İçerik
Arkeoloji nedir?
Arkeoloji kelime anlamıyla ‘eskinin bilimi’ olmakla beraber çeşitli bilim dallarından yararlanarak insanların, antik insanların kültürel yaşamanı, insanlığın gelişimini ortaya çıkarmaya çalışan bilim dalıdır. İnsan kendi geçmişini, toplumunu bilmesi kendisini oldukça etkiler. Aynı topraklarda yaşamış insanların bu topraklarda neler yaptığı bizim için çok önemlidir. Neler yemekte, neye inanıyor, nerelerde yaşıyor, nasıl korunuyor ve sanat olarak neler yapıyor.
Tarih ve Sanat İlişkisi
Sanat eserlerine bakarsak (gerek arkeolojik olsun gerek ise modern) sanatın toplumsal refah düzeyini yansıttığını görürüz. Kıtlık döneminde tanrılar için adanan eserler, heykeller, savaş döneminde acıyı anlatan eserler, barış döneminde iken aşk konulu eserler görmemiz oldukça olası. Sanat bir insan ürünüdür insan yaşamadığı, hissetmediği şeyleri o kadar iyi anlatamaz, sanat icra edemez.
Arkeoloji İle Sanat Tarihinde Keşfedilenler:
Mağara Resimleri
Bilinen ilk sanat eserleri hemen hemen hepimizin bildiği, mağara adamlarının, mağaraya çizdiği av hikâyeleridir. Bunun sebebi oldukça tartışmalı bir konu, kimi taraf avladıkları hayvanın gücünün kendilerine geçmesi için yaptıkları kadim bir ritüel, kimi taraf ise avladıkları hayvanların hikayelerini nesiller boyu aktarmak istemiş demekte. Hangi tarafın dediği doğru olursa olsun bu resimler onlar için oldukça önemliydi. Bu eserler kendinden sonra gelen nesilleri şüphesiz etkilemiş ve bu etkinin doğrultusunda yeni eserler ortaya çıkarmışlardır. Kim bilir belki de atalarından daha görkemli zaferler elde edip atalarını onurlandırmıştır.
Tarım ve Yerleşik Hayat:
Arkeolojinin bulduğu en önemli olaylardan birisi, insanlığın yerleşik yapıya geçmesidir. Yerleşik yapı avcı toplayıcılıktan çok daha farklı bir yaşam biçimidir. Belli bir bölgedeki toprak dışında yaşam yoktur sizin için. Bu gibi bir yaşamda, toplumun bir arada kalması oldukça önemlidir. Toplumun bir arada kalması için tarihten ilham alan toplumlar, kendi inanç biçimlerini, ortak değerlerini geliştirerek bir arada kalmayı başarmışlardır. Bu dönemde ağırlıklı olarak dini yapılar ve eserler, putlar ortaya çıkarmışlardır. Şu an bile eski bir ibadethanede ibadet etmek insanı oldukça büyüleyici bir hale sokmaktadır. O dönemden aktarılan yapılar da insanlık tarihini ve sanatını etkilemeye devam etmiştir.
Arkeolojinin Sanat İçin Önemi Nelerdir?
İnsanlar tarih boyunca antik eserlere saygı duymuş, antik eserlerden ilham almıştır. Tarihin insanlara ilham verdiği her türlü eserde ve her türlü durumda görülmüştür. Tarih, her zaman ilham vermiş, ilham kaynağı olmuştur. Kökenlerin anlaşılması açısından tarih, önemli bir durum olmuş, önemli bir kaynak haline gelmiştir.
Tarih, sanatın gelişmesi açısından önemli ve sağlam bir kaynak halindedir. Sanat, insanların gelişimini sağlamakta ve insanların gelişmesine fırsat vermektedir. Sanatın gelişmesi için de paralel olarak tarih gelişmektedir. Tarih, her zaman sanatın destekleyicisi olmuş, tarihin ne kadar gelişmesi ve ne kadar ortaya çıktığı belirlendikçe, sanatın ne kadar geliştiği de anlaşılmaktadır.
Sanat, insanların hep gelişmesine sebep olmuştur. Sanat, insanları muhteşem bir seviyeye çıkarmak ve geliştirmek için vardır. Bunun yanı sıra, sanat her zaman insanların bilimsel olarak gelişmesini de sağlamaktadır.
Sanat, tarihi eserlerin ortaya çıkması sayesinde, bir nevi ilham kaynağı bularak, gelişimini sürdürmektedir.
Sanat eserleri, insanlığın gelişimini muhteşem biçimde sağlamaktadır. İnsanlık, sanat ile var olmaktadır. Bu eserler hakkında gelişmiş bilgilere sahip olmamız, tarih boyunca ortaya çıkarılmış tarihi eserleri anlıyor olmamız, insanları geliştirmektedir. Yeni eserleri yaratma sürecimiz içinde bu eserlerden faydalanarak, bu tarihi eserleri tam olarak anlayabilmemiz, insanların sanatı yaratma süreci içerisinde muhteşem bir gelişmeye sebep olmasını sağlamaktadır.
Sanat, tarih boyunca gelişmiş, tarihi eserler de sanatı desteklemiş, geliştirmiştir. Sanat, tarih ile gelişebilmektedir.