Flat Design Nedir

Flat design, 21. yüzyılda ortaya çıkmış internetin insanların arıştırmasının sonucu bir akım haline gelmiş bir tasarım anlayışıdır. İngilizceden Türkçeye çevirdiğimiz zaman ‘düz tasarım’ anlamına gelmektedir. Flat designın felsefesi tasarımı daha sadeleştirerek kullanıcıların daha az yorulmasını, daha ferah ve anlaşılabilir bir tasarım ortaya çıkarmaktadır. İnternetin insanların hız ve tüketim anlaşının değişmesinden kaynaklı, insanların arayüzlerde beklentileri de değişti. Bu arayüzden kaynaklanan değişiklik talebi tüm tasarım trendini değiştirdi. Düz tasarımlar daha az yer kaplamasından (hem depolama hem alan olarak) çok daha tercih edilinen bir tasarım anlayışı haline geldi. Flat design olabildiğince az materyelle çok fazla şey anlatmayı hedefleyen bir tasarım anlayışıdır.

Tasarım tarihine baktığımızda, her dönemde estetik algıların değiştiğini, döneme belirli bir trendin hakim olduğunu görürüz. 20.yy öncesinde realistic, mükemmeliyetçi anlayışın olduğu, 19-20.yylarda çizgisel tasarımların trende hakim olduğu, 21.yy başlarında ise, daha şaşalı kabarık tasarım anlayışı bulunmaktaydı. Flat (düz) tasarım anlayışı ise 2015’li yıllardan sonra, adından çokça bahsettirmiş, tasarım anlayışıdır. Genel olarak baktığımızda tasarım alanında bolca boşluklardan yararlanan, önemli olanın verilmek istendiği mesaj olan, pastel renklerle göz yormayan tasarım anlayışıdır.

Flat Designın Özellikleri Nelerdir?

Flat designın bu kadar sevilmesi ve tercih edilmesinin sebebi, yapısal getirdiği sadelik ve avantajlardır. İnternet teknolojilerin gelişmesiyle ve İnternet teknolojileriyle birleşen tasarım anlayışı flat design’ı çok popüler hale getirdi. Flat designın tercih edilmesi ve çok popüler bir tasarım anlayışı olmasını sağlayan özellikler şunlardır:

  • Basit ve Temiz Hatlar: Flat tasarım anlayışının en belirgin özelliği tasarımda kullanılan çizgilerin basit ve anlaşılabilir sadelikte olmasıdır.
  • Renk Paleti: Flat designda renkler aynı zamanda birer tasarım elamanıdır. doğru ve uyumlu renk kullanımı flat designın önemli bir özelliğidir.
  • Düz Yüzeyler: Flat desginda yüzeyler her zaman 2 boyutlu veya çok sade bir metod kullanılır. Olabildiğince az materyelle çok şey anlatılmayı hedefler.
  • Yalın ve İşlevsel Tasarım: Düz tasarım anlayışında, işlev ve hız birincil önceliktir. Bu sebepten hatlar anlaşılabilir ve işlevsel bir şekilde tasarlanır.
  • Tipografi: Tipografi ise aynı renk gibi flat desingda tipografi de bir tasarım elemanıdır. Doğru bir tipografi tasarımın kalitesi arttırmaktadır.
  • İkonlar: Eğer düz tasarımda tasırımın çalışma prensibinde anlaşılmazlık varsa, ikonlarla tasarımı desteklemektedir.

Neden Flat Design? Şirketleri Sadeleşme Trendi

Flat designın evrimi

Flat designın evrimi

Logo, kurumsal kimlik, renk gibi tercihler, şirketlerin varlığını temsil eden, insanların akıllarına kazınan sembollerdir. Bu sembolleri değiştirmek şirketler için oldukça risklidir, tanınama veya alışkanlıkların değişmesi sonucu markanın değer kaybı gibi riskler barındırmaktadır. Ama ünümüzde tüm bu risklere rağmen dünya devleri, marka yüzlerinde, değişikliklere gitmektedir. Büyük futbol takımları (Manchester City, Atletico Madrid, Juventus) Otomobil Firmaları (KIA, Wolkswagen) yemek zincirleri (Burger King) Teknoloji firmaları (Google) gibi büyük markalar, marka yüzlerini bu tasarım anlayışına göre evrimleştirdi. Bu tasarım anlayışının trend haline gelmesinin en büyük sebebi tüketim anlayışımızın değişmesidir, internetin yayılması sonucu insanlar bilgiye, içeriğe çok hızlı bir şekilde erişmekte. Önceden bir mektup için günlerce aylarca beklenirken, artık maillerimizde 1-2 dakikalık gecikmeler bile bizleri çileden çıkarmakta, bu denli büyük alışkanlıkların tasarım anlayışında da değişikliklere uğratmıştır. Dijital ortamda her şey bitlerden oluşur, gördüğümüz renkler kodlar hepsi birer bittir. Bu bitlerin yoğunluğu işlem süresini geciktirmektedir. Tasarıma uygulanan her efekt ağır bit yükü oluşturur. Tek ya da iki renkli tasarımlar ise çok daha hafif bit yükleri barındırır. Web sitemize daha sade tasarım anlayışından bir çalışma hazırladığımız zaman, ziyaret etmek isteyen kullanıcılar sunucumuzdan çok daha hızlı bir yanıt süresi alacak ve içeriğinize hızlı bir şekilde ulaşacaktır. Öyle ki 2-3 saniyelik bir gecikme dahi kullanıcınızın sitenizi terk etmesini sağlayacaktır. Kullanıcı deneyimlerine önem veren Google gibi arama motorları, site hızının etkisinin farkına varıp, arama motoru sonuçlarında hızlı açılan sitelerin sıralamasını daha iyi yerlere getirmektedir. Bu yüzden, daha fazla trafik almak isteye site sahipleri daha hızlı açılan, kullanışlı, flat (sade) web siteleri hazırladı. Web sektöründe bu kadar değişen tasarım anlayışı, günlük alışkanlıklarımıza da yansıdı ve günlük alışkanlıklarımızda dahi bu tasarım trendini kullanmaya başladık.

Flat Designın Avantajları:

  • Daha kolay okunabilir ve anlaşılabilir ara yüz.
  • Daha temiz, gözü bozmayan tasarımlar
  • Kolay yönlendirme ve hızlı navigasyon
  • Daha az yük (bit) daha hızlı sonuç.
  • Az mataryelle çok şey anlatma.

Flat Designın Dezavantajları:

  • Her ne kadar internet çok yaygın olsa da bazı kullanıcılar hala internete alışık değildir, bu yüzden nereye tıkanacağını, nasıl yönlendirileceğine tam olarak hakim olamayabilir. Bu tip kullanıcılara flat design dezavantajlıdır.
  • Kuyumculuk gibi gösterişin önemli olduğu sektörlere flat design tam olarak uymayabilir.
  • Renklerin anlatımda ön planda olduğu yerlerde, dezavantaj sağlayabilir.
  • Çok basit gözükebilir, tasarım dokunuşu yokmuş gibi hissettirebilir.