasarımcısı: Carol Twombly
Türü: Serif
Duruşuyla adeta roma sütunlarını andıran Trajan Pro fontu kitaplarda, dergilerde, posterlerde, reklam panolarında ve en önemlisi moda alanında oldukça sık kullanılmakta sadelik ve asillik istiyorsanız kesinlikle bu fontu kullanmalısınız.
Montserrat
Tasarımcısı: Julieta Ulanovsky, Sol Matas, Juan Pablo del Peral, Jacques Le Bailly
Türü: Serif
Esnek yapısı ve yuvarlak hatları sayesinde her türlü tasarıma uyan ve modern olmasının getirdiği avantajları sayesinde tasarımcılar tarafından oldukça sevilen bir fonttur. Ayrıca Monserrat web alanında en çok kullanılan yazı fontlarından birisidir.
Lobster
Tasarımcısı: Impallari Type
Türü: Kaligrafik
Hareketli ama bir o kadar da şık bir yazı fontu arıyorsanız Lobster tam olarak aradığınız yazı fontudur. Kampanya metinleri, indirim oranlarında ya da sadece hareketli bir başlık atmak için kullanabilirsin.
Tüm bu font önerilerimiz kesin bir font tavsiyesi değildir. Tasarım özgün bir olgudur. Bu yüzden tasarımcının tasarımın konseptine uygun bir yazı fontu seçmesi en iyisi olacaktır. Bu fontlar sizin için sadece birer öneridir.
Grafik tasarımcı hangi yazı fontunu kullanmalı?
Tasarım konsepte özel olarak tasarlanmalı. Belli bir kural yoktur font kullanımı tasarımcının tecrübesine kalmış bir seçimdir.
En etkili yazı fontu hangisidir?
Her yazı fontu konusuna göre etkilidir ve her yazı fontu her alanda etkili değildir. Bu sorunun cevabı en etkili yazı fontu diye bir şey yoktur.
Nasıl kendi yazı fontumu tasarlarım?
Öncelikle her harfin bir çizimini yapınız ondan sonra yaptığınız çimleri yazılım aracılığı ile font formatına (.ttf) çevirebilirsiniz.
Kaç tane yazı fontu vardır?
Cevabını kesin olarak bilmemekle beraber ortalama 500.000’den fazla yazı fontu bulunmakta ve her geçen gün artmakta.
Yazar: Bilal ÇETİN