Fotoğraf makinesindeki 3 temel ayardan biri olan ISO ya da önceden kullanılan bir diğer adıyla ASA, ışığa duyarlılık derecesine verilen addır. Işığın az olduğu veya diyaframın yetmediği yerlerde devreye giren ek eleman da denebiliriz.
Makineden makineye değişen ISO değerleri 50’den veya 100’den başlayarak 200, 400, 600, 3200, 6400 gibi değerlere ulaşabilir. Fotoğrafın aydınlık olmasını sağlayan ISO, değeri yükseldikçe daha aydınlık fotoğraflar elde etmemize yardımcı olur. ISO değerini dilediğiniz kadar yükseltebilirsiniz fakat bu değer ne kadar yüksek olursa fotoğrafın kalitesi o kadar çok düşer ve fotoğraflarınızda gürültü (noise) adı verilen kumlanmalar oluşur. Bu kumlanma gren olarak da adlandırılır. Bu fark makineden makineye fark gösterebilir. Yani aynı ortamda, aynı ayarlarda kullanılan birbirinden farklı iki fotoğraf makinesinin ISO ayarları aynı olsa dahi çekilen fotoğraftaki gren miktarı aynı olmayabilir. Bu durum fotoğraf makinesinin kalitesiyle alakalıdır.

Fotoğraf makinesi İSO ayarı

Fotoğraf makinesindeki ISO ayarları, genelde fotoğraf makinesinin üst bölümünden kolaylıkla yapılan bir tuşla yapılır ya da fotoğraf makinesinin ara yüzünden manuel olacak değiştirebilirsiniz. Fotoğraf makinesinin kapasitesine göre iso değerleri de değişebilmektedir. İso değerleri bir fotoğraf makinesinin zor şartlarda ne kadar iyi çalışabileceğini belirten bir değerdir. İso ayarlarına göre az ışıklı ortamlarda iyi çekimler yapabilirsiniz.

ISO Ayarları Nasıl Yapılır?

İso ayarları yapmak için kameranın kendi gövdesinde bulunan tuşlar üzerinden yararlanabilirsiniz ya da kameranın dijital ekranında yapabilirsiniz. İso ayarları sayesinde düşük ışıkta bulunan makinenizin hassasiyetini ayarlayabilir, düşük ışıkta başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Kameranın poz telefesine bakarak istediğiniz diyafram ve enstantane değerlerine uygun bir iso’yu tercih etmelisiniz. amacınıza uygun fotoğraflar çekmek için makinenin hızı oldukça önemlidir. Daha az parazitsiz çalışmak için en düşük ISO da çalışıp, ışığın az bulunduğu ortamlarda ise yüksek İso da çalışabilirsiniz.

ISO’nun Fotoğrafa Etkisi

İso değerleri ile oynama Fotoğraf üzerinde belli başlı etkilere yol açabilir. Bu etkiler fotoğrafınızın kalitesini önemli ölçüde belirleyen etkiler olabilmektedir. Fotoğraf makinesinin üç temel ayarlarından biri olan İso, fotoğrafın kalitesini etkilememesi gibi bir durum düşünülmemektedir. İSO ayarları sayesinde fotoğrafınızın netlik ve parazit değerini az tutabilirsiniz. İSO ayarı temel olarak, fotoğrafınızı oluşturan piksellerin içine düşecek ışığın arttırmasını denebilir. Bu yüzden iso arttırdıkça pikselini aldığı ışık ve boyutu daha fazla artmaktadır. Bu da fotoğrafın çözünürlük oranını düşürmektedir. yüksek İso da çalışmak, fotoğraflarınızda gren gibi istenmeyen faktörler oluşturabilir.

ISO Değerinin Avantajları

İso’nun en büyük avantajı düşük ışıkta daha aydınlık fotoğraflar elde etmeniz olacaktır. Temel olarak diyafram enstantane dengesini sağlamak için İso önemli bir etkendir. Genel olarak bakacak olursak İso’nun avantajları şunlardır.

  • Yüksek İso değerine sahip olan bir makine sizlere gece çekiminde oldukça başarılı sonuçlar verecektir.
  • yüksek enstantanede çalışmak istediğimizde bazen makineye girecek Işık yetersiz olabilmektedir. Bu yüzden derecesini yükselterek yüksek enstantanede çalışmalar sağlayabiliriz.
  • kapalı diyaframlı ortamlarında çalışıp daha net ve alan derinliği olan fotoğraflar üretmek için iyi bir ışık gerekmektedir. Bu yüzden ışığın yetersiz olduğu durumlarda, ISO yükseltmesi başvurulabilir.
  • İso performansın iyi olması fotoğraflarda istenmeyen lekelerin olmamasını sağlar.
  • Düşük İso da çalışmak, size kaliteli fotoğraflar sunacaktır.

ISO Değerinin Dezavantajları

İSO değerleri ile oynamak size avantajın yanında dezavantajlar getirebilmektedir. Bunlardan bazıları ise şunlardır;

  • Stok fotoğrafçılığı gibi temiz fotoğrafın olması gerektiği durumlarda, fotoğrafın kalitesini düşürmemek adına en düşük İSO’da çalışılmalıdır.
  • Yüksek İso’da çalışıldığı zaman fotoğrafta istenmeyen lekelerin oluşmasına yol açabilir.
  • Yüksek İso’da çalıştığımızda fotoğraflarımız Baskıda net çıkmayabilir.
  • Enstantane ve diyaframın yetersiz olduğu durumlarda, eğer iso Değerinizi de yetersiz olabiliyorsa bu durumda kaliteli fotoğraf çekemeyeceksinizdir.

Fotoğraflarınızda gürültü olmaması için veya gürültüyü en aza indirmek için ne yapmalısınız?

Bunun en iyi yolu tabii ki ISO değerini mümkün olduğunca düşük tutmaktır. Bunun yanı sıra, fotoğraf makinesi alırken ISO değerlerini test etmeli, araştırmalısınız.
Işığın az olduğu ortamlarda olabildiğince net fotoğraf elde edebilmek için 1.2, 1.8 gibi diyafram değerlerine sahip lensler tercih edilmelidir. Böylelikle sensöre düşen ışık miktarı arttırılır ve daha temiz fotoğraflar elde edilir.
Yapabileceğiniz bir diğer şey ise çektiğiniz fotoğrafları RAW formatında kaydetmek olabilir. RAW, fotoğrafın ham halidir. Bu yüzden size diğer formatlara göre daha kaliteli bir fotoğraf verebilir. Fakat bu gürültüye tam çözüm değildir. Yapabileceği en iyi şey gürültüyü azaltmak olabilir.

Yazar: Ceren Turan