Somon rengi, ismini denizlerdeki bir balık türü olan somon balığından alır. Somon rengi ise bu balığın etinin rengini tanımlayan bir renktir. Somon balığı, diğer balıklara göre daha turuncumsu bir eti vardır. Denizlerde yüzen ve insanların büyük bir kısmının severek tüklettiği bu balığın eti diğer balıkların etlerinden daha farklı bir renkte olmasından ve doğada bu renge benzer bir renkte daha ikonik akılda kalıcı bir renk olmadığından dolayı, bu balığın eti bir renk sıfatı olarak hayatımızda yerini doldurmuştur. Somon rengi genelde bej rengiyle turuncu renginin arasında kalmış bir renktir.
İçerik
Somon Renginin Özelliği
Somon rengi, bej, ve turuncu rengin arasında bir renk olduğundan dolayı, oldukça canlı ve zarif bir renktir. Bu rengin en büyük özelliği canlı olmasının yanı sıra, o kadar parlak olmaması ve daha soft bir dikkat çekiciliğinin olmasıdır. Somon rengi bu özelliğinin yanı sıra birçok renkle olan uyumu sayesinde de bir çok alanda kullanılabilir yapıdadır. Genel olarak somon renginin özelliklerini inceleyecek olursak şu maddeleri somon renginin özellikleri arasına koyabiliriz.
- Uyum: Çok keskin ve radikal bir renk olmadığı için somon rengi birçok renk ile uyumludur.
- Canlılık: Ağırlıklı olarak turuncu rengini barındırdığı için oldukça canlı bir renktir.
- Zarafet: Tüm bu canlılığını zarafetle taçlandırdığından oldukça zarif bir renktir.
- Yumuşaklık: İçinde bej tonlarını barındırdığından oldukça pudramsı bir yumuşaklığı bulunmaktadır.
Somon Rengiyle Uyumlu Renkler Nelerdir?
Somon rengi ton aralığı özelliği ve canlılığı sebebiyle diğer renklerle en uyumlu renkler arasındadır. Öyleki hem siyah hem beyaz beraber uyumlu olabilecek nadir renklerlerdendir. Bunun yanında, soğuk renklerle olan uyumu da oldukça şaşırtıcıdır. Somon renginin en uyumlu olduğu renkler kendi renk tonlarında olan renklerdir. Somon rengini eğer kombinlemek istiyorsanız, kombin renginizi ne çok cırtlak ne de çok koyu seçin.
Seçiceğiniz renkler somon renginin tonlarında ve renk olarak da yakın renkler olursa oldukça yumuşak bir kombin elde edebilirsiniz. Vişne çürüğü, lila, bej gibi renkler somon rengiyle oldukça uyumlu renklerdir.
Daha koyu bir kombin yapmak isterseniz eğer somon rengi, koyu renklerle de oldukça uyumlu olacaktır. Koyu renk seçiminde daha pastel ve ara tonlar tercih etmeniz hem renk eşleşmenizi hem de renk kontrastınızı arttıracaktır. Somon renkleri ile uyumlu koyu renk kombinasyon örnekleri şu şekildedir:
Somon Rengi Nerelerde Kullanılır?
Somon rengi çoğu renk grubuyla olan uyumu sebebiyle renklerle uğraşan her alanda ve kişi tarafından kullanılan, tercih edilen ve sevilen bir renktir. Ne çok cırtlak olması ne de sönük olmaması somon rengini bir çok alanda vazgeçilmez bir renk haline getirmektedir. Ayrıca somon rengi insan ten rengine yakın olması sebebeyle de kozmetik alanında oldukça kullanılır. Somon renginin kullanıldığı alanlar genel olarak şunlardır:
- İç Dekorasyon: Somon rengi, duvar boyası, mobilya, perdeler, yastıklar ve diğer dekoratif unsurlarla birlikte iç mekanlarda kullanılabilir.
- Moda: Somon rengi, giyim ve moda dünyasında da popüler bir seçenektir. Elbiseler, bluzlar, etekler, pantolonlar ve aksesuarlar gibi çeşitli giysilerde kullanılabilir.
- Düğünler: Somon rengi, düğünlerde de sıkça kullanılan bir renktir. Gelinlikler, gelin buketleri, davetiyeler, masa süslemeleri ve diğer dekoratif unsurlarda somon rengine rastlamak mümkündür.
- Grafik Tasarım: Somon rengi, grafik tasarım projelerinde kullanılan renk paletlerinde yer alabilir.
- Makyaj: Somon rengi, makyajda da tercih edilen bir renktir.
Somon rengi genelde yukarda göründüğü gibi daha feminen ve canlılık isteyen alanlarda oldukça kullanılan bir renktir.
Somon Rengi Nasıl Elde Edilir?
Somon rengini incelediğimiz zaman çok baskın ve yoğun bir turuncu barındırdığını görmekteyiz. Her ne kadar turuncu rengi baskın olsa da turuncu kadar cırtlak ve parlak değildir. Somon renginin içinde tonunu pudralaştıracak bir bej ve çok hafif bir kırmızı bulundurur. Bu renklerin karışımı sonucu daha orta tonlarda olan somon rengi elde edilir. Bu karışımlarda önemli olan renklerin oranlarıdır. renklerin oranları doğru bir şekilde ayarlandığında somon rengini elde edebilirsiniz. Elde ederken turuncu ağırlıklı bir açma işlemi uygulamanızı tavsiye ederiz.