Patreon; içerik üreticileri ile takipçilerinin daha yakından iletişime geçip, bağış yoluyla onları maddi yönden destekleyebileceği bir platformdur. ABD’de 2013 yılında kendisi de bir dijital içerik üreticisi olan Jack Conte tarafından kurulmuştur. Jack Conte; 2013 yılına kadar profesyonel müzisyenlik yapmaktadır. Aynı zamanda bir girişimcide olan Jack, yanı sıra Youtube’a içerik üretir. Youtube’da yayınladığı içerikler için çok ciddi bir emek ve para harcayan Jack, burada elde ettiği reklam gelirleriyle sürdürülebilirlik sağlayamayacağının farkına varır. Bir yandan uzun zamandır tasarladığı bir video klip projesini hayata geçiren Jack, bu klip için 10 bin dolar harcar. Evinin garajında hazırladığı ve tüm prodüksiyonu kendine ait olan video klibin sonunda ilk kez bir patreon linki paylaşır. İzleyicilerin bu linke tıklayarak, hem videonun kamera arkası görüntülerini hem de videonun orjinal linkini indirebilmelerinin mümkün olduğunu gösterir.
Jack, yaptığı girişimin gördüğü ilgiden sonra, o yıllarda silikon vadisinin önemli isimlerinden olan Sam Yam’la fikrini paylaşır. Sam Yam kurucu ortak olarak bu fikre dahil olur ve gelişimine katkı sağlar.
Patreon’un Özelliği Nedir?
Patreon’un iş modelinde içerik üreticileri öncelikle platformda bir hesap açar. Farklı aylık ücretlerle, farklı abonelik sistemlerini oluşturan üreticiler, takipçilerinden destek isterler. Bu destek karşılığında normalde Youtube’da paylaşmadıkları kamera arkası gibi ayrıntıları ve özel aşamaları paylaşabilirler. Örneğin; her içerik üreticisinin farklı tasarladığı patreon abonelikler56iyle, bazı üreticiler destekçileri ile dışarıda buluşma vaad ederken, bazıları da ödenecek miktar karşılığı, sosyal medyada takip vaad ediyor.
Patreon’dan Nasıl Para Kazanılır?
Patreon’da içerik üreticilerini destekleyen takipçilere ‘’patron’’ denilmekte. Patronlardan talep ettikleri bağış karşılığında, onlara farklı yakınlık seviyeleri sunan içerik üreticileri, gelir alternatiflerini çoğaltıp, sürdürülebilirlik sağlamaktadırlar. Takipçilerin desteğini devamlı görmek isteyen içerik üreticileri, içerik kalitesini ve yararlılığını üst seviyede tutmak durumunda kalmaktadır. Patronlar ödedikleri meblağlarla, içerik üreticileri ile yakın takip süreci yaşamaktalar.
Patreon’un İçerik Üreticileri İçin Önemi
Patreonlar içerik üreticileri için alternatif bir gelir kapısı olmuştur. Bu platformla en çok gelir elde eden içerik üreticileri; podcast yayıncıları, youtuberlar ve farklı seviyelerde üretim yapan sanatçılardan oluşuyor. Şu anda Patreon’da 100 binin üzerindeki içerik üreticisi, üç milyon patron tarafından destekleniyor. Yalnız Youtube’dan elde edilen reklam gelirleri ile sürdürülebilirlik mümkün olmadığı için Patreon bu noktada üreticiler için motivasyon ve destek sağlayıcı bir platform olma özelliği taşıyor. İçerik üreticilerine verilen desteklerden aldığı cuzi bir komisyonla hem masraflarını çıkaran hem de gelir elde eden Patreon, diğer dijital platformların da iştahını kabartmış durumda. Bu uygulamaları kendi bünyesinde gerçekleştirmek isteyen Youtube; artık 10 binin üzerindeki üyelerinin profil sayfalarına ‘’join’’ yani katıl butonu ekleyerek, üyelerin kendileri için destek istemelerine olanak sağladı.